Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΜε σημαντική υπερκάλυψη η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς

Με σημαντική υπερκάλυψη η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς

Στο ανώτατο εύρος των 1,15 ευρώ «κλειδώνει» η τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings, με τις προσφορές να είναι πολλαπλάσιες των κεφαλαίων που ζητούνταν, πετυχαίνοντας – στο διεθνές βιβλίο – υπερκάλυψη τουλάχιστον έξι φορές. Λόγω της ζήτησης οι διοργανωτές της έκδοσης γνωστοποίησαν στους επενδυτές ότι πλέον θα γίνονται δεκτές μόνο προσφορές στην ανώτατη τιμή του εύρους τιμών, δηλαδή τα 1,15 ευρώ.

Η Τρ. Πειραιώς θα εκδώσει 1,2 δισ. νέες μετοχές και στην περίπτωση που διατεθούν – όπως και θα γίνει – στην ανώτατη τιμή του 1,15 ευρώ, θα αντλήσει από την ΑΜΚ το ποσό των 1,38 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 85% διατίθεται σε ξένους επενδυτές και το 15% σε εγχώριους επενδυτές. Το βιβλίο των προσφορών κλείνει σήμερα Παρασκευή στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Μεταξύ των ξένων επενδυτών που συμμετείχαν στην αύξηση συγκαταλέγονται ορισμένα από τα ισχυρότερα θεσμικά χαρτοφυλάκια όπως η BlackRock, η Fidelity Investments, η Norges κ.α. συμμετοχή που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στην αύξηση κεφαλαίου και τις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς αλλά ευρύτερα για τις εγχώριες τράπεζες και την ελληνική οικονομία. Σημειώνεται ότι το Norges Investment είναι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας και ένα από τα πλουσιότερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Τζον Πόλσον θα διαθέτει περίπου το 18,5% των μετοχών (από 4,6% σήμερα), ενώ ο Αριστοτέλης Μυστακίδης θα ελέγχει το 2,9% (από 3% σήμερα). Το Helikon Investmens, το οποίο έχει παρουσία σε Eurobank, ΔΕΗ και Lamda, θα κατέχει το 5,22%. Το ΤΧΣ θα απορροφήσει μεταξύ 306,7 με 381,7 εκατ. νέες μετοχές, ώστε να διατηρήσει το ποσοστό του μεταξύ 27% με 33%.

Σε ότι αφορά την Ελληνική Προσφορά, η διαδικασία των εγγραφών θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 23 Απριλίου, ενώ η τιμή διάθεσης είναι ίδια με τη Διεθνή Προσφορά. Σήμερα το απόγευμα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις αναφορικά με την τελική τιμή διάθεσης, στις 5 Μαΐου αναμένεται η έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του Χ.Α. της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης θα γίνει την Παρασκευή 7 Μαΐου.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ