Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜπήκαν στη short list οι έξι για τη ΛΑΡΚΟ

Μπήκαν στη short list οι έξι για τη ΛΑΡΚΟ

Στο επόμενο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον της διαδικασίας των δυο παράλληλων διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ, καθώς οι έξι υποψήφιοι όμιλοι μπήκαν στη short list.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου εκτίμησαν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και κατόπιν υπέβαλαν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, αναφορικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (φάση δεσμευτικών προσφορών). Έτσι και τα έξι σχήματα ως επιλαχόντα θα έχουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης, για να αντλήσουν πληροφορίες για τα προς πώληση στοιχεία.

Επίσης θα μπορούν να υποβάλουν γραπτές ερωτήσεις προς το ΤΑΙΠΕΔ ενώ θα λάβουν ένα προσχέδιο για τη συμφωνία μίσθωσης, για την οποία τα ενδιαφερόμενα μέρη θα κληθούν να υποβάλουν σχόλια, προκειμένου να υποβληθεί στη συνέχεια το τελικό σύμφωνο.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαγωνισμοί αφορούν τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας και τα κοιτάσματα νικελίου και κοβαλτίου, που έχουν χαρακτηριστεί «το πετρέλαιο και το αέριο του μέλλοντος». Η μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και επί του παρόντος μισθώνονται στην «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ)

Τα έξι σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι (με αλφαβητική σειρά):

Commodity & Mining Insight Ireland Limited

GEK TERNA S.A. – AD HOLDINGS AG

MYTILINEOS S.A.

Solway Investment Group Limited

Tharisa PLC

Trafigura Group Pte Ltd.

Το μεγάλο στοίχημα πλέον για όλους τους εμπλεκόμενους που διαχειρίζονται την τύχη της ΛΑΡΚΟ, την κυβέρνηση, τον ειδικό διαχειριστή και το ΤΑΙΠΕΔ, είναι κατά πόσον το κατ’ αρχήν αυτό ενδιαφέρον θα μετουσιωθεί σε δεσμευτικές κινήσεις για την επόμενη κρίσιμη φάση των δύο διαγωνισμών και το κατά πόσον θα καταφέρουν να διασφαλίσουν μια βιώσιμη συνέχεια για την εταιρεία υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Απ. Σκ.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ