Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜε άριστους οιωνούς ξεκίνησαν οι εγγραφές για το ομόλογο της Motor Oil

Με άριστους οιωνούς ξεκίνησαν οι εγγραφές για το ομόλογο της Motor Oil

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε μια συγκυρία που τα ελληνικά assets βρίσκονται σε εξαιρετικό επενδυτικό momentum, με τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων των Alpha Bank και ΔΕΗ να υπερκαλύπτονται με χαρακτηριστική άνεση και τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο να έχουν αυξηθεί σημαντικά, η Motor Oil βγαίνει από σήμερα στις αγορές για το επταετές ομόλογο.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν στις 10:00 π.μ. και θα ολοκληρωθούν μεθαύριο Παρασκευή στις 16:00 μ.μ., με τον όμιλο να ζητά από τις αγορές έως και 200 εκατ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 1.000 ευρώ για εκάστη ομολογία, το εύρος της απόδοσης θα κυμανθεί από 1,9% έως 2,30%, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολογιών στο Χ.Α. θα γίνει την Τετάρτη 24 Μαρτίου. Πρόκειται για το πρώτο ομόλογο που εκδίδεται το 2021 και θα εισαχθεί στο Χ.Α., ενώ τελευταία ομόλογα τέτοιου είδους ήταν των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development και ΟΠΑΠ που είχαν εκδοθεί το 2020 και συνολικά είχαν «σηκώσει» από την αγορά κεφάλαια που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Η Motor Oil λοιπόν ανοίγει φέτος την αυλαία και είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη που προσδίδει περαιτέρω κύρος σ’ αυτή την αγορά το γεγονός ότι ένας όμιλος τέτοιου εκτοπίσματος επιλέγει να προχωρήσει σε έκδοση στην Ελλάδα, παρέχοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην εγχώρια αγορά.

Που θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο του ομολόγου, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν, ήτοι 137 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση μέρους της επένδυσης του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας (New Naphtha Treatment Complex). Παράλληλα, 20 εκατ. θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ 39,4 εκατ. ευρώ θα καλύψουν ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης. Τέλος, στα 3,6 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες της έκδοσης.

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης στο νέο συγκρότημα κατεργασίας νάφθας είναι 310 εκατ. ευρώ, ενώ με την ολοκλήρωσή της, θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής βενζινών υψηλής προστιθέμενης αξίας, κηροζίνης και υδρογόνου. Όπως σημειώνεται στο ενημερωτικό δελτίο, «δεδομένου ότι η αγοραία αξία των παραγόμενων από τη νέα μονάδα προϊόντων υπερβαίνει την αγοραία αξία της νάφθας, από τη συγκεκριμένη επένδυση η Εταιρεία αναμένεται να επωφεληθεί από την εκάστοτε διάφορα τιμής μεταξύ της νάφθας και των παραγόμενων από τη νέα μονάδα προϊόντων». Η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του συγκροτήματος αναμένεται να είναι περίπου 1.000 χιλ. μετρικοί τόνοι.

Η επένδυση, βρίσκεται στη φάση της κατασκευής, έχοντας απορροφήσει 10 εκατ. ευρώ το 2019 και περίπου 110 εκατ. ευρώ το 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το α’ τρίμηνο του 2022. Οι προγραμματισμένες και σε εξέλιξη επενδύσεις στο διυλιστήριο, περιλαμβάνουν ακόμη νέο αγκυροβόλιο ανοιχτής θαλάσσης για την εκφόρτωση πετρελαιοειδών, έργα βελτίωσης απόδοσης και αύξησης δυναμικότητας, εγκατάσταση μονάδων συμπαραγωγής 57ΜW υψηλής απόδοσης, μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας 5ΜW και φωτοβολταϊκών πάνελ ισχύος 5MW.

Κατανομή των ομολογιών

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των ομολογιών, έχουν ως εξής:

Ποσοστό τουλάχιστον 30% (τουλάχιστον 60.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 200.000 Ομολογιών) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών.

Ποσοστό έως και 70% των Ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι έως και 140.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη) θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών.

Μένει να δούμε το βαθμό της υπερκάλυψης του ομολόγου της Motor Oil, ενός ομίλου που διαθέτει το πιο σύγχρονο διυλιστήριο στην Ευρώπη, ενώ η έκδοση λαμβάνει χώρα σε μια συγκυρία που οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν άνοδο.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ