Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜε 20% θα “τρέξουν” οι πωλήσεις υπολογιστών στην ΕΜΕΑ το 2021

Με 20% θα “τρέξουν” οι πωλήσεις υπολογιστών στην ΕΜΕΑ το 2021

Μια πολύ καλή χρονιά για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) αναμένεται να είναι το 2021. Για το σύνολο της χρήσης, οι πωλήσεις παραδοσιακών υπολογιστών (desktops, notebooks και workstations) υπολογίζεται να ανέλθει σε 99,7 εκατ. συσκευές, που συνιστά αύξηση κατά σχεδόν 20% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, αναφέρει ο ΣΕΠΕ.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), σημειώνει πως οι προβλέψεις για την πορεία της αγοράς κατά το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι εξίσου θετικές, καθώς αναμένεται αύξηση των πωλήσεων κατά 17,2% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, που μεταφράζεται – σε απόλυτα μεγέθη – σε 24,4 εκατ. συσκευές.  

Σύμφωνα με έρευνα της International Data Corporation (IDC), για την αγορά των υπολογιστών στην EMEA το 2ο τρίμηνο του 2021 θα είναι το πέμπτο συνεχές τρίμηνο ανάπτυξης, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τη δυναμική της αγοράς εν μέσω παμνδημικής κρίσης. 

“Η αγορά υπολογιστών θα συνεχίσει την αναπτυξιακή της δυναμική το 2021, παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας”, τονίζει η IDC. “Το δεύτερο τρίμηνο του έτους είναι ένα ακόμη τρίμηνο, κατά το οποίο εκδηλώνεται έντονη ζήτηση για συσκευές, καθώς οι χρήστες εργάζονται, μελετούν και διασκεδάζουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια των lockdowns, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονται για ένα υβριδικό σύστημα εργασίας”, αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας.

Ζήτηση για φορητούς υπολογιστές 

Στη Δυτική Ευρώπη, ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων, κατά το 2ο τρίμηνο, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα, εύρωστος. Η αγορά των υπολογιστών για επαγγελματική χρήση αναμένεται να σημειώσει αύξηση 12,5% σε ετήσια βάση κατά το 2ο τρίμηνο του 2021, ενώ διψήφια άνοδος αναμένεται και για το 3ο τρίμηνο του έτους. 

Με δεδομένες τις συνθήκες που δημιουργεί η πανδημική κρίση, εντονότερη είναι η ζήτηση που αναμένεται για φορητές υπολογιστικές συσκευές, τάση που οι αναλυτές περιμένουν ότι θα συνεχιστεί. “Το πιο σημαντικό ποσοστό της ζήτησης προέρχεται φυσικά από την πλευρά των φορητών υπολογιστών, γεγονός το οποίο συνδέεται ευθέως με την επιθυμία για λεπτές και ελαφριές συσκευές, εύκολες στη μετακίνηση. Στον τομέα των επιχειρήσεων, το mobility είναι μια τάση που ευνοεί τις πωλήσεις φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών”, σχολιάζει η IDC. 

Για επαγγελματική χρήση 

Στην περίπτωση της αγοράς των ηλεκτρονικών υπολογιστών από πλευράς καταναλωτών, η ανοδική τάση αναμένεται να είναι ακόμη πιο έντονη. Οι πωλήσεις συσκευών, που απευθύνονται σε καταναλωτές, εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 33,7% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο. Μάλιστα, αυτή η άνοδος σημειώνεται σε σχέση με ένα πολύ θετικό αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. 

Όσον αφορά τους καταναλωτές, η ζήτηση θα είναι εξίσου έντονη τόσο για επιτραπέζιους, όσο και για φορητούς υπολογιστές. 

Η Κεντρική Ευρώπη 

Η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της Κεντρικής – Ανατολικής Ευρώπης και στη Μέση Ανατολή – Αφρική αναμένεται να “τρέξει” με 9,1% και 12,3% αντίστοιχα το 2ο τρίμηνο του 2021. Για το σύνολο του τρέχοντος έτους, οι πωλήσεις των υπολογιστών εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 14,2% στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και κατά 13,7% στη Μέση Ανατολή και Αφρική.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ