Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜε παρουσία του πρωθυπουργού ξεκίνησε το road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο

Με παρουσία του πρωθυπουργού ξεκίνησε το road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο

Με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που μίλησε τη Δευτέρα το πρωί, πρώτη ημέρα της εκδήλωσης ξεκίνησε το 16ο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, όπου παρουσιάζονται 29 ελληνικές εταιρείες, οι 28 εκ των οποίων εισηγμένες στο Χ.A. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε το παρόν και μίλησε, κάτι που σηματοδοτεί τη σπουδαιότητα που δίνει η κυβέρνηση στο επενδυτικό προφίλ της χώρας.

Ο συγκεκριμένος θεσμός των road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο ξεκίνησε το 2006 και με τα χρόνια καθιερώθηκε ως η πιο επιτυχημένη διοργάνωση εξωστρέφειας και «διαφήμισης» της ελληνικής αγοράς. Σε αυτή συμμετέχει η «αφρόκρεμα» των εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης και επιλεγμένες εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ από φέτος δόθηκε η ευκαιρία και για συμμετοχή μη εισηγμένων εταιρειών. Η διοργάνωση είχε να γίνει από το 2019, καθώς το 2020 και το 2021 ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας.

Το επενδυτικό συνέδριο λαμβάνει χώρα σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία, όπου η Ελλάδα έχει επιστρέψει μετά από μια υπερδεκαετή οικονομική κρίση, έχει βγει από τη δημοσιονομική εποπτεία, παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη ενώ αναμένει να πάρει ξανά επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023 ή τις αρχές του 2024 ύστερα από πολλά χρόνια απομόνωσης.

Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την προβολή των ελληνικών εταιρειών και ευρύτερα της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό. Οι εσηγμένες εταιρείες οδεύουν για την πιο κερδοφόρα χρήση της ιστορίας τους, υπάρχει σημαντική βελτίωση στους ισολογισμούς των τραπεζών, η ελληνική οικονομία θα κλείσει το έτος με σημαντική ανάπτυξη, κόντρα στο διεθνές momentum.

Παράλληλα ο τουρισμός πήγε εξαιρετικά, αποτελώντας το μεγαλύτερο αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας, ενώ τα ελληνικά assets γίνονται ξανά ελκυστικά όπως έχουν δείξει οι αποκρατικοποιήσεις της τελευταίας διετίας αλλά και οι πολλαπλές εξαγορές που έχουν λάβει χώρα σε πληθώρα κλάδων.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν

Το παρών θα δώσουν συνολικά 29 εταιρείες, οι περισσότερες εκ των οποίων από τον FTSE 25 και οι υπόλοιπες από τον Mid Cap, αλλά και μία εκτός αυτού, που είναι και στην επιτήρηση (Intralot).

Από τον FTSE 25 θα συμμετάσχουν οι ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελλακτωρ, ElvalHalcor, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, HelleniQ Energy, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς Financial, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Viohalco και Σαράντης. Από τον Mid Cap θα δώσουν το παρών οι Cenergy Holdings, ΕΧΑΕ, Intracom Holdings και Noval Properties. Παράλληλα, θα συμμετάσχει η μή εισηγμένη εταιρεία PeopleCert.

Από τον FTSE 25 δε θα ταξιδέψουν η leader Coca Cola HBC, η Jumbo και η Quest Συμμετοχών. Από τον Mid Cap φέτος δε θα κάνουν το ταξίδι εταιρείες με μεγάλη συνέπεια στα προηγούμενα road shows όπως η Κρι Κρι και η Profile.

Τι περιλαμβάνει

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Alpha Bank, την Eurobank, την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς Financial και στοχεύει στη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, μέσω της ανάδειξης των επενδυτικών ευκαιριών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της ενίσχυσης της θεσμικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας. Θα περιλαμβάνει ατομικές και ομαδικές συναντήσεις μεταξύ των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών και διεθνών επενδυτικών funds, καθώς επίσης συζητήσεις σε πάνελ, παρουσιάσεις και εκδηλώσεις δικτύωσης.

Η σημερινή, πρώτη ημέρα Συνεδρίου περιλαμβάνει one to one και group meetings καθώς και τις παρακάτω συζητήσεις:

Welcome & Discussion με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Moderator: Franck Petitgas, Head of Morgan Stanley International

Discussion with Αλέξης Πατέλης, σύμβουλος του πρωθυπουργού. Moderator: Γιάννος Κοντόπουλος, CEO, Athens Exchange Group

Panel: Greek Banks

Βασίλειος Ψάλτης, CEO, Alpha Services and Holdings Φωκίων Καραβίας, CEO, Eurobank Παύλος Μυλωνάς, CEO, National Bank of Greece Χρήστος Μεγάλου, CEO, Piraeus Financial Holdings Moderator: Nida Iqbal Siddiqi, Head of EEMEA Banks Equity Research, Morgan Stanley. Η αυριανή, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου περιλαμβάνει αποκλειστικά meetings εκπροσώπων των ελληνικών επιχειρήσεων με διεθνή funds.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ