Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚύπρος: Αιτήσεις για 1.318 δάνεια αξίας €131,1 εκ. για το σχέδιο «ΟΙΚΙΑ»

Κύπρος: Αιτήσεις για 1.318 δάνεια αξίας €131,1 εκ. για το σχέδιο «ΟΙΚΙΑ»

Αιτήσεις για 1.318 δυνητικά επιλέξιμα δάνεια που αφορούν συνολικό ποσό €131,1 εκατομμυρίων, υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου «ΟΙΚΙΑ» το οποίο αφορά σχέδιο διαχείρισης δανείων με κυβερνητικά κεφάλαια που παραχωρήθηκαν στα πλαίσια κυβερνητικών σχεδίων στέγασης, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Αυγούστου 2021 ενέκρινε το ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΙΑ. Στις 18 Φεβρουαρίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε το Υπουργείο Οικονομικών ότι ενέκρινε την παράταση του Σχεδίου μέχρι 30 Ιουνίου 2022 (για την υποβολή αιτήσεων) και 30 Απριλίου 2023 (για την υλοποίηση των λύσεων) καθώς και την τροποποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων του ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΙΚΙΑ.

Σκοπός του ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΙΚΙΑ ήταν η υποβοήθηση πρωτοφειλετών δανείων που έχουν συνάψει δάνεια με κυβερνητικά κεφάλαια (Στεγαστικό Σχέδιο Δανειοδότησης Ζευγαριών με Χαμηλά Εισοδήματα) με υποθήκη την 1ητους κατοικία είτε ή και μέσω του Ενιαίου Στεγαστικού Σχεδίου ή με συγχρηματοδοτούμενα κεφάλαια ή τα δάνεια αυτά έχουν χορηγηθεί από τραπεζικά ιδρύματα υπό κάποιες ιδιαιτερότητες όπως ανέγερση κατοικίας σε Κυβερνητική Γη ή σε Τουρκοκυπριακή Γη ή σε περιοχή που βρίσκεται κάτω από την κυριαρχία του βρετανικού κράτους και παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2019. 

Με το ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΙΑ δόθηκε η ευχέρεια στους δικαιούχους πρωτοφειλέτες των δανείων αυτών μετά από την υποβολή αίτησης να προχωρήσουν σε διευθέτηση των υπολοίπων των δανείων τους με τις ακόλουθες δυο επιλογές: 

(α) με αναδιάρθρωση του εναπομείναντα Κεφαλαίου του δανείου στα πλαίσια εφικτής και βιώσιμης λύσης, είτε,

(β) με πλήρη και άμεση αποπληρωμή του εναπομείναντος Κεφαλαίου 

To κεφάλαιο που υπολείπεται, είναι το εκδοθέν κεφάλαιο με βάση την αρχική έγκριση πλέον οι χρεώσεις για ασφάλεια ζωής και πυρός, μείον οι αποπληρωμές του δανειολήπτη από ίδιους πόρους μέχρι την ημερομηνία ρύθμισης ή εξόφλησης με βάση το Σχέδιο αυτό. 

Με την λήξη της ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων, υποβλήθηκαν αιτήσεις για 1318 δυνητικά επιλέξιμα δάνεια για ποσό €131,1 εκ.. Ποσοστό 14,25% , περίπου 199 δάνεια είναι μη επιλέξιμα και 946 (70,40%) είναι επιλέξιμα ενώ για 173 δάνεια (15,35%) εκκρεμεί η αξιολόγηση επιλεξιμότητας τους.

Στις 3 Μαρτίου 2022 έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η παράταση της ολοκλήρωσης του Σχεδίου ΟΙΚΙΑ από 30 Απριλίου 2023 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023. Συγκεκριμένα ο ΟΧΣ θα πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των αιτήσεων και την αποστολής τους για έγκριση στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας μέχρι 30 Ιουνίου 2023. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης ή όχι από το Γενικό Λογιστήριο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2023 και η υλοποίηση των λύσεων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023.

Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι όσοι από τους αιτητές έχουν κριθεί επιλέξιμοι στην βάση του Σχεδίου ΟΙΚΙΑ αλλά οι αιτήσεις τους έχουν / θα αξιολογηθεί / θούν ως μη βιώσιμες, θα έχουν το δικαίωμα για ένταξη τους στο Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης όταν αυτό εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ