Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΜ. Ντράγκι: Άνοιγμα με προτεραιότητα σε σχολεία & ύπαιθρο

Μ. Ντράγκι: Άνοιγμα με προτεραιότητα σε σχολεία & ύπαιθρο

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και ο Υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα μίλησαν σήμερα στον Τύπο κυρίως για τα νέα οικονομικά μέτρα και για το θέμα των ανοιγμάτων και της προσεχούς χαλάρωσης των υγειονομικών μέτρων.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρή, ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε πως «κοιτάμε στο μέλλον με συνετή αισιοδοξία και εμπιστοσύνη» και επαναφέρει στις 26 Απριλίου την επιστροφή των κίτρινων περιοχών, αλλά με αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες εποχές. Συγκεκριμένα, «θα δοθεί προτεραιότητα σε ανοιχτούς χώρους και σχολεία»

Πρόκειται για «αιτιολογημένο ρίσκο» το οποίο και αναλαμβάνει η Κυβέρνηση «βασισμένο στα δεδομένα, τα οποία και καλυτερεύουν». Ένα ρίσκο που «συναντά τις προσδοκίες των πολιτών» και «αποτελεί απάντηση στην δυσφορία επαγγελματικών κατηγοριών και νέων και που φέρνουν μεγαλύτερη ηρεμία στην χώρα, θέτοντας τις βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως το ρίσκο και τα μέτρα αυτά βασίζονται στην προϋπόθεση οι μάσκες και η αποστασιοποίηση να τηρηθούν σχολαστικά και πρόσθεσε πως «κατ’ αυτόν τον τρόπο το ρίσκο μεταφράζεται ως φανταστική ευκαιρία, όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την κοινωνική μας ζωή».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Draghi υπογράμμισε πως οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν ομόφωνα και με γνώμονα τα δημοσιευμένα και διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.

Το θέμα των ανοιγμάτων σχετίζεται άμεσα και με τα διαπεριφερειακά ταξίδια, τα οποία σύντομα θα επιτραπούν «μεταξύ περιφερειών με κίτρινο χρώμα και με pass μεταξύ περιφερειών διαφορετικών χρωμάτων». 

Ο Πρωθυπουργός σχολίασε επίσης το θέμα της εμβολιαστικής εκστρατείας, η οποία «πάει καλά, με κάποιες εκπλήξεις» και πως αυτή «αποτέλεσε ένα από τα βασικά κριτήρια ώστε να παρθούν οι αποφάσεις» για τα ανοίγματα.

Σε αυτό το σημείο ο Draghi αναφέρθηκε και στις κριτικές που δέχτηκε ο Υπουργός Σπεράντσα τις τελευταίες εβδομάδες και απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου πως οι κριτικές αυτές «έπρεπε να είχαν σβήσει εξαρχής γιατί δεν είχαν ούτε βάση και ούτε δικαιολογίες: το είπα ήδη -και με εκνευρίζει πως πρέπει να το πω εν παρουσία του ίδιου- πως τον εκτιμώ και πως τον ήθελα εγώ στην Κυβέρνηση».

Το άλλο θέμα που αντιμετώπισε ο κ. Ντράγκι ήταν η οικονομία και η διακύμανση του προϋπολογισμού, η οποία προβλέπεται να φτάσει τα 40 δισ. Ευρώ, με χρέος λίγο κατώτερο του 12%. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «μόνο το 2025 θα δούμε το 3%. Αυτό είναι ένα στοίχημα για την ανάπτυξη και αν η ανάπτυξη είναι όπως την περιμένουμε» και που βασίζεται σε φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο, τότε «πιστεύουμε πως δεν θα χρειαστούμε διορθωτικούς ελιγμούς. Αυτό μετατρέπεται με την έξοδο από το χρέος λόγω ανάπτυξης».

Επίσης, ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε και στα 57 δημόσια έργα που θα ξεκινήσουν αυτή την χρονιά σε όλη την Ιταλική επικράτεια, τα οποία «έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί και που περίμεναν να γίνουν πράξη» και αναφέρθηκε στον Υπουργό Υποδομών κ. Τζοβανίνι για το σχετικό χρονοδιάγραμμά τους.  

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα του Διατάγματος των Υποστηρίξεων, το οποίο φέρει αποζημιώσεις σε όλους εκείνους που  υπέστησαν οικονομική ζημιά κατά την διάρκεια της πανδημίας και που τις τελευταίες δύο εβδομάδες διοχέτευσε 3 δισ. Ευρώ.

Το κριτήριο του τιμολογίου, δηλαδή της απόδειξης των απωλειών μέσα σε ένα χρονικό διάστημα «υιοθετήθηκε κατά την διάρκεια του πρώτου διατάγματος αλλά εκφράστηκαν απορίες για διάφορους λόγους». Γι’ αυτό τον λόγο και σε μελλοντικό διάταγμα «το Υπουργείο μελετά την πρόσθεση και άλλου κριτηρίου για να δει ακριβώς ποιος επλήγη από την πανδημία».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ