Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚ. Φραγκογιάννης: Οι Ιάπωνες αισθάνονται πλέον την Ελλάδα ως ασφαλή επενδυτικό προορισμό

Κ. Φραγκογιάννης: Οι Ιάπωνες αισθάνονται πλέον την Ελλάδα ως ασφαλή επενδυτικό προορισμό

Την ικανοποίησή του από το κλίμα που συνάντησε στις επαφές του με Ιάπωνες επιχειρηματίες, αλλά και την αισιοδοξία του ότι αυτό σύντομα θα καρποφορήσει, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής στην Ιαπωνία, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και την επιβεβαίωση του αυξημένου ενδιαφέροντος του ιαπωνικού επιχειρηματικού κόσμου και των ιαπωνικών επενδυτικών κεφαλαίων για δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα.

«Είναι πολύ σημαντικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκογιάννης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «ότι οι Ιάπωνες αισθάνονται πλέον την Ελλάδα ως αξιόπιστο εταίρο και ασφαλή επενδυτικό προορισμό. Είμαι αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε σε συνεργασίες και θα ανακοινωθούν επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, στον τουρισμό και την υψηλή τεχνολογία, ιδιαίτερα τη διαστημική και βιοτεχνολογική».

Ικανοποίηση εξέφρασε και η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Βίκυ Λοΐζου, η οποία συμμετείχε στην αποστολή και υπέγραψε εκ μέρους της Enterprise Greece, μνημόνιο συνεργασίας με τον αντίστοιχο ιαπωνικό φορέα JETRO, κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιαπωνικού επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε χθες στο Τόκιο.

«Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο Enterprise Greece και το Jetro» δήλωσε η κ. Λοΐζου «επιβεβαιώνει τη βούληση των δύο πλευρών για στενή συνεργασία και αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα προς μια κοινή πορεία στρατηγικών πρωτοβουλιών και ανάπτυξης κοινών δράσεων».

Ικανοποίηση για το επίπεδο των επαφών και τις προοπτικές προσέγγισης με τον ιαπωνικό επιχειρηματικό κόσμο και την ιαπωνική αγορά, εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των 19 κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην επιχειρηματική αποστολή, καθώς πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 90 στοχευμένες B2B συναντήσεις με αντίστοιχες ιαπωνικές επιχειρήσεις από τους κλάδους της ενέργειας, της υψηλής τεχνολογίας και της ναυτιλίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Φραγκογιάννης και η κ. Λοΐζου, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, συμμετείχαν σε συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με Ιάπωνες κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους επενδυτικών ταμείων, τραπεζών και επιχειρήσεων. Επιπλέον, είχαν διμερή συνάντηση με τον Ιάπωνα υφυπουργό Εξωτερικών Kenji YAMADA, με τον οποίο συζήτησαν προοπτικές ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων ευρύτερα, με έμφαση στην ενέργεια, τον τουρισμό, τη φαρμακοβιομηχανία, την υψηλή τεχνολογία και καινοτομία. Επίσης, συζητήθηκαν δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, σε περιφερειακό επίπεδο, στα Δυτικά Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Φραγκογιάννης, συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, συναντήθηκε, τέλος, με τον επικεφαλής ανάπτυξης στρατηγικής για τα συστήματα ενέργειας της Mitsubishi Heavy industries Hitoshi Kaguchi, ο οποίος παρουσίασε τα τελευταία τεχνολογικά εγχειρήματα της εταιρίας, εκφράζοντας παράλληλα το ενδιαφέρον του ιαπωνικού κολοσσού για την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας για την καλύτερη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου, ως μορφής πράσινης ενέργειας. 

Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής στο Τόκυο, πέραν του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Enterprise Greece και JETRO, υπεγράφη επίσης μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Εταιρίας Εξαγωγικών Πιστώσεων ΑΕ, ECG και του αντίστοιχου ιαπωνικού φορέα NEXI. Το μνημόνιο υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της ECG Γρηγόρης Σταματόπουλος, παρουσία και της ΓΓΔΟΣΕ κ. Λοΐζου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό. Στόχος του μνημονίου είναι η θεσμοθέτηση της συνεργασίας και η διερεύνηση αμοιβαίων ευκαιριών για υπηρεσίες ασφάλισης, αντασφάλισης, συνασφάλισης για τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των δύο κρατών.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ