Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΛ. Φουρλάς :Πρόσβαση στα Αρχεία του τουρκικού στρατού για εξακρίβωση της τύχης...

Λ. Φουρλάς :Πρόσβαση στα Αρχεία του τουρκικού στρατού για εξακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων

Την άσκηση πίεσης στην Τουρκία ώστε να επιτρέψει την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού την περίοδο 1974 ζητεί με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ, Λουκάς Φουρλάς.

Με αφορμή την έναρξη του 36ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, ο κ. Φουρλάς τονίζει την ανάγκη πλήρους διερεύνησης της τύχης εκάστου των αγνοουμένων, ώστε να επουλωθεί μία από τις σημαντικότερες πληγές που επέφερε η εισβολή στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει ο κ. Φουρλάς, η εξακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων αποτελεί ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα και η συνεργασία των εμπλεκόμενων μερών είναι απολύτως αναγκαία.

«Ωστόσο, βλέπουμε την Τουρκία, εδώ και 47 χρόνια, να μην προβαίνει σε καμία ουσιαστική ενέργεια ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση και στα Αρχεία του στρατού της χώρας, για να διακριβωθεί τι έχει συμβεί με όσους είχαν αιχμαλωτιστεί κατά την περίοδο της εισβολής και μεταφέρθηκαν σε φυλακές στην Τουρκία.

Για μία ακόμη φορά, αναφέρει ο κ. Φουρλάς, οι ευθύνες της Τουρκίας είναι βαρύτατες. «Ως η εισβάλλουσα χώρα, δεν επιτρέπει την πρόσβαση στα Αρχεία του Τουρκικού Στρατού, ούτε δίνει τις απαιτούμενες διευκολύνσεις για έρευνες σε στρατιωτικές ζώνες, με αποτέλεσμα η διερεύνηση να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη».

Καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε ενέργειες για την άσκηση πολιτικής πίεσης στην Τουρκία, με σκοπό να επιτρέψει την άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση στα στρατιωτικά της αρχεία την περίοδο του 1974, καθώς επίσης και στην παραχώρηση όλων των απαραίτητων διευκολύνσεων για έρευνες σε στρατιωτικές ζώνες.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ