Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΜπορεί να συλληφθεί ο Πούτιν μετά το ένταλμα από το Διεθνές Ποινικό...

Μπορεί να συλληφθεί ο Πούτιν μετά το ένταλμα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο;

«Μπορεί να συλληφθεί ο Πούτιν;», είναι ο τίτλος στο θέμα του αμερικανικού CNN , το οποίο παραθέτει όλα τα δεδομένα. «Μάλλον όχι», απαντά το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN και εξηγεί γιατί δεν αναμένεται η συλληψή του.

Οποιοσδήποτε κατηγορείται για έγκλημα, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο απαρτίζεται από χώρες – μέλη, μπορεί να δικαστεί. Το δικαστήριο δικάζει φυσικά πρόσωπα, όχι χώρες, και εστιάζει σε αυτούς που έχουν τις περισσότερες ευθύνες: ηγέτες και αξιωματούχους.

«Θα πρέπει να παραδοθεί από τη Ρωσία ή να συλληφθεί εκτός»

Ωστόσο, η Ουκρανία δεν είναι μέλος του δικαστηρίου. Το Δικαστήριο δεν διεξάγει δίκες ερήμην, επομένως ο Πούτιν θα πρέπει είτε να παραδοθεί από τη Ρωσία, είτε να συλληφθεί εκτός Ρωσίας. Αυτό μοιάζει απίθανο, σχολιάζει χαρακτηριστικά το CNN.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα, εδρεύει στη Χάγη και δημιουργήθηκε με μια συνθήκη που ονομάζεται Καταστατικό της Ρώμης και τέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών.

Ανάμεσα στις 123 χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης, υπάρχουν ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Κίνα.

Το ΔΠΔ προορίζεται να είναι ένα δικαστήριο «έσχατης προσφυγής» και αντικαθιστά το δικαστικό σύστημα μιας χώρας. Το δικαστήριο, το οποίο αποτελείται από 18 δικαστές με εννεαετή θητεία, δικάζει τέσσερις τύπους εγκλημάτων: γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα επίθεσης και εγκλήματα πολέμου.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ