Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜε ταχείς ρυθμούς προχωρά η σύσταση του fund Φαιστός

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η σύσταση του fund Φαιστός

Με βήμα ταχύ προχωρά η δημιουργία του Ταμείου Φαιστός, με παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο finupnews.gr να εκτιμούν ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η σύστασή του.
Να θυμίσουμε ότι χθες ανακοινώθηκε κι επισήμως από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ)  η σύσταση της εταιρείας «Συμμετοχές 5G Α.Ε.», δυνάμει του άρθρου 93 Νόμου 4727/2020 (Α’ 184), αποκλειστικός σκοπός της οποίας είναι η σύσταση και διαχείριση του Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών «Ταμείο Φαιστός» («Phaistos Fund»), του άρθρου 94 του ν. 4727/2020. 

Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα πρόεδρος και Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας θα είναι ο κ. Γεώργιος Πολυχρονόπουλος ενώ τη θέση του διευθύνοντος Συμβούλου ανέλαβε ο πρώην Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης.

Τα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Συμμετοχές 5G, τα οποία αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ, είναι ο κ. Σαλβατώρ Λεβής, Εκτελεστικό Μέλος, ο κ. Σωτήριος (Άκης) Μαρκάτος, Εκτελεστικό Μέλος, ο κ. Νικόλαος Καραπανάγου, Εκτελεστικό Μέλος και η κα Δέσποινα Μαγδαληνή (Ντιάνα) Μαρκάκη, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος καθώς και ο κ. Κωνσταντίνος Μεϊμέτης, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος.

Να σημειωθεί εδώ ότι η αμιγώς τεχνοκρατική στελέχωση της εταιρείας, η οποία είναι έκδηλη από τα βιογραφικά των μελών του ΔΣ, καταρρίπτει τους «κομματικούς δακτύλους» που διέβλεπαν διάφοροι πολιτικοί κατά την διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Με «προίκα» 95 εκατ. θα ξεκινήσει το Φαιστός

Το fund θα ξεκινήσει την λειτουργία του με κεφάλαια ύψους περίπου 95 εκατ. ευρώ, τα οποία προέκυψαν από το 25% του ποσού της δημοπρασίας των συχνοτήτων για τα δίκτυα 5G, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν το τέλος του 2020. Παράλληλα βέβαια αναμένεται να μοχλεύσει πρόσθετα κεφάλαια, από ιδιώτες επενδυτές τα οποία εκτιμάται ότι θα φτάσουν τουλάχιστον στο 30% των αρχικών κεφαλαίων.

Αποστολή του «Ταμείου Φαιστός» είναι να χρηματοδοτήσει startups και υφιστάμενες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εφαρμογές για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, τα οποία λειτουργούν ήδη σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και μερικές άλλες πόλες της χώρας και από τους τρείς παρόχους – υπερθεματιστές του διαγωνισμού.

Γι αυτό και αναμένεται να στοχεύσει τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα ή/και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G, στους κλάδους των μεταφορών & της εφοδιαστικής αλυσίδας, της μεταποίησης, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της υγείας, της πληροφόρησης και των δικτύων κοινής ωφέλειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καινοτόμα αυτή ελληνική πρωτοβουλία αποτελεί ήδη αναγνωρισμένη βέλτιστη επενδυτική πρακτική στην Ευρώπη και αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία του εγχώριου ψηφιακού οικοσυστήματος 5G που θα εισάγει τη χώρα έγκαιρα στην 4η βιομηχανική επανάσταση και θα ενισχύσει ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Όπως έχει πολλές φορές εκφραστεί από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, στόχος του Φαιστός αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που εισηγήθηκε την δημιουργία του, είναι η χώρα μας να περάσει από την κατανάλωση της τεχνολογίας στην παραγωγή της, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό υπεραξία για την οικονομία και την κοινωνία. 

Άλλωστε από την σωστή εκμετάλλευση των δικτύων και σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις αναμένεται να δημιουργηθούν περί τις 69.000 θέσεις εργασίας έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε ενώ η προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία από τις επενδύσεις μπορεί να ξεπεράσει τα 12,5 δισ. ευρώ.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ