Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΙταλία: ΔΝΤ και Εθνική Στατιστική Υπηρεσία προβλέπουν οικονομική ανάκαμψη άνω του 4%

Ιταλία: ΔΝΤ και Εθνική Στατιστική Υπηρεσία προβλέπουν οικονομική ανάκαμψη άνω του 4%

Αυτή την εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκφράστηκε θετικά σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη της χώρας στην μετά πανδημία εποχή.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρή, το ΔΝΤ μίλησε περί “ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης που υποστηρίζεται από την εκστρατεία εμβολιασμών”. Σημειωτέον, έδωσε θετική αξιολόγηση στην Ιταλική δημοσιονομική πολιτική, αν και τονίζει πως θα πρέπει να συνεχίσει να περιορίζει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μέσω προσωρινών και στοχοθετημένων μέτρων “μαζί με ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη μείωση του δημόσιου χρέους”. Με αυτές τις προϋποθέσεις, το ΔΝΤ βλέπει το ΑΕΠ της Ιταλίας να ανεβαίνει στο + 4,3% το 2021, με σταθεροποίηση στο + 4% το 2022.

Λίγες μόλις ώρες ύστερα από αυτή την τοποθέτηση, ήρθε και Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας (ISTAT) να εκφράσει με την σειρά της την άποψή της σχετικά με τις προβλέψεις ανάπτυξης της χώρας. 

Συγκεκριμένα, στην εκτενέστερη ανάλυσή του, η Υπηρεσία (ISTAT) αναμένει «διαρκή ανάπτυξη» του Ιταλικού ΑΕΠ τόσο το 2021 (+ 4,7%) όσο και το 2022 (+ 4,4%). Πρόκειται για καλύτερη αξιολόγηση σε σχέση με αυτή που είχε προηγηθεί το Δεκέμβριο του 2020 (με Κυβέρνηση Κόντε), όταν η πρόβλεψη για την οικονομία ήταν της τάσης του +4,5% για το 2021.

Παράλληλα, το ISTAT υπογραμμίζει πως το ποσοστό ανεργίας θα αντικατοπτρίζει “την σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς εργασίας με αύξηση του τρέχοντος έτους και να επικεντρώνεται στο (9,8%)”, πράγμα που σημαίνει πως η πρώτη “ελαφρά μείωση” της ανεργίας θα λάβει χώρα από το 2022, όταν θα φτάσει το 9,6%.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό “τους επόμενους μήνες, οι πληθωριστικές πιέσεις πρέπει να συνεχίσουν να επικρατούν”, υπογραμμίζει το ISTAT. Σχετικά με την ανάπτυξη, προβλέπει πως το ΑΕΠ θα καθοδηγείται κυρίως από την εγχώρια ζήτηση, αλλά και από την εφαρμογή των μέτρων του Σχεδίου Ανάκαμψης.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ