Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚ. Σακελλαροπούλου: Πυλώνας της δημοκρατίας ο ελεύθερος και ανεξάρτητος Τύπος

Κ. Σακελλαροπούλου: Πυλώνας της δημοκρατίας ο ελεύθερος και ανεξάρτητος Τύπος

 «Ο ελεύθερος και ανεξάρτητος Τύπος, είναι πυλώνας της Δημοκρατίας», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τον χαιρετισμό της στη διαδικτυακή ημερίδα της ΕΣΗΕΑ, με θέμα «Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι».

Ολόκληρος ο χαιρετισμός της ΠτΔ:

“Ο ελεύθερος, ανεξάρτητος Τύπος, είναι πυλώνας της Δημοκρατίας. Η έγκυρη, αξιόπιστη ενημέρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για έναν εποικοδομητικό και αποτελεσματικό δημόσιο διάλογο. Οι εργαζόμενοι στον χώρο της ενημέρωσης πρέπει να είναι ελεύθεροι να αναζητούν την αλήθεια χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς, αλλά και χωρίς προκαταλήψεις, για να μπορούν να επιτελούν το καθήκον τους που δεν είναι άλλο από την ουσιαστική, αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών. Όταν τα Μέσα Ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι στοχοποιούνται και απαξιώνονται, το πολίτευμά μας υπολειτουργεί.

Βλέπουμε ότι σε κάποιες χώρες η ελευθερία του Τύπου βάλλεται ή υπονομεύεται από φορείς πολιτικής ή οικονομικής εξουσίας. Ξέρουμε επίσης ότι σε χώρες, που γεωγραφικά δεν απέχουν πολύ από την ευρωπαϊκή γειτονιά μας, οι δημοσιογράφοι γίνονται στόχοι απειλών, εκφοβισμών, επιθέσεων. Χάνουν την ελευθερία τους ή ακόμη και τη ζωή τους.

Η περίοδος της πανδημίας, που δοκίμασε τις αντοχές μας, επιβεβαίωσε την αξία της ελεύθερης και αξιόπιστης ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι που αξιοποιούν τις επιστημονικές πληροφορίες, που διαχωρίζουν τις φήμες από την πραγματικότητα, που αποκαλύπτουν ψευδείς θεωρίες, που δεν υποκύπτουν στην εντυπωσιοθηρία, μας βοηθούν να προσανατολιστούμε σε ένα ρευστό, μεταβαλλόμενο κι αβέβαιο περιβάλλον. Προσφέρουν στους πολίτες τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις, τόσο για τους ίδιους, όσο και για το κοινωνικό σύνολο ευρύτερα.

Αναμφίβολα, σε καιρούς έντασης, κρίσης και απρόβλεπτων εξελίξεων, όταν σε σημαντικά τμήματα της κοινωνίας κυριαρχούν ο φανατισμός, η συνωμοσιολογία, η οικονομική και κοινωνική αβεβαιότητα, το έργο των δημοσιογράφων, και των Μέσων Ενημέρωσης γενικότερα, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Και τότε την βασική ευθύνη, το καθήκον για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του Τύπου, το επωμίζεστε πρώτα και κύρια εσείς, οι δημοσιογράφοι. Προασπίζοντας την ανεξαρτησία σας, σεβόμενοι τις αρχές της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, αλλά και τους δικούς σας κανόνες δεοντολογίας, δικαιώνετε τον ρόλο σας και ενισχύετε τους δεσμούς σας με την κοινωνία, που έχουν πληγεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια.

Σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, οι Έλληνες δημοσιογράφοι το έχουν πράξει με ελευθερία πνεύματος, με εντιμότητα και με αυταπάρνηση. Αρκετοί και με βαρύ προσωπικό κόστος. Κι αυτό το τελευταίο, ανεπίτρεπτο και οδυνηρό, πληγώνει ιδιαίτερα την κοινωνία μας και την Πολιτεία.

Σήμερα, σε μια εποχή όπου διεθνώς μειώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στα μέσα ενημέρωσης και η παραπληροφόρηση έχει κερδίσει ανησυχητικά μεγάλο έδαφος, απειλώντας ακόμα και τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή, καλούμαστε όλοι να υπερασπιστούμε την ελευθερία του Τύπου. Έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη την έγκυρη, αξιόπιστη, ανεξάρτητη ενημέρωση. Έχουμε ανάγκη να ακούσουμε και όσα μπορεί να ακούγονται δύσκολα ή δυσάρεστα στα αυτιά μας, όσα δοκιμάζουν τις βεβαιότητές μας. Διότι έτσι παραμένουμε πολίτες με όλη τη σημασία της λέξης, ικανοί να παρέχουμε οξυγόνο στη δημοκρατία μας, ώστε να παραμένει ζωντανή και ακμαία”.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ