Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜισό δισ. θα φτάσουν οι συνδέσεις 5G το 2021

Μισό δισ. θα φτάσουν οι συνδέσεις 5G το 2021

Η ταχύτερα υιοθετημένη γενιά κινητών επικοινωνιών στην ιστορία τείνει να γίνει το 5G με τις συνδρομές να αυξάνονται με ρυθμό περίπου ενός εκατομμυρίου την ημέρα και να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το μισό δισ. μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την πρόσφατη έκδοση του Ericsson Mobility Report.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι συσκευές με δυνατότητα σύνδεσης 5G αυξήθηκαν κατά 70 εκατ. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους και μέχρι το τέλος του έτους προβλέπεται να φτάσουν τα 580 εκατ. Παγκοσμίως.

Αντίστοιχα σύμφωνα με την Ericsson οι συνδρομές κινητών επικοινωνιών 5G να ξεπεράσουν τον αριθμό των 580 εκατ μέχρι το τέλος του 2021 και τα 3,5 δισεκατομμύρια στα επόμενα πέντε χρόνια όπου η πληθυσμιακή κάλυψη παγκοσμίως εκτιμάται ότι θα έχει φτάσει το 60%.

Βάσει της συγκεκριμένης εκτίμησης το 5G αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο συνδρομές δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα του 4G LTE για το ίδιο ορόσημο.

Σε αυτό εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν πολλοί παράγοντες όπως η νωρίτερη δέσμευση της Κίνας για το 5G αλλά και γοργά αυξανόμενη οικονομική προσιτότητα των εμπορικών συσκευών 5G.

Αυξάνονται και πληθαίνουν τα 5G smartphones

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 300 μοντέλα smartphone 5G έχουν ήδη ανακοινωθεί ή κυκλοφορήσει εμπορικά.

Αυτή η εμπορική δυναμική του 5G αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, ωθούμενη από τον ενισχυμένο ρόλο της συνδεσιμότητας ως βασικού συστατικού της οικονομικής ανάκαμψης μετά την COVID-19.

Οι «πρωτεργάτες» του 5G

Πρωτεργάτες της αύξησης αποτελούν μέχρι στιγμής η Κίνα, η Βόρεια Αμερική αλλά και οι αγορές του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στις οποίες καταγράφεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός συνδρομητών σε σχέση με την Ευρώπη. Ο λόγος είναι η αργή τοποθέτηση της Ευρώπης στην εν λογω αγορά και ο βραδύς ρυθμός ανάπτυξης που ακολουθείται μέχρι σήμερα, κάνοντας την Ευρώπη να υπολείπεται κατά πολύ της Κίνας, των ΗΠΑ, της Κορέας, της Ιαπωνίας και των αγορών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC).

Μεταξύ των πρωτεργατών μάλιστα η Βορειοανατολική Ασία αναμένεται να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των συνδρομών 5G έως το 2026, με εκτιμώμενες 1,4 δισεκατομμύρια συνδρομές 5G.

Τη διαφορά αναμένεται να κάνουν και οι αγορές της Βόρειας Αμερικής και του GCC όπου εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύουν την υψηλότερη διείσδυση συνδρομών 5G – οι συνδρομές κινητών επικοινωνιών 5G αναμένεται να αποτελούν το 84% και το 73% του συνόλου των περιφερειακών συνδρομών κινητών επικοινωνιών αντίστοιχα.

Τα smartphones εκτινάσσουν την κίνηση δεδομένων

Η έλευση του 5G αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω και την κίνηση δεδομένων, η οποία ήδη κινείται ανοδικά χρόνο με το χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παγκόσμια κίνηση δεδομένων κινητών επικοινωνιών – εξαιρουμένης της κίνησης που παράγεται από τη Σταθερή Ασύρματη Πρόσβαση (FWA) – ξεπέρασε τα 49EB ανά μήνα στο τέλος του 2020 και προβλέπεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 5 φορές και να φτάσει τα 237EB ανά μήνα το 2026.

Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τα οποία σήμερα μεταφέρουν το 95% αυτής της κίνησης, καταναλώνουν επίσης περισσότερα δεδομένα από ποτέ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση χρήση ανά smartphone ξεπερνά πλέον τα 10GB/μήνα και προβλέπεται να φτάσει τα 35GB/μήνα μέχρι το τέλος του 2026.

80% αύξηση σε συνδέσεις ΙοΤ το 2021

Η έλευση του 5G θα συμβάλλει και στην υιοθέτηση και χρήση συσκευών IoT με την επίδραση να γίνεται αισθητή ήδη από φέτος. Βάσει της έκθεσης οι μαζικές συνδέσεις IoT τεχνολογίας NB-IoT και Cat-M αναμένεται να αυξηθούν κατά 80% κατά τη διάρκεια του 2021, φτάνοντας σχεδόν τα 330 εκατομμύρια συνδέσεις. Το 2026 μάλιστα, οι τεχνολογίες αυτές προβλέπεται ότι θα αποτελούν το 46% όλων των κυψελοειδών συνδέσεων IoT.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ