Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΚ. Μίχαλος: Αναγκαία η στοχευμένη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Κ. Μίχαλος: Αναγκαία η στοχευμένη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Στοχευμένη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και ένταξη στα προγράμματα, περισσότερων επιχειρήσεων και κυρίως μικρομεσαίων, βεβαίως με τα απαραίτητα κριτήρια, ζητάει η επιμελητηριακή κοινότητα. Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος στη διαδικτυακή εκδήλωση του “Συνδέσμου 1974” με θέμα «Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Ελλάδα 2.0».

Ο πρόεδρος σημείωσε ότι είναι θετικό σημείο του Σχεδίου το ότι αντλεί το σύνολο των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσω επιχορηγήσεων όσο και με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων. «Η Ελλάδα έχει υψηλό δημόσιο χρέος. Ωστόσο, με δεδομένες τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, είναι απόλυτα επιβεβλημένη η αξιοποίηση όλων επιλογών που παρέχει το Ταμείο».

Για τον ίδιο λόγο, συνέχισε ο ίδιος, είναι ορθή απόφαση και η συγχρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων, με φορείς του ιδιωτικού τομέα. «Η επιλογή αυτή επιτρέπει να αυξηθεί το συνολικό ύψος των πόρων που θα επενδυθούν στη χώρα και να διευρυνθεί, αντίστοιχα, το αναπτυξιακό όφελος για την οικονομία. Όλα αυτά, βεβαίως, με την προϋπόθεση ότι στο στάδιο της υλοποίησης θα τηρηθούν παντού αυστηροί όροι διαφάνειας και λογοδοσίας» όπως σημείωσε.

Ακόμη, ο πρόεδρος είπε: «Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  μπορεί να γίνει το όχημα για τη μετάβαση της Ελλάδας σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, εφόσον διασφαλιστεί η στρατηγική διάθεση των πόρων και η ταυτόχρονη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Γι’ αυτό απαιτείται – αλλά δεν αρκεί – η ισχυρή βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης. Χρειάζεται ένα ευρύτερο πλαίσιο συναίνεσης, αποδοχής και υποστήριξης των μεταρρυθμίσεων από το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Οι ανούσιες αντιπαραθέσεις και οι κοντόφθαλμες λογικές, δεν πρέπει να έχουν θέση στη χώρα στην κρίσιμη αυτή καμπή της πορείας της.

Αν κάτι πρέπει να μας διδάξει η περιπέτεια της προηγούμενης δεκαετίας είναι ότι η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να γίνει καταστροφική για όλους. Σήμερα το διακύβευμα είναι υψηλό. Και πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ