Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΛ. Φουρλάς: Ανατολίτικο παζάρι Τουρκίας – ΕΕ για το Κυπριακό

Λ. Φουρλάς: Ανατολίτικο παζάρι Τουρκίας – ΕΕ για το Κυπριακό

Το Κυπριακό βρέθηκε ενώπιον ενός ανατολίτικου παζαριού μεταξύ της ηγεσίας της ΕΕ και του τούρκου προέδρου, στην πρόσφατη συνάντησή τους, ανέφερε ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς.

Σε τοποθέτησή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση του θέματος «Συμπεράσματα της συνάντησης υψηλού επιπέδου μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας», ο κ. Φουρλάς τόνισε ότι «η επίσκεψη της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Τουρκία, πέραν από τα όσα τραγελαφικά παρακολουθήσαμε με το sofagate, έχει δημιουργήσει και πολύ σοβαρά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα».

Υπέδειξε ότι η Τουρκία, με τη Βρετανία, κατάφεραν να εξαιρέσουν από την Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τελικά θα εκπροσωπηθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο και όχι από τον ίδιο τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης, κ. Μπορέλ.

«Μια εξέλιξη που δεν μας ικανοποιεί, γιατί η Τουρκία κατάφερε να περάσει τη θέση της κλείνοντας την πόρτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για ένα θέμα που την ενδιαφέρει άμεσα.  Ωστόσο, φαίνεται ότι ο τούρκος πρόεδρος έχει δώσει κούφιες υποσχέσεις στο μεταναστευτικό, βάζοντας το Κυπριακό μπροστά σε ένα ανατολίτικο παζάρι».

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Φουρλάς, υπέβαλε τα ερωτήματα κατά πόσο η ηγεσία της ΕΕ έθεσε ενώπιον του τούρκου προέδρου, ως όρο, την παρουσία σε ανώτατο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ώστε να έχει απρόσκοπτη πορεία στις ενταξιακές; Και για ποιες γεωπολιτικές εξελίξεις έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με δεδομένη αυτή τη στάση της Τουρκίας;

«Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για όλα όσα συζητήθηκαν με τον Ερντογάν, όταν έκλεισαν οι πόρτες.  Δυστυχώς, παραμένουν πολλά σκοτεινά σημεία σε αυτή τη συνάντηση που μας ανησυχούν ιδιαίτερα.  Αναμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ