Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣΜε διαφορετικές ταχύτητες το άνοιγμα του τουρισμού

Με διαφορετικές ταχύτητες το άνοιγμα του τουρισμού

Διαφορετικές ταχύτητες αναμένεται να παρουσιάσει φέτος το άνοιγμα του τουρισμού τουλάχιστον στην περίπτωση των ξενοδοχείων, αφού πολλές θα είναι οι μονάδες που θα ανοίξουν τις πύλες τους μετά την 14η Μαΐου, την επίσημη δηλαδή ημερομηνία ανοίγματος του κλάδου που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ένας μέρος των ελληνικών ξενοδοχείων θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους στα μέσα Μαΐου. Ωστόσο μεγάλη μερίδα του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας τοποθετεί το άνοιγμα για τις αρχές Ιουνίου, αν όχι για τα μέσα του ίδιου μήνα, όπου και ουσιαστικά καταγράφονται και οι πρώτες ενδείξεις ζήτησης, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Να σημειωθεί ότι παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου σημειώνει ότι οι κρατήσεις κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, είναι στο σύνολό τους ευέλικτες και αφορούν κατά κύριο λόγο τον Ιούνιο και τον Αύγουστο. Αρκετές από αυτές μάλιστα αποτελούν περυσινές κρατήσεις που δεν κατάφεραν να πραγματοποιηθούν λόγω της ρευστής υγειονομικής κατάστασης.

Την ίδια στιγμή και η αύξηση των πτήσεων τοποθετείται χρονικά τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, ώστε να εξομαλυνθεί και ο αριθμός των κρουσμάτων που τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες τροφοδότες κινείται ακόμα σε υψηλά επίπεδα.

Ενδεικτικά ο όμιλος Aldemar έχει δρομολογήσει το άνοιγμα των Αldemar Knossos Royal για 14 Μαΐου και Aldemar Royal Mare για 5 Ιουνίου. Στο όμιλο Sani/Ikos, το άνοιγμα των ξενοδοχείων θα γίνει σε τρεις φάσεις. Τα Sani ανοίγουν τις 14 Μαΐου, τα Ikos Resorts τρεις ημέρες μετά στις 17 Μαΐου ενώ μένουν και δυο ξενοδοχεία που θα ανοίξουν τις 27 Μαΐου.

Ωστόσο στην περίπτωση των μικρότερων μονάδων νησιών όπως η Ρόδος, η Κως, οι Σποράδες το άνοιγμα μετατίθεται για Ιούνιο αφού το ενδιαφέρον των τουριστών που είναι έντονο δεν μετουσιώνεται ακόμα σε κρατήσεις.

Σε πλεονεκτικότερη θέση είναι οι πολυτελείς μονάδες οι οποίες σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και μετά και την επιτυχημένη έκβαση της προηγούμενης σεζόν σε υγειονομική επίπεδο, καταγράφουν ήδη κρατήσεις και μάλιστα με αρκετούς repeaters.

Oι αγορές οι τουρίστες των οποίων μέχρι σήμερα δείχνουν ενδιαφέρον ή και έχουν προγραμματίσει να επισκεφτούν την Ελλάδα είναι η Βρετανία, η Γερμανία, η Ρουμανία, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ αλλά και οι Ιταλία και Γαλλία.

Κίνηση αναμένουν βέβαια οι ξενοδόχοι κι από τον εσωτερικό τουρισμό, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά εισέφερε και πέρυσι μεγάλο μέρος της επισκεψιμότητάς τους.

Σε κάθε περίπτωση ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε πρώτη ζήτηση με τους βασικούς ανταγωνιστές, όπως Ισπανία και Τουρκία να ακολουθούν. «Ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και επιλέγει πρωτίστως την Ελλάδα, ωστόσο τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών» αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο finupnews.gr

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ