Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΛ. Μενδώνη: Ζητά πλήρη διευρεύνηση των καταγγελλόμενων υποθέσεων στο θέατρο

Λ. Μενδώνη: Ζητά πλήρη διευρεύνηση των καταγγελλόμενων υποθέσεων στο θέατρο

Σε μια φορτισμένη για τον χώρο του πολιτισμού και της κοινωνίας, συνέντευξη Τύπου σήμερα, η υπουργός Πολιτισμού ξεκίνησε καταδικάζοντας τη σεξουαλική βία « πολλώ μάλλον όταν συνδέεται με παιδιά και ανήλικους είναι φρικιαστική και επονείδιστη που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εντός θεσμικού πλαισίου».

Νωρίτερα το πρωί η κ. Μενδώνη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες στο θέατρο.

Η κ. Μενδώνη, στη συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ότι πρέπει να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο «που πρέπει να ξεκινήσει από τις ακροάσεις και να φτάσει μέχρι τις συμβάσεις εργασίας, τις απλήρωτες πρόβες, την αμοιβή με ποσοστά στο τέλος της παράστασης, τη μη υπογραφή συμβάσεων και όσα ενισχύουν την σιωπή, τις άθλιες απαιτήσεις των εχόντων εξουσία». Να δούμε, όπως είπε η κ. Μενδώνη «με διαφορετικό τρόπο τις εργασιακές σχέσεις, μια ιστορία που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Πολιτισμού και με την ευθύνη του υφυπουργού Πολιτισμού», αναφερόμενη στους κώδικες δεοντολογίας.

«Δεν γνωρίζαμε απολύτως τίποτε. Εάν το ξέραμε δεν είμαστε τόσο αφελείς. Ουδείς ήρθε ποτέ επωνύμως ή εγγράφως να καταθέσει οτιδήποτε»» είπε η κ. Μενδώνη για την επιλογή του Δημήτρη Λιγνάδη στο τιμόνι του Εθνικού θεάτρου, επιμένοντας πως «όταν ξέρεις κάτι τέτοιο δεν είσαι αφελής για να το διακινδυνεύσεις».

«Καταρχήν, να θυμίσω σε όλους ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν προέκυψε στο Εθνικό Θέατρο ξαφνικά το 2019» είπε η κ. Μενδώνη σχετικά με την επιλογή του και την πολιτική ευθύνη του διορισμού του. «Ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει μία σχέση με το Εθνικό Θέατρο συνεχή, σχεδόν αδιάλειπτη, από το 1986 και μετά. Να σας θυμίσω ότι ήταν διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, καθηγητής στη Δραματική Σχολή, αναπληρωτής διευθυντής της Δραματικής Σχολής, ενώ παίζει σταθερά, τουλάχιστον από το 2000, ετησίως, είτε ως πρωταγωνιστής, είτε ως σκηνοθέτης. Για παράδειγμα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε τη σεζόν 2015-2016 τον Ριχάρδο τον Γ’ στο Εθνικό. Έπαιξε με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο το 2016, στον ρόλο του Κρέοντα, στην Αντιγόνη, συμπρωταγωνιστής. Την περίοδο 2017-2018 πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε τον Πέερ Γκυντ στο Εθνικό Θέατρο. Αλλά και το 2020, η πρωταγωνίστριά του στους Πέρσες ήταν η πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Λυδία Κονιόρδου.

Δεν βλέπω η αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, όταν ήταν κυβέρνηση, να έκανε κάτι για να πει αυτό που λέει σήμερα, ότι ο Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, είναι, αυτό προκύπτει, όμως, τώρα, γιατί εάν ήταν, και το γνώριζαν και αν η υπουργός Πολιτισμού το 2018 δεν εμπόδισε το Εθνικό Θέατρο να χρησιμοποιήσει τον Δημήτρη Λιγνάδη και αν η πρώην υπουργός Πολιτισμού γνώριζε και ήταν πρωταγωνίστριά του το 2020, τότε οι ευθύνες και η συγκάλυψη είναι αλλού, δεν είναι εδώ».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ