Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑΚαρκίνος του μαστού: Είναι το γάλα παράγοντας κινδύνου;

Καρκίνος του μαστού: Είναι το γάλα παράγοντας κινδύνου;

Ο καρκίνος του μαστού έχει πλέον ξεπεράσει τον καρκίνο του πνεύμονα ως τον πιο συχνά διαγνωσμένο καρκίνο στον κόσμο και ως την κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο για γυναίκες σε πολλές χώρες. Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι παράγοντες κίνδυνου είναι η κληρονομικότητα αλλά και ο τρόπος ζωής (αλκοόλ, κάπνισμα, παχυσαρκία). Ωστόσο τώρα, δύο ξεχωριστές μελέτες που δημοσιεύθηκαν το 2020, έχουν προσδιορίσει το αγελαδινό γάλα ως έναν άλλο πιθανό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Η είδηση, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε προβληματισμό και ανησυχία. Ας δούμε όμως με ψυχραιμία τα αποτελέσματα αυτών των μελετών πριν καταδικάσουμε το αγελαδινό γάλα.

Οι μελέτες και τα πορίσματα

Η πρώτη μελέτη, η οποία εξέτασε 33.780 Σουηδέζες από το 1997, διαπίστωσε ότι περίπου 300 χιλιοστόλιτρα αγελαδινού γάλακτος την ημέρα (το ισοδύναμο μιας μεγάλης κούπας) αύξησαν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά περίπου το 1/3 σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έπιναν γάλα.

Η δεύτερη μελέτη, από τις ΗΠΑ, εξέτασε τα 52.795 γυναίκες για μια περίοδο σχεδόν οκτώ ετών και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν περίπου 300 χιλιοστόλιτρα γάλα την ημέρα είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με εκείνες που έπιναν πολύ λίγο γάλα.

Και οι δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος περιοριζόταν κυρίως σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ανέπτυξαν έναν τύπο καρκίνου του μαστού που διεγείρεται από οιστρογόνα, που ονομάζεται θετικός οιστρογόνος-υποδοχέας καρκίνος του μαστού.

Δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος άλλων τύπων καρκίνου του μαστού που βασίζονται σε άλλους αυξητικούς παράγοντες (όπως ο θετικός HER2 καρκίνος του μαστού).

Αλλά λόγω του σχεδιασμού τους, οι μελέτες μπορούσαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και του καρκίνου του μαστού – δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι το πόσιμο γάλα προκάλεσε καρκίνο. 

Οι συγγραφείς των μελετών έλαβαν υπόψη άλλες γνωστές αιτίες καρκίνου του μαστού που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα αποτελέσματά τους, όπως η ηλικία της γυναίκας όταν είχε την πρώτη της περίοδο και την εμμηνόπαυση και την κατανάλωση αλκοόλ.

Όμως, δεν μπορούσαν ακόμη να παραβλέψουν εντελώς όλες τις άλλες πιθανές εξηγήσεις για τα ευρήματά τους.

Πόσο σημαντικό είναι το γάλα ως αιτία αυτού του τύπου καρκίνου του μαστού;

Για να καταλάβουμε γιατί το αγελαδινό γάλα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θετικού σε οιστρογόνο υποδοχέα καρκίνου του μαστού, είναι σημαντικό να εξετάσουμε βιολογικές μελέτες, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε ποιοι μηχανισμοί λαμβάνουν χώρα στο σώμα.

Το αγελαδινό γάλα περιέχει φυσικά διεγερτικά για την ανάπτυξη και διαίρεση των κυττάρων. Αυτά τα διεγερτικά δρουν στο σώμα αυξάνοντας τα επίπεδα ενός αυξητικού παράγοντα που ονομάζεται IGF1 (ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας 1).

Μελέτες δείχνουν ότι στους ανθρώπους, αυτά τα αυξημένα επίπεδα του IGF1 εμπλέκονται έντονα στην αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, κάτι που μπορεί να είναι ο λόγος που το πόσιμο γάλα συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι και τυρίδεν αύξησαν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε καμία από τις προηγούμενες μελέτες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το γιαούρτι και το τυρί δεν αυξάνουν τα επίπεδα IGF1 στο σώμα. Επίσης οι παράγοντες διέγερσης του IGF1 που υπάρχουν στο γάλα χάνονται κατά την παρασκευή τυριού και γιαουρτιού.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση δεν αυξάνουν τα επίπεδα IGF1.

Ο IGF1 δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού από μόνος του. Αντίθετα, η ικανότητά του να διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από τα οιστρογόνα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί στις δύο μελέτες, η υψηλή κατανάλωση γάλακτος αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού με θετικό οιστρογόνο υποδοχέα, αλλά όχι για άλλους τύπους. Ίσως τόσο τα οιστρογόνα όσο και τα IGF1 είναι απαραίτητα για να γίνουν καρκινικά κύτταρα του μαστού – και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο σε κύτταρα που ανταποκρίνονται στα οιστρογόνα καθώς και στον IGF1.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου

Εκτός από το γάλα, πολλοί άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού δρουν επίσης αυξάνοντας τα επίπεδα IGF1 ή οιστρογόνου στο σώμα όπως :

-Η παχυσαρκία αυξάνει τα επίπεδα τόσο του IGF1 όσο και του οιστρογόνου σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

-Η πρώιμη εμμηνόρροια.

-Μια καθυστερημένη εμμηνόπαυση.

-Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν τη διάρκεια και την έκταση των κυττάρων του μαστού σε οιστρογόνα.

Γι΄ αυτό δεδομένου ότι πολλοί παράγοντες κινδύνου επηρεάζουν τα επίπεδα των οιστρογόνων και του IGF1, είναι πολύ απλοϊκό να ρίχνουμε την ευθύνη για τον καρκίνο του μαστού σε μία μόνο τροφή, όπως το γάλα.

Άσκηση- Μεσογειακή διατροφή

Αντίθετα η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και βελτιώνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και αυτό συνδέεται με τη μείωση των επιπέδων IGF1 .

Επίσης  η δίαιτα μπορεί να προστατεύσει από τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και IGF1. Ορισμένες τροφές περιέχουν ουσίες που ονομάζονται φυτοοιστρογόνα που εμποδίζουν τη δράση των οιστρογόνων. Για παράδειγμα, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι μια εξαιρετικά πλούσια πηγή. Αυτό μπορεί επίσης να εξηγήσει εν μέρει γιατί οι γυναίκες που τρώνε μεσογειακή διατροφή (η οποία παραδοσιακά δεν περιλαμβάνει αγελαδινό γάλα) διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Συμπερασματικά, ενώ το αγελαδινό γάλα μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού,δρα παράλληλα με πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου.

Πηγή: https://theconversation.com/breast-cancer-is-milk-a-risk-factor-155253

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ