Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Μπιλιετάκια» στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου

«Μπιλιετάκια» στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» (από την ανάποδη) στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι καλούνται μέχρι την προ-παραμονή των Χριστουγέννων να επιστρέψουν στο κράτος και στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ένα μέρος από τα υπερ-έσοδα που αποκόμισαν κατά τη διαδικασία πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτή τη φορά, η εισφορά αφορά στη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος και όχι στην παραγωγή. Θα εξεταστεί αν οι πάροχοι ενέργειας πούλησαν στο διάστημα από την 1η Αυγούστου και μετά, την τιμή της κιλοβατώρας σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά που ορίζονται βάσει διαδικασίας που περιγράφεται σε τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι υπολογισμοί θα γίνονται ανά μήνα. Κατά την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου, θα εξεταστούν οι τιμές για την περίοδο από την 1η Αυγούστου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου ενώ η πρώτη πληρωμή θα πρέπει να γίνει έως τις 23 Δεκεμβρίου.

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά ποσά ειδικά για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Και αυτό διότι οι τιμές λιανικής που ανακοινώθηκαν ήταν πολύ πάνω από τα επίπεδα που «δικαιολογούσαν» τελικώς οι τιμές χονδρικής. Αυτό συνέβη διότι οι πάροχοι κλήθηκαν να προαναγγείλουν τις τιμές του επόμενου μήνα. Ειδικά σε αυτό το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, υπερέβαλαν και τώρα θα κληθούν να καταβάλλουν τη διαφορά. Εννοείται ότι σε περίπτωση που δώσουν στην λιανική χαμηλότερη τιμή από αυτή που προβλέπει ο μηχανισμός που δημιουργείται, θα γίνονται οι απαραίτητοι συμψηφισμοί.

Η τροπολογία προβλέπει ότι μέχρι την ολοκλήρωση του χρονικού διαστήματος ισχύος του μηχανισμού, θα επιβάλλεται σε τριμηνιαία βάση το 60% της έκτακτης εισφοράς που υπολογίζεται και το υπόλοιπο 40% θα αποδίδεται μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος. Η πρώτη εφαρμογή θα αφορά στο διάστημα από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Οκτωβρίου και τα ποσά που θα υπολογιστούν θα πρέπει να καταβληθούν έως τις 23 Δεκεμβρίου.

Η ίδια τροπολογία προβλέπει επίσης τη θέσπιση της «υπηρεσίας μείωσης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας». Η υπηρεσία θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τον στόχο μείωσης της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια και ψηφίζεται κατόπιν της απαίτησης της Ευρωπαϊκής να υπάρξει μείωση της κατανάλωσης στις ώρες αιχμής.

Προβλέπεται ότι αν οι πάροχοι της υπηρεσίας μείωσης ζήτησης δεν εξασφαλίσουν τον περιορισμό της ενεργού ισχύος που καταναλίσκουν ή εκπροσωπούν κατά τις ώρες αιχμής κατά τη συμφωνυημνένη ποσότητα, επιβάλλονται χρεώσεις μη συμμορφώσεως οι οποίες αποτελούν έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Τέλος, το μέτρο θα προωθείται πρόγραμμα για την «ετοιμότητα υποδομών για έξυπνα κτίρια». Θα δίδονται vouchers στους ιδιοκτήτες κτηρίων προκειμένου να αντισταθμιστεί το κόστος εγκατάστασης υποδομών προκειμένου τα κτήρια να καταστούν έξυπνα. 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ