Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜουντιάλ: Ο "θρίαμβος" των συναισθημάτων...

Μουντιάλ: Ο “θρίαμβος” των συναισθημάτων…

Υπάρχουν πολλές μορφές αθλητισμού, όμως το ποδόσφαιρο συνηθίζουμε να λέμε πως είναι η λαοφιλέστερη εκδοχή όλων. Και καλά κάνουμε! Καθώς η πραγματικότητα των διοργανώσεων σε κάθε γωνιά του πλανήτη (πρωταθλήματα, διεθνή τουρνουά κ.λ.π) δεν σταματά να επιβεβαιώνει τους λόγους που μετατρέπουν τη μπάλα σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα απλό παιχνίδι.

Και σε αυτή τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου, αποκαλύπτεται ξανά πως όλοι όσοι εμπλέκονται με τους αγώνες της, βιώνουν την απόλυτη αποθέωση των συναισθημάτων. Εάν αφήσουμε για λίγο τις κρίσεις για τα αγωνιστικά δεδομένα, θα διαπιστώσουμε απίθανα περιστατικά. Όπως στον σημερινό (30/11) αγώνα της Γαλλίας με την Τυνησία, που ολοκληρώθηκε με νίκη 1-0 υπέρ της ομάδας από τις μεσογειακές ακτές της Βόρειας Αφρικής, όπου παρακολουθήσαμε τα εκπληκτικά σκαμπανεβάσματα των αντιδράσεων από λεπτό σε λεπτό, στο τελευταίο τέταρτο.

Οι γάλλοι ήταν το φαβορί, όμως έτσι κι αλλιώς είχαν προκριθεί ως πρώτοι από τον όμιλο. Έπαιζαν για την τιμή και το γόητρο. Αυτό έδωσε το περιθώριο στον προπονητή τους Ντιντιέ Ντεσάν να προσφέρει ευκαιρία συμμετοχής σε αναπληρωματικούς παίκτες, που αποτελούν δεύτερη επιλογή.

Την ίδια ώρα η Τυνησία είχε τεράστιο ενδιαφέρον καθώς, εάν κατάφερνε το απίθανο, δηλαδή να νικήσει τη Γαλλία, θα μπορούσε να προκριθεί στην επόμενη φάση του Μουντιάλ, εφόσον στο άλλο παιχνίδι του γκρουπ δεν νικούσε η Αυστραλία τη Δανία.

Στο 58ο λεπτό λοιπόν ο Καζρί σκόραρε για τους Τυνήσιους, κόντρα στη χαλαρή μέχρι εκείνο το σημείο Γαλλία. Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί ωστόσο κράτησαν πολύ λίγο αφού μόλις δύο λεπτά αργότερα ο Λέκι πέτυχε, στο 60′, το 1-0 για την Αυστραλία, στο άλλο ματς.

Οι Τυνήσιοι δεν είχαν τις δυνατότητες ώστε να διεκδικήσουν και δεύτερο γκολ απέναντι στους γάλλους, γι’ αυτό επέστρεψαν στην άμυνά τους. Από την πλευρά του ο Ντιντιέ Ντεσάν έριξε στη μάχη βαριά “χαρτιά” του ρόστερ, όπως ο Εμπαπέ και ο Ντεμπελέ. Η αγωνία στο κατακόρυφο, με τη Γαλλία να θέλει να προστατεύσει το γόητρό της και την Τυνησία να κρατήσει το 1-0, με την ελπίδα να ισοφάριζαν την ίδια ώρα οι δανοί τους Αυστραλούς.

Η αγωνία των οπαδών- θεατών, οδήγησε το σκηνοθέτη, κόντρα στην παγιωμένη κεντρική τηλεοπτική οδηγία, να καλύπτει τη μετάδοση περισσότερο με κοντινά πλάνα από τις αντιδράσεις των οπαδών στην εξέδρα και λιγότερο από τη ροή του ματς!

Τα τελευταία δραματικά λεπτά έκαναν όλα τα μέλη στον πάγκο της Τυνησίας να παρακολουθούν την εξέλιξη στο άλλο παιχνίδι από κινητά τηλέφωνα και τους οπαδούς τους στην εξέδρα να είναι σκυθρωποί, διότι ήξεραν πως ακόμη κι αν νικούσαν τους γάλλους δεν θα προκρίνονταν.

Στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, στο 98′, ο Γκριεζμάν σκόραρε ισοφαρίζοντας. Αφού ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη, κλήθηκε μετά από την ομάδα διαιτησίας να επανεξετάσει στο VAR την ορθότητα του γκολ. Ο Γκριεζμάν καταλογίστηκε τελικά οφ σάϊντ, το γκολ δεν μέτρησε και οι Τυνήσιοι πανηγύρισαν έξαλλα στις εξέδρες, αν και δεν προκρίθηκαν!

Με την ίδια συνθήκη δηλαδή, εκείνη του αποκλεισμού, νωρίτερα ήταν σκυθρωποί. Στη συνέχεια ωστόσο χάρηκαν επειδή η νίκη τους μέτρησε. Μόνο σε τέτοιες διοργανώσεις τα συναισθήματα στις εξέδρες ομορφαίνουν το ποδόσφαιρο. Η εξήγηση είναι γνωστή και έχει να κάνει με το γεγονός ότι αφορούν ταξιδιώτες, οι οποίοι φέρουν την ιδιότητα του κανονικού οπαδού, όχι του άρρωστου χούλιγκαν. Γι’ αυτό και αφήνουν τις αντιδράσεις ελεύθερες, με την ευεργετική για το παιχνίδι αθωότητα εκείνου που αγαπάει τη μπάλα…

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ