Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΙσχυροί κλυδωνισμοί στην τουρκική λίρα

Ισχυροί κλυδωνισμοί στην τουρκική λίρα

Ισχυρότατους τριγμούς δέχεται η τουρκική λίρα μετά την καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αποφάσισε αιφνιδίως να αλλάξει ξανά τον κεντρικό τραπεζίτη, λίγους μόνο μήνες μετά την προηγούμενη αλλαγή.

Το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε πτώση έως και 17% στην έναρξη των συναλλαγών στις ασιατικές αγορές, με την αξία να πέφτει ακόμη και σε 8,3575 τουρκικές λίρες ανά δολάριο. Η απόφαση Ερντογάν για την αποπομπή του Ν. Αγκμπάλ είναι ένα χτύπημα στην επενδυτική εμπιστοσύνη και γεννά ανησυχίες ότι η γειτονική χώρα θα επιστρέψει σε ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

Θα υπάρξει εκροή κεφαλαίων σήμερα Δευτέρα και η κεντρική τράπεζα έχει περιορισμένες δυνατότητες να στηρίξει το νόμισμα, εκτιμά ο Per Hammarlund, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην SEB AB.

Η απόφαση του Ερντογάν να καρατομήσει τον Νατζί Αγκμπάλ- κίνηση που έγινε γνωστή τα ξημερώματα του Σαββάτου- αιφνιδίασε πολλούς επενδυτές, που είχαν επικροτήσει τις αποφάσεις του για τη μετακίνηση της Τουρκίας προς μία περισσότερο ορθόδοξη νομισματική πολιτική. Ο Αγκμπάλ απολύθηκε λίγο μετά την απόφαση για αύξηση του βασικού επιτοκίου, κίνηση που επικρότησαν οι αναλυτές. Ήταν η τρίτη αποπομπή ενός κεντρικού τραπεζίτη στην Τουρκία από τα μέσα του 2019.

Ο διορισμός του Αγκμπάλ το Νοέμβριο του 2020 είχε βοηθήσει στην ανάκαμψη της τουρκικής λίρας, έπειτα από το ιστορικό χαμηλό που είχε καταγράψει πρωτύτερα.

Πλέον στη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας τοποθετήθηκε ο Σαχάπ Καβτζίογλου, όμως η ανησυχία αναλυτών αλλά και επενδυτών είναι έκδηλη. Ο Καβτζίογλου- οικονομολόγος και πρώην βουλευτής του κόμματος του Ερντογάν- έγινε ο τέταρτος διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας από το 2019.

Η Goldman Sachs προέβλεψε πως η τουρκική λίρα θα υποχωρούσε δραματικά, μόλις άνοιγαν οι χρηματοοικονομικές αγορές. Έτσι, η τουρκική λίρα υποχώρησε περισσότερο από 16% στα 8,4 έναντι του δολαρίου, από τις 7.2185 που ήταν την Παρασκευή. Μένει να δούμε πως θα κινηθεί στη συνέχεια.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ