Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜέτρα ανακούφισης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και στο βάθος... κάλπες

Μέτρα ανακούφισης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και στο βάθος… κάλπες

Το «κόμμα των ιδιοκτητών ακινήτων» έχει κατ’ επανάληψη δείξει τη δύναμή του και καμία κυβέρνηση δεν θέλει να προσέρχεται στις κάλπες έχοντας δυσαρεστήσει τη συγκεκριμένη ομάδα. Έτσι, η νομοθετική ρύθμιση που εντάχθηκε σε υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορεί παρά να ενταθεί το ευρύτερο πλαίσιο.

Δήμοι, στους οποίους ενεργοποιήθηκαν από τις αρχές του 2022 πολύ μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν φόροι και έξοδα μεταβίβασης, αποκτούν την ευκαιρία να εισηγηθούν -προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία- μειώσεις. Τα στοιχεία θα κατατεθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στο υπουργείο Οικονομικών και αν αποδειχθούν επαρκή, ο υπουργός Οικονομικών θα ανοίξει τη διαδικασία για τη διόρθωση των αντικειμενικών αξιών.

Το ποιες και το πόσες θα είναι αυτές οι περιοχές, θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των δήμων στους οποίους θα περάσει το… μπαλάκι. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι οι νέες αντικειμενικές, έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης δυσαρέσκειας. Διότι μπορεί να μειώθηκαν και οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο, χιλιάδες ιδιοκτήτες παρέλαβαν φουσκωμένα εκκαθαριστικά, άλλοι έχασαν επιδόματα και άλλοι βρέθηκαν να καταβάλλουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ σε έξοδα μεταβίβασης ακινήτου μόνο και μόνο επειδή αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες.

Το αν οι διορθώσεις θα έχουν και αναδρομικό χαρακτήρα, θα φανεί στην πράξη. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι οι αλλαγές να έχουν οριστικοποιηθεί μέσα στις πρώτες εβδομάδες της νέας χρονιάς ώστε και οι ιδιοκτήτες να μπορούν να χαράξουν την στρατηγική τους. Με τις νέες αντικειμενικές αξίες έχουν ανοίξει αρκετά μέτωπα καθώς υπάρχουν πολλές προσφυγές επί των διοικητικά προσδιορισμένων τιμών.

Να σημειωθεί ότι με το ίδιο νομοσχέδιο περνάνε τρεις ακόμη ευνοϊκές διατάξεις: παρατείνεται για δύο χρόνια η έκπτωση φόρου για όσους κάνουν πράσινες παρεμβάσεις στα ακίνητα, (δηλαδή μέχρι το τέλος του 2024), παρατείνεται επίσης για δύο χρόνια η απαλλαγή των μεταβιβάσεων ακινήτων από τον ΦΠΑ, ενώ παραμένει παγωμένος και ο φόρος υπεραξίας ακινήτων έως τέλος του 2024. 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ