Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Κικίλιας: Μέσα στο Καλοκαίρι θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Κικίλιας: Μέσα στο Καλοκαίρι θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Μέσα στους επόμενους δυο μήνες θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ορισμένων επαγγελματικών κλάδων, κατόπιν της κατόπιν της εισήγησης της Επιτροπής Βιοηθικής. Τα παραπάνω  επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σήμερα, σε συνέντευξή του στον ANT1.

Ο υπουργός  Κικίλιας διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό εξετάζεται να εφαρμοστεί: «σε καίρια επαγγέλματα σε χώρους που πρέπει να προασπιστεί η Δημόσια Υγεία, κυρίως για τους επαγγελματίες υγείας».

Επίσης τόνισε ότι θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα σε εργαζόμενους σε χώρους όπως είναι τα γηροκομεία, οι οίκοι ευγηρίας, οι νοσοκομειακές μονάδες, εκεί  που «βρίσκονται ανοσοκατεσταλμένοι συμπολίτες μας, σε δομές όπου διακυβεύεται η Δημόσια Υγεία. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν υπόψη τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και για αυτό δεν ελήφθη «μία απόφαση εν θερμώ».

Για το Astra Zeneca

Όσο για το ζήτημα της χορήγησης δεύτερης δόσης με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Κικίλιας διευκρίνησε ότι ακόμη 20 χώρες της Ευρώπης ακολούθησαν την ίδια στρατηγική τροποποίησης των οδηγιών, ενώ μετά την απόφαση στην Ελλάδα νέες οδηγίες δόθηκαν και στην Αυστρία.

Παράλληλα είπε ότι: «Πάνω από το 90% των συμπολιτών μας που είχαν προγραμματίσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, έχουν πάει να το κάνουν, ίδιο ακριβώς με το ποσοστό της Pfizer».

Αναφερόμενος στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο υπουργός δήλωσε κατά της «κομματικοποίησης της Υγείας» και σημείωσε ότι την Επιτροπή είχε διορίσει ο προκάτοχός του,  κ.Ξανθός.

Οι εμβολιασμοί

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στην χώρα, τα νέα είναι ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα  οι εμβολιασμοί ανήλθαν στα 7.250.000 και πλέον 3.050.000 είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ήδη ποσοστό άνω του 70%-75% των πολιτών άνω των 60 ετών είναι πλέον εμβολιασμένοι.

«Εμβολιάστηκαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ευπαθείς ομάδες, οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη και τους στηρίξαμε χωρίς κανένα πρόβλημα» σημείωσε ο κ.Κικίλιας

Σχετικά με τα πλεονεκτήματα που θα έχουν οι εμβολιασμένοι, ο κ. Κικίλιας τόνισε «απορρίπτω τη λέξη «προνόμια», δεν θεωρώ ότι υπάρχουν προνόμια, οι άνθρωποι εμβολιάζονται και αυτοί που εμβολιάζονται επιστημονικά τεκμαίρεται ότι μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητες τις οποίες έκαναν στον παρελθόν». Όσο για αυτούς που «δεν θέλουν να εμβολιαστούν και για τον οποιοδήποτε λόγο αισθάνονται ότι αυτό είναι προσωπικό τους δικαίωμα, το καταλαβαίνουμε, αλλά πρέπει να προασπίσουμε την υγεία των πολλών». Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι με πειθώ και με διάφορους τρόπους, θα εξηγηθεί πόσο ευεργετικός είναι ο εμβολιασμός και πώς πρέπει να προστατευτούμε όλοι.

Ανοιγμα οικονομίας τουρισμού

Αναφορικά με το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού, ο υπουργός σημείωσε ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες της Δημόσιας Υγείας, προσθέτοντας «θεωρώ ότι όλη αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να πάει στράφι, άρα αυτό το οποίο ζητάω είναι αυτό να γίνεται πάντα με προσοχή, βήμα-βήμα και ακούγοντας τις υγειονομικές οδηγίες θα μας οδηγήσει αυτό σε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι από το περσινό».