Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Κικίλιας : 10.000 προσλήψεις επικουρικών σε έναν χρόνο και 1.310 μόνιμων γιατρών...

Κικίλιας : 10.000 προσλήψεις επικουρικών σε έναν χρόνο και 1.310 μόνιμων γιατρών στο Ε.Σ.Υ.

“Μέσα σε έναν χρόνο έχουν προσληφθεί ως επικουρικό προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 10.000 επαγγελματίες υγείας. Από αυτούς 1.717 γιατροί, 5.532 νοσηλευτές. Αυτοί είναι με συμβάσεις ενός ή δύο ετών”. Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη του σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, δίνοντας αναλυτικά στοιχεία για τις προσλήψεις, τις συμβάσεις επικουρικών γιατρών αλλά και την επίταξη κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Οι προσλήψεις

Στους 20 μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προκηρύχθηκαν 2.574 θέσεις μονίμων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, στο ένα έτος της πανδημίας. Στα 4,5 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ 2.754.

“Από την αρχή της πανδημίας απορροφήσαμε όλους τους γιατρούς, όλους που έκαναν αίτηση είτε για επικουρικοί στις Υγειονομικές Περιφέρειες, στις ειδικότητες Εσωτερικής Παθολογίας, Πνευμονολογίας, Αναισθησιολογίας, ΜΕΘ και ΤΕΠ” είπε ο υπουργός.

 Όσες συμβάσεις επικουρικών γιατρών έληγαν, ανανεώθηκαν έως τον Οκτώβριο του 2021, για όλες τις ειδικότητας ιατρών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους επικουρικούς νοσηλευτές, ήδη ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι αυτοί θα μονιμοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ. “Έχουμε απορροφήσει ήδη 700 από αυτούς σε μόνιμες θέσεις” είπε ο υπουργός.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους γιατρούς, το υπουργείο έχει  ήδη προσλάβει 1.310 μόνιμους ιατρούς αυτό το χρονικό διάστημα, εκ των οποίων 410 στις ΜΕΘ. “Σκεφτόμαστε για κάποιους από αυτούς μετά από αξιολόγηση ενδεχομένως οι θέσεις τους των επικουρικών, να μετατραπούν σε θέσεις Επιμελητών Β’» ανέφερε ο υπουργός συνεχίζοντας: «Και στο τέλος αυτής της πανδημίας, και αυτό είναι το λογικό και το σοβαρό, θα γίνει επιστημονικά η αποτίμηση της όλης προσπάθειας. Ποιες ήταν οι αδυναμίες του συστήματος, ποιες είναι οι ανάγκες του, τι πρέπει να αναδιαρθρώσουμε, τι πρέπει να επανεκκινήσουμε και τι πρέπει να αλλάξουμε” ανέφερε.

«Εθνικό και ενιαίο το Σύστημα Υγείας. Αστεία πράγματα τα περί επιτάξεων άνευ αποζημίωσης»

Το Κράτος όταν είναι οργανωμένο, δομημένο και ισχυρό, παίρνει τις ανάλογες αποφάσεις στην υπηρεσία των συμπολιτών μας τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια στην Αττική και οι ιδιώτες γιατροί και νοσηλευτές που δουλεύουν εκεί, συνεργάστηκαν εξαιρετικά με το Υπουργείο Υγείας, για αυτό και έχει πάρει από όλους τους μεγάλους Ομίλους 150 ιδιωτικές ΜΕΘ στην Αττική και εκατοντάδες κλίνες Covid και nonCovid.

“Χρειάστηκε να έχουμε και άλλους γιατρούς σε αυτή την τεράστια μάχη που δίνουμε. Οι ιδιώτες γιατροί δεν προσήλθαν, παρότι  κάναμε επανειλημμένες εκκλήσεις και τους χρειάστηκαν τα Νοσοκομεία. Οπότε, δεν δίστασε η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και εγώ, να προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο προκειμένου αυτοί οι γιατροί να έρθουν και να βοηθήσουν” είπε ο υπουργός.

Πρόκειται για 200 γιατρούς στους 65.000 γιατρούς της χώρας της Πρωτοβαθμίου, που συμμετείχαν σε ποσοστό 95%. “Είδα και στις ανάλογες μετρήσεις ότι πάνω από 75% των συμπολιτών μας ενέκρινε αυτή την ενέργεια, προφανώς γιατί η Δημόσια Υγεία είναι πάνω από όλους και από όλα. Είναι αστεία πράγματα αυτά που λέγονται για επιτάξεις άνευ αποζημίωσης. Τα ξέρουν και οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, ότι η επίταξη πάει με αποζημίωση. Όταν επιτάσσεις ολόκληρη μία μονάδα υγείας, ένα θεραπευτήριο, παίρνεις και τις άλλες ειδικότητες οι οποίες είναι μη συναφείς με την Covid» εξήγησε ο υπουργός και ανέφερε το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης: «Όταν χρειάστηκε στη Θεσσαλονίκη το κάναμε και επιτάξαμε Κλινικές. Στην Αττική δεν χρειάστηκε. Όλοι οι μεγάλοι Όμιλοι, ο ένας πίσω από τον άλλον, αποδέχτηκαν τις εισηγήσεις μας για αυτά τα οποία θέλουμε και μας τα έδωσαν. Και συνεργάζονται όπως συνεργάζονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις” είπε. 

Επίσης για μια ακόμη φορά ευχαρίστησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τους γιατρούς του ΕΣΥ: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και όλους τους συνεργάτες, γιατί δύο σημαντικά Νοσοκομεία, το 251 ΓΝΑ και το ΝΙΜΤΣ έχουν μπει στη μάχη του κορωνοϊού και του Ε.Σ.Υ., εφημερεύουν κανονικά τα ΤΕΠ τους, οι γιατροί τους, οι νοσηλευτές τους. Τεράστια είναι η μάχη που δίνεται και απίστευτη η προσαρμογή που έχει γίνει, έτσι ώστε να αντέξει το Ε.Σ.Υ.. Μιλάω για αυτό το τρίτο κύμα στην Αττική πάνω από έξι εβδομάδες. ‘Εξι εβδομάδες κάποιοι παρακαλούν να μην αντέξει το σύστημα και έξι εβδομάδες παλεύουν οι υγειονομικοί μας και οι Διοικητές μας και όλοι οι άνθρωποι της υγείας και το Ε.Σ.Υ. αντέχει. Μιλάμε για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο περιλαμβάνει τα δημόσια Νοσοκομεία, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα στρατιωτικά. Με όλες τις υγειονομικές δυνάμεις, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές όπου και αν ανήκουν, όπου και αν βρίσκονται αυτοί”.

Ρ. Μελά

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ