Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΚύπρος: Επαναλειτουργία των Γυμνασίων με φυσική παρουσία μαθητών και αύξηση των sms...

Κύπρος: Επαναλειτουργία των Γυμνασίων με φυσική παρουσία μαθητών και αύξηση των sms μετακίνησης

Επαναλειτουργία των Γυμνασίων με φυσική παρουσία των μαθητών παγκύπρια, των Δημοτικών σχολείων της επαρχίας Λεμεσού, καθώς και αύξηση των sms μετακίνησης από δύο σε τρία, μόνο για τα σαββατοκύριακα – και δύο όπως ισχύει μέχρι σήμερα για τις υπόλοιπες ημέρες – ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε ανακοινώσεις του, το μεσημέρι της Τετάρτης (31/03/21), ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι η επαναλειτουργία στις 2 Απριλίου με φυσική παρουσία των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων της Επαρχίας Λεμεσού και των Γυμνασίων παγκύπρια, προϋποθέτει την προσκόμιση αρνητικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, το οποίο απαιτείται για όλους.

Επιπλέον, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε:

Αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων, ανεξαρτήτως ηλικίας, στα ιδιωτικά φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε εφτά (7) άτομα, περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή (6 μαθητές συν 1 εκπαιδευτής). Νοείται ότι η λειτουργία τους διέπεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Κατόπιν διαβούλευσης που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ εκπροσώπων των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τους οργανωμένους φορείς, θα καταρτιστεί το επόμενο διάστημα πρόγραμμα για τη διενέργεια ελέγχου με ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου στους μαθητές του β’ κύκλου των Δημοτικών Σχολείων (4η, 5η και 6η τάξη).

Επιτρέπεται η διεξαγωγή ατομικών αθλημάτων/πρωταθλημάτων σε υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και του Υπουργείου Υγείας (π.χ. σκοποβολή, στίβος, ποδηλασία, κτλ).

Αύξηση του υφιστάμενου αριθμού ατόμων σε κολυμβητήρια και γυμναστήρια, στη βάση του πρωτοκόλλου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και του Υπουργείου Υγείας.

Επίσης, επιτρέπεται η παρουσία και η παραμονή πελατών σε εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, νοουμένου ότι η εξυπηρέτηση θα γίνεται αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα και στη βάση πρωτοκόλλου.

Τα παραπάνω μέτρα που θα ρυθμιστούν μέσω Διατάγματος, τίθενται σε ισχύ από την 1η Απριλίου έως τις 30 Απριλίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέλθει τη βδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα για τυχόν αναπροσαρμογές των μέτρων που θα είναι σε ισχύ εν όψει του Πάσχα.

«Έχοντας στη διάθεσή μας το όπλο του εμβολιασμού, επιταχύνουμε τον ρυθμό εμβολιαστικής κάλυψης των πολιτών με στόχο να αυξήσουμε το συντομότερο δυνατό το ποσοστό θωράκισης του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός αποτελεί εθνικό εγχείρημα, στο οποίο καλούμαστε να ανταποκριθούμε με επιτυχία. Στη βάση της ροής εμβολίων που παραλαμβάνει η Κύπρος, συνεχίζεται ο εμβολιασμός, με έμφαση στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων αλλά και του γενικού πληθυσμού με ηλικιακό κριτήριο. Η προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός είναι πλέον εμφανής, αφού εδώ και εβδομάδες έχουν μειωθεί στο ελάχιστο τα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας και ηλικιωμένους, καθώς και οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια ατόμων άνω των 70 ετών. Παράλληλα, εκείνο που διαπιστώνεται είναι η μείωση των βαριά νοσούντων, αφού στις πλείστες περιπτώσεις που εκδηλώνονται συμπτώματα, είναι πολύ ήπιας μορφής.

Την ίδια ώρα εξίσου μεγάλη προσοχή χρειάζεται όσον αφορά την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέτρων ατομικής προστασίας. Για μια ακόμη φορά ευχαριστώ όλους τους πολίτες για την προσπάθεια και για τη συνεργασία. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο που θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια και εφησυχασμός ή χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. Τήρηση των μέτρων, τεστ και εμβολιασμοί είναι το τρίπτυχο που θα μας οδηγήσει πιο κοντά στο τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας», σημείωσε καταλήγοντας ο κος Ιωάννου.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ