Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Κίνα: Διαδήλωση κατά των υγειονομικών μέτρων στην πόλη Ουχάν

Κίνα: Διαδήλωση κατά των υγειονομικών μέτρων στην πόλη Ουχάν

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν το βράδυ της Κυριακής, τοπική ώρα, στην Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, διαμαρτυρόμενοι για τους υγειονομικούς περιορισμούς, σχεδόν τρία χρόνια αφότου εντοπίστηκε στην πόλη αυτή το πρώτο κρούσμα της Covid-19 παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα βίντεο που μεταδίδονταν απευθείας σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ένα πλήθος είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης.

Τον Δεκέμβριο του 2019 εντοπίστηκε στην Ουχάν το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού.

Παρόμοιες διαδηλώσεις οργανώθηκαν και σε άλλες κινεζικές πόλεις.

Λουλούδια στο πεζοδρόμιο –

Ένας από τους μετέχοντες στην πρώτη διαδήλωση που έγινε σήμερα το πρωί στην Σανγκάη δήλωσε στο AFP, ζητώντας να μην κατονομαστεί, ότι έφτασε εκεί γύρω στις 02:00 το πρωί (τοπική ώρα). “Ομάδα ανθρώπων που πενθούσαν άφηνε λουλούδια στο πεζοδρόμιο, ενώ άλλη ομάδα φώναζε συνθήματα”, διηγήθηκε ο αυτόπτης μάρτυρας.

“Υπήρξαν κάποιες μικροσυμπλοκές, αλλά η αστυνόμευση ήταν εν γένει πολιτισμένη”, συνέχισε. “Είναι τρελό να ξέρει κανείς ότι σε αυτές τις συνθήκες υπάρχουν ακόμη τόσοι γενναίοι άνθρωποι που ξεχωρίζουν”, σημείωσε.

Αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης.

Παράλληλα 200 ως 300 φοιτητές του έγκριτου Πανεπιστημίου Τσινγκχουά στο Πεκίνο διαδήλωσαν επίσης σήμερα στην πανεπιστημιούπολη, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που ρωτήθηκε από το AFP και εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο αυτόπτης μάρτυρας διευκρίνισε ότι γύρω στις 11:30 (05:30 ώρα Ελλάδος) μια φοιτήτρια άρχισε να κουνάει ένα λευκό φύλλο χαρτιού και την κίνησή της ακολούθησαν κι άλλες γυναίκες.

“Έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και την Διεθνή και φώναξαν: ‘η ελευθερία θα θριαμβεύσει’, ‘όχι στα τεστ PCR, θέλουμε τρόφιμα’, ‘όχι στα λοκντάουν θέλουμε ελευθερία'”, είπε ακόμη ο αυτόπτης μάρτυρας.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ