Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚρίσιμη και καθοριστική εβδομάδα για την αγορά

Κρίσιμη και καθοριστική εβδομάδα για την αγορά

Κρίσιμη και καθοριστική αναμένεται να είναι η τρέχουσα εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πως θα «ζυγίσει» η αγορά τις εξελίξεις, υπό το βάρος της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη που φέρνει πολλαπλούς κλυδωνισμούς στον εγχώριο πολιτικό στίβο.

Οι εκλογές εκ των πραγμάτων πάνε (πολύ) πιο πίσω, οπότε η προεκλογική περίοδος… απλώνει σημαντικά και πολλά μπορούν να συμβούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο, κάτι που η αγορά θα κληθεί να το εκτιμήσει και να το αποτυπώσει, σταδιακά. Το τραγικό δυστύχημα ακυρώνει ολοσχερώς τη δρομολογούμενη ατζέντα της κυβέρνησης, υποχρεώνοντας τη να μεταβάλλει και όλους τους εκλογικούς σχεδιασμούς, ενώ «αίνιγμα» είναι το τι θα πράξουν οι οίκοι αξιολόγησης, μετά την αλλαγή δεδομένων και την επαναφορά του πολιτικού ρίσκου.

Το Χρηματιστήριο έχει συμπληρώσει έντεκα διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες, κάτι που έχει να γίνει 18 χρόνια, οπότε βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, όπου οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ως πιθανότερο ενδεχόμενο τη διόρθωση. Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα υπάρχουν πολλές και σημαντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2022, κάτι που θα προσδώσει νέο ενδιαφέρον και ίσως αλλάξει μερικώς την ατζέντα στην αγορά, ενώ την προσεχή Παρασκευή 10 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η ετυμηγορία του καναδικού οίκου DBRS.

Η μεταβολή των εκλογικών σχεδιασμών αλλά και η επιστροφή της εσωστρέφειας και της πόλωσης, φέρνει και ανησυχίες για το αν η νέα πραγματικότητα διαφοροποιήσει και τις προγραμματισμένες εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία.

Αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο τα απρόβλεπτα χαρακτηριστικά της τρέχουσας συγκυρίας και τα νέα δεδομένα στον πολιτικό στίβο να οδηγήσουν τους οίκους σε δεύτερες σκέψεις και πιθανή αναβολή της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, όπως ήταν και το κεντρικό «στοίχημα» που προεξοφλούσε η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα.

Η αγορά από σήμερα Δευτέρα θα δείξει το αν πιστεύει ότι θα έρθει αναβάθμιση άμεσα, ενώ το επόμενο κρίσιμο ραντεβού είναι στις 21 Απριλίου με τον οίκο Standard and Poor’s. Πάντως, το Χ.Α. έχει σημαντικά κέρδη για κατοχύρωση και αναλυτές σημειώνουν μια διόρθωση προς την περιοχή των 1.050 ή και 1.030 μονάδων θεωρείται συμβατή με τις εξελίξεις και δεν θα αλλοιώσει τα τεχνικά κεκτημένα.

Αύριο Τρίτη δημοσιεύουν μεγέθη 2022 οι εταιρείες ElvalHalcor και Epsilon Net, την Τετάρτη ακολουθεί η Cenergy Holdings, ενώ την Πέμπτη παίρνει σειρά o όμιλος Mytilineos, η Eurobank και η Viohalco. Επίσης την Τρίτη η Ελληνική Στατιστική αρχή θα ανακοινώσει το πως κινήθηκε το ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο, ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση της Jumbo με θέμα την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,155 ευρώ ανά μετοχή.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ