Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Το ΥΠΕΝ έχει την ευθύνη να ξεμπλοκάρει το… στοκ των...

Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Το ΥΠΕΝ έχει την ευθύνη να ξεμπλοκάρει το… στοκ των αιτήσεων ΑΠΕ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στη συσσώρευση αιτήσεων για μεγάλα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ξεπερνούν τα 3GW αναφέρθηκε χθες ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης, σημειώνοντας ότι είναι ευθύνη του Υπουργείου Ενέργειας να «ξεμπλοκάρει» αυτή την αγορά. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ζήτημα της μεγάλης αναμονής για την έκδοση μη δεσμευτικών όρων σύνδεσης με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ έργων ΑΠΕ.

Μιλώντας χθες το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ομίλου ΑΔΜΗΕ, ο κ. Μάργαρης αναφορικά με τις αιτιάσεις της ABO Wind ότι ο ΑΔΜΗΕ αρνείται να εκδώσει όρους σύνδεσης έργων ΑΠΕ, τόνισε πως «ήδη από το καλοκαίρι με τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ήλθαν πολλές αιτήσεις σύνδεσης για πολλά μικρά έργα ΑΠΕ στον ΑΔΜΗΕ επειδή δεν μπορούσε να τα διεκπεραιώσει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Έτσι, αυτή η κατάσταση οδήγησε στο να έχουν συσσωρευτεί επί μήνες πολλές αιτήσεις για έργα που ξεπερνούν τα 3GW ή και τα 4GW, σημειώνοντας ότι τίθεται θέμα αναθεώρησης του όλου πλαισίου.

Ο κ. Μάργαρης μάλιστα διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να δοθεί προτεραιότητα σε μία εταιρεία που υλοποιεί έργο μεγάλης ενεργειακής ισχύς, διότι οι αποφάσεις σύνδεσης λαμβάνονται με αριθμό πρωτοκόλλου για λόγους διαφάνειας όπως ακριβώς προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Πάντως, σημείωσε πως από τον Διαχειριστή, το ΑΔΜΗΕ, προωθείται ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για να μπορέσει το δίκτυο να υποδεχτεί και περισσότερες ΑΠΕ αλλά και μια νέα μεθοδολογία για όλο το σύστημα αιτήσεων, το οποίο θα παρουσιαστεί εντός του μήνα στο ΥΠΕΝ. Εκεί θα δοθούν νέες κατευθύνσεις για το τι ισχύει και για το πως θα ενημερώνονται οι επενδυτές. Τέλος σημείωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ υπερκαλύπτει τους θεσμοθετημένους από την Ε.Ε. στόχους για τις δυνατότητες μεταφοράς του συστήματος νωρίτερα από το 2030. Έτσι, θα μπορεί να υποδεχτεί τα νέα ενεργειακά φορτία από τις ΑΠΕ χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ