Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Κίνητρο» 500 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις για να κάνουν φορολογική δήλωση

«Κίνητρο» 500 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις για να κάνουν φορολογική δήλωση

Η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 10 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου. Ωστόσο, με έμμεσο αλλά ουσιαστικό τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών θα «σπρώξει» δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις να ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τη διαδικασία.

Το «μυστικό» βρίσκεται στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών. Αυτό προβλέπει ότι θα επιδοτείται ένα μεγάλο ποσοστό -της τάξεως του 70-80% των παγίων δαπανών μιας επιχείρησης (φως, νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο, μισθοί) εφόσον αυτές δεν έχουν καλυφθεί από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Για να υπολογιστεί το ύψος των παγίων δαπανών, θα χρησιμοποιούνται τα στοιχεία που θα αναγράψουν οι επαγγελματίες στο έντυπο Ε3 της φορολογικής δήλωσης, ένα έντυπο που είναι ήδη έτοιμο και οδεύει προς δημοσίευση στο σχετικό ΦΕΚ.

Άρα, ο επαγγελματίας που θα έχει υποστεί ζημιές μέσα στο 2020 και θα απασχολεί έστω και έναν εργαζόμενο, θα έχει ισχυρό κίνητρο να σπεύσει να υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση, να δηλώσει τις επαγγελματικές δαπάνες στο Ε3 και να προχωρήσει με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Αυτόματα, θα υπολογιστεί και το ποσό της επιδότησης των παγίων δαπανών το οποίο δεν θα καταβληθεί σε μετρητά αλλά σε μορφή κουπονιού το οποίο θα συμψηφίζεται είτε με φορολογικές υποχρεώσεις, είτε με ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Ιδού λοιπόν το ισχυρό κίνητρο: με την ταχεία υποβολή της φορολογικής δήλωσης, θα εκδίδεται (εφόσον πληρούνται φυσικά οι προϋποθέσεις του προγράμματος) το πιστωτικό και ο επαγγελματίας θα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής είτε του ΦΠΑ (σ.σ λογικά ως ζημιογόνος δεν θα έχει να πληρώσει φόρο εισοδήματος) είτε και των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενούς του.

Θα είναι μια σημαντική ένεση ρευστότητας η οποία συνολικά υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 500 εκατ. ευρώ. Μια ένεση η οποία θα χορηγηθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου. 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ