Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚρατική επιδότηση… ενός λεπτού για το ηλεκτρικό ρεύμα

Κρατική επιδότηση… ενός λεπτού για το ηλεκτρικό ρεύμα

Είναι Σεπτέμβριος του 2022 και ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας θα επιδοτηθούν με 0,677 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το δημόσιο διαθέτει κοντά στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ για να μην παραλύσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Και φτάνουμε στο τέλος Μαρτίου. Το τοπίο έχει αλλάξει άρδην, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πλέον υποχωρήσει περίπου κατά 80% σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο και το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει πλέον την πολυτέλεια να ανακοινώσει επιδοτήσεις… ενός λεπτού ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς κανένας να διαμαρτυρηθεί για το τελικό ύψος των χρεώσεων δεδομένου ότι αυτό θα είναι αντίστοιχο με όλων των προηγούμενων μηνών.

Τι σημαίνει επιδότηση ενός λεπτού (σ.σ και αυτή μόνο για τις καταναλώσεις έως 500 KWh ανά μήνα; ). Πρώτον ότι για ολόκληρο το πρώτο τετράμηνο του έτους, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα έχει επιβαρυνθεί καθόλου για τη επιδότηση του ρεύματος. Άρα, μένει στην άκρη το ειδικό αποθεματικό των περίπου 600 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή, υπάρχει μια… καβάτζα σε δημοσιονομικό επίπεδο. Δεύτερον, το ότι δεν υπάρχει καθόλου κρατική επιδότηση για το ρεύμα, σημαίνει και ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο, δεν θα υπάρχει επιβάρυνση στο ΑΕΠ του πρώτου 4μηνου όπως συνέβη ειδικά στο 3ο και στο 4ο τρίμηνο του 2022. Ακόμη και μετά τις σχετικές… διορθώσεις που υπολόγισαν επιβαρυντικά για το ΑΕΠ μόνο τις κρατικές επιδοτήσεις και όχι τα χρήματα που εισέφεραν οι εταιρείες, το αποτέλεσμα το 2022 ήταν επιβαρυντικό για το ΑΕΠ. 

Άρα, η αποκλιμάκωση του ηλεκτρικού ρεύματος στην παρούσα φάση έχει μικρότερη σημασία για τα νοικοκυριά καθώς θα εξακολουθήσουν να πληρώσουν -πάνω κάτω- τις ίδιες χρεώσεις και μεγαλύτερη σημασία σε δημοσιονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο. Φαίνεται ότι ο χρόνος που θα απενεργοποιηθεί ο περίφημος μόνιμος μηχανισμός επιδοτήσεων είναι πλέον κοντά. Το σχετικό μέτρο έχει νομοθετηθεί μέχρι τον Ιούνιο αλλά θα εφαρμόζεται μόνο για όσο η τιμή του ρεύματος παραμένει πάνω από τα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα. 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ