Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜικρά σημάδια βελτίωσης για τον ελληνικό τουρισμό

Μικρά σημάδια βελτίωσης για τον ελληνικό τουρισμό

Με αργά αλλά σταθερά ανοδικά βήματα φαίνεται να προχωρά ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, με Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία αλλά και Ολλανδία να αποτελούν τις βασικές αγορές που παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις μέχρι στιγμής.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το «Recovery Tracker για τον ελληνικό τουρισμό» του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), την εβδομάδα 14/6-20/6 σημειώνεται μέχρι στιγμής μια άνοδος της τάξης του 45,5% στον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων σε σχέση με την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ ακόμα καλύτερα κινείται η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, καταγράφοντας πρόσθετη αύξηση της τάξης του 20,3%.

Στην κορυφή των βασικών αγορών που κινούνται ανοδικά τουλάχιστον σε επίπεδο αεροπορικών θέσεων, βρίσκεται μέχρι στιγμής η Γερμανία, μια χώρα που αποτελεί κατεξοχήν τροφοδότη του ελληνικού τουρισμού. Για την ακρίβεια ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων για την τελευταία εβδομάδα του μήνα ξεπερνά τις 100.000 με το Ηράκλειο της Κρήτης, την Αθήηνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και την Ρόδο και την Κω να κυριαρχούν στις προτιμήσεις των Γερμανών.

Αντίστοιχα, τις 36.000 και πλέον φτάνουν οι προγραμματισμένες θέσεις από την γειτονική Ιταλία, έχοντας σχεδόν τριπλασιαστεί από τις αρχές του μήνα. Στην περίπτωση των Ιταλών, προτιμητέοι προορισμοί αναδεικνύονται η Αθήνα, η Σαντορίνη, η Μύκονος και το Ηράκλειο της Κρήτης όπως προκύπτει από τον προγραμματισμό των πτήσεων.

Ανοδικά δείχνει να κινείται και η γαλλική αγορά, παρά το γεγονός ότι οι Γάλλοι τουρίστες παρουσιάζουν ιδιαίτερη εποχικότητα (Ιούλιο – Αύγουστο). Για την ακρίβεια οι προγραμματισμένες θέσεις για το τελευταίο 15νθήμερο του Ιουνίου φτάνουν κοντά τις 30.000, με την Αθήνα, τη Σαντορίνη και το Ηράκλειο Κρήτης να περιλαμβάνονται στους κορυφαίους προορισμούς.

Ιδιαίτερη δυναμική επιδεικνύει και η αγορά της Ολλανδίας, με τις προγραμματισμένες θέσεις για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου να φτάνουν τις 40.000. Στην περίπτωση των Ολλανδών, Αθήνα, Ζάκυνθος και Ηράκλειο Κρήτης αποτελούν τους πρώτους σε προτίμηση προορισμούς.

Σε καλά επίπεδα κινείται και η αγορά της Πολωνίας, με τον αριθμό των προγραμματισμένων πτήσεων για την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου να φτάνει τις 20.000 και την Κέρκυρα και την Κρήτη να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Πολωνών τουριστών.

Τέλος, μερικώς αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και από την Βρετανική αγορά παρά το «εμπάργκο» της πορτοκαλί λίστας που παρατάθηκε έως και τα τέλη Ιουνίου όπου και θα αναθεωρηθεί η λίστα του φωτεινού σηματοδότη των προορισμών για τους Βρετανούς. Συγκεκριμένα για την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί πάνω από 98.000 θέσεις από Βρετανία προς Ελλάδας με την Κέρκυρα, το Ηράκλειο, τη Ζάκυνθο και τη Ρόδο να βρίσκονται στην κορυφή του προγραμματισμού. Παρότι η άνοδος είναι σημαντική, αν σκεφτεί κανείς ότι την τρέχουσα εβδομάδα οι προγραμματισμένες θέσεις έφταναν μόνο τις 24.000 περίπου, οι θέσεις θα μπορούσαν να ακυρωθούν αν οι προσδοκίες για ταξίδια στην Ελλάδα χωρίς περιορισμούς από τον Ιούλιο δεν επιβεβαιωθούν.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ