Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Κοντοζαμάνης: Μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουμε φτάσει τα 8,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς

Κοντοζαμάνης: Μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουμε φτάσει τα 8,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς

«Πλέον υπάρχουν επαρκή εμβόλια και με βάση τα κλεισμένα ραντεβού εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου μπορούμε να φθάσουμε στους 8.500.000 εμβολιασμούς». Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου από το υπουργείο Υγείας με θέμα την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Στη συνέντευξη συμμετείχαν  η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και ο Λοιμωξιολόγους Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου : «Δεν πετάμε τις μάσκες. Η μάσκα παραμένει το πιο αποτελεσματικό όπλο ατομικής προστασίας, αλλά μετά από τόσους μήνες είμαστε σε θέση να καταλάβουμε πλέον πότε είναι ανάγκη να βάλουμε μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και πότε όχι».

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι ολοένα και καλύτερη και αυτό φαίνεται από τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδα, όπου σημειώθηκε μείωση:

-κατά 17% των εισαγωγών σε ΜΕΘ

-κατά 9% του αριθμού των θανάτων

-κατά 35% ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων διαγνώσεων.

Ο δείκτης θετικότητας είναι στο 1,3% (το όριο συναγερμού είναι άνω του 4%) ενώ στους δειγματοληπτικούς ελέγχους των κλιμακίων του ΕΟΔΥ είναι κάτω από 1%. Συνολικά, σε όλη τη χώρα, υπάρχουν 4.100 ενεργά κρούσματα και ο αριθμός των νοσηλευόμενων είναι 1.000 άτομα.

Οι προβλέψεις για την επόμενη εβδομάδα με βάση το δείκτη RT που φθάνει στο 0,81 είναι ότι θα έχουμε κατά μέσο όρο 40 νέες διασωληνώσεις και λιγότερους από 10 θανάτους την ημέρα.

Από την πλευρά του ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην ινδική μετάλλαξη (Delta) τονίζοντας  ότι ευθύνεται για αύξηση των νέων διαγνώσεων σε Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ρωσία και Ισραήλ: «Τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους και νεότερους σε ηλικία» είπε ο κ. Μαγιορκίνης και συνέχισε: «Φαίνεται ότι συνδέεται με αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά δεν υπάρχουν δεδομένα ότι προκαλεί και αυξημένη νοσηρότητα».

Επίσης ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης σημαίνει ότι το τείχος ανοσίας πρέπει να είναι υψηλότερο και κάλεσε όλους τους ενήλικες να προσέλθουν να εμβολιαστούν.