Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΜπορέλ: Η ΕΕ θέλει να ενισχύσει την σχέση με την Αλγερία στο...

Μπορέλ: Η ΕΕ θέλει να ενισχύσει την σχέση με την Αλγερία στο πεδίο της ενέργειας

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε χθες στο Αλγέρι ότι η ΕΕ επιθυμεί να ενισχυθεί η εταιρική της σχέση με την Αλγερία στο ενεργειακό πεδίο και η διμερής συνεργασία όσον αφορά την ασφάλεια.

Περίπου «το 90% των εξαγωγών αλγερινού αερίου έχει προορισμό την Ευρώπη, και γνωρίζουμε πως μπορούμε να βασιζόμαστε στην Αλγερία, που είναι αξιόπιστος εταίρος και υπήρξε τέτοιος σε δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο κ. Μπορέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον αλγερινό πρόεδρο Αμπντελματζίντ Ταμπούν.

Η ΕΕ, επέμεινε, θέλει να αναπτυχθεί η εταιρική σχέση με το βλέμμα «προς το μέλλον», με προτεραιότητα «στις ευρωπαϊκές επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Η Αλγερία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Αφρική. Καθώς επιδίωκαν να διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού τους, για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ευρωπαϊκές χώρες —ιδίως η Ιταλία— στράφηκαν στο Αλγέρι.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μπορέλ κάλεσε την Αλγερία να «συμμετάσχει στις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί για να σταματήσει αυτός ο αδικαιολόγητος πόλεμος και να αμβλυνθεί ο οικονομικός και ο ανθρώπινος αντίκτυπός του στον κόσμο ολόκληρο».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ