Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΚώστας Δούκας: O ηθοποιός που παράτησε τη δουλειά του και έπαιξε τον...

Κώστας Δούκας: O ηθοποιός που παράτησε τη δουλειά του και έπαιξε τον ρόλο της ζωής του στα 68 του χρόνια

Μεγάλος ηθοποιός, με πηγαίο ταλέντο, πομπώδη ερμηνεία και χαρακτηριστικές ατάκες. Αυτός ήταν ο Κώστας Δούκας, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα γνωστός από την εξαιρετική του παρουσία στην ταινία «Της κακομοίρας».

Στον ρόλο του ερωτευμένου μεν, αυταρχικού δε μπακάλη, έπλεξε ένα σωρό ατάκες στο πλευρό του Κώστα Χατζηχρήστου. Οι δυο τους αποτέλεσαν ένα από τα χαρακτηριστικότερα δίδυμα του ελληνικού κινηματογράφου.

Κάτι που δεν ήταν διόλου τυχαίο, καθώς η μεταξύ τους χημεία φάνηκε από την πρώτη τους συνεργασία στην ταινία «Ο Θύμιος τα ‘χει τετρακόσια».

Τρία χρόνια μετά τον «Θύμιο», Δούκας και Χατζηχρήστος συνεργάζονται ξανά στον «Μπακαλόγατο», όπως είναι γνωστή η εν λόγω ταινία και απογειώνουν την παραγωγή με τις ερμηνείες τους.

Το κοινό μυστικό τους είναι πως άφησαν στην άκρη το σενάριο, ακολούθησαν απλά τη σκαλέτα του και με τους υπέροχους αυτοσχεδιασμούς τους, οδήγησαν το «Της κακομοίρας» στο πάνθεον της ελληνικής κωμωδίας.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο Κώστας Δούκας βρήκε τον ρόλο της ζωής του ως «μπακάλης» στο «Της κακομοίρας».

Και να φανταστεί κανείς πως τότε, ήταν 68 ετών! Φυσικά, η διαδρομή του εν λόγω ηθοποιού στο θέατρο και τον κινηματογράφο υπήρξε μακρά, ωστόσο δεν θα ήταν παράλογο να θεωρήσουμε τον συγκεκριμένο ρόλο, ως τον καλύτερό του.

Ο Κώστας Δούκας γεννήθηκε το 1895 στη Σμύρνη και στις αρχές της δεκαετίας του ’20 αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή. Στη συνέχεια, έπιασε δουλεία στην τράπεζα, την οποία και άφησε, καθώς είχε αποφασίσει ότι του ταιριάζει καλύτερα ο χώρος της υποκριτικής. Και εκ του αποτελέσματος, φάνηκε ότι έπραξε σωστά!

Το 1925 αφήνει την τράπεζα και ενσωματώνεται στους θιάσους της εποχής, τα περίφημα μπουλούκια, όπου ερμηνεύει τον ρόλο του Κίτσου στην «Γκόλφω». Την ίδια περίπου εποχή, καταγράφει την πρώτη του συμμετοχή στον -βουβό τότε- κινηματογράφο.

Τη δεκαετία του ’40 συμμετέχει σε δεκάδες επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις της εποχής, με αποκορύφωμα τις «Ακουαρέλλες» (1943), ενώ το 1947 εμφανίζεται ξανά στον κινηματογράφο, στην ταινία «Μαρίνα» του Αλέκου Σακελλάριου.

Δέκα χρόνια αργότερα (1957), πλαισιώνει υπέροχα τον Φωτόπουλο στον «Φανούρη και το σόι του», ενώ τη δεκαετία του ’60 γίνεται αχτύπητο δίδυμο με τον Χατζηχρήστο.

Τέσσερα χρόνια μετά την προβολή του «Μπακαλόγατου», ο Κώστας Δούκας έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 72 ετών (1967)…

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ