Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Κόφτες» σε όλα τα μέτρα στήριξης λόγω… έλλειψης πόρων-Γράφει ο Ε.Νότης

«Κόφτες» σε όλα τα μέτρα στήριξης λόγω… έλλειψης πόρων-Γράφει ο Ε.Νότης

O… κρεμασμένος από τα μαλλιά του πιάνεται λέει το ρηθέν και η στατιστική επεξεργασία των στοιχείων για τα μέτρα στήριξης που υλοποιεί η κυβέρνηση το επιβεβαιώνει. Ενοικιαστές παριστάνουν τους πληττόμενους για να μην πληρώσουν καθόλου ενοίκιο ή για να καταβάλλουν χαμηλότερο ενοίκιο. Εργοδότες βάζουν τους εργαζόμενους σε αναστολή για να απαλλαγούν από το μισθολογικό βάρος αλλά εξακολουθούν να τους απασχολούν κανονικά. Επαγγελματίες κάνουν αίτηση στην επιστρεπτέα προκαταβολή γνωρίζοντας ότι τα οικονομικά τους μεγέθη δεν δικαιολογούν στήριξη. Και ιδιοκτήτες ακινήτων καταθέτουν δηλώσεις COVID για να πάρουν αποζημιώσεις για δήθεν χαμένα ενοίκια από συμβόλαια «μαϊμού».

Όσο περνάνε οι εβδομάδες και λιγοστεύουν τα κεφάλαια για την ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τόσο πιο «αυστηρό» γίνεται το οικονομικό επιτελείο όσον αφορά στην σωστή εφαρμογή των μέτρων στήριξης. Η «ρήτρα μη αύξησης εσόδων» που μπήκε στην 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, στέρησε από μόνη της την οικονομική ενίσχυση από 200.000 επαγγελματίες. Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να ζητά προκαταβολικά από τους εργοδότες να γνωστοποιήσουν τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, μείωσε τον αριθμό των δικαιούχων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους 550.000 όταν πριν από έναν μήνα (που δεν υπήρχε η δήλωση εκ των προτέρων) οι δικαιούχοι ήταν περισσότερες από 650.000.

Το μοντέλο των αυστηρών ελέγχων προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστρατηγήσεις υιοθετείται πλέον και στην πλατφόρμα που χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να λάβουν αποζημίωση εξαιτίας του κουρέματος των ενοικίων που εισπράττουν. Ο εργοδότης γνωρίζει από την πρώτη στιγμή αν ο ενοικιαστής είναι πληττόμενος αλλά και ποιο είναι το ποσοστό κουρέματος του ενοικίου που δικαιούται (40% ή 100%). Έτσι, αποφεύγονται οι αιφνιδιασμοί.

Η πρακτική των ελέγχων θα συνεχιστεί. Στο πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων που θα ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ζητηθεί από τους αιτούντες να δεχτούν πλήρη άρση του τραπεζικού απορρήτου ώστε να ελέγχεται αν έχουν τα υπόλοιπα που απαιτούνται για να εξυπηρετήσουν από μόνοι τους τα δάνειά τους χωρίς την αρωγή του κράτους.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ