Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΘ. Σκυλακάκης: Προσδοκούμε σημαντική ανάκαμψη την "επόμενη" ημέρα

Θ. Σκυλακάκης: Προσδοκούμε σημαντική ανάκαμψη την “επόμενη” ημέρα

Αντιμετωπίσαμε μαχητικά την πανδημία και τα αποτελέσματα στην οικονομία ήταν καλύτερα του αναμενομένου, με αποτέλεσμα να προσδοκούμε τώρα ότι την επόμενη μέρα θα έχουμε σημαντική ανάκαμψη.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ “Όραμα ανάπτυξης- Εμβληματικές επενδύσεις” που πραγματοποιείται απο το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης η Ελλάδα σημείωσε μικρότερη ύφεση απ’ ό,τι υπολόγιζαν οι διεθνείς οργανισμοί ενώ οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας ήταν καλύτερες των αναμενόμενων. Τα αποτελέσματα αυτά, εξήγησε, στηρίχθηκαν στις εξαγωγές, στη βιομηχανική παραγωγή, στις επενδύσεις και στη μικρότερη του αναμενόμενου μείωση της κατανάλωσης. Ενδεικτικό είναι, όπως είπε, ότι τη διάρκεια αυτή της κρίσης σημειώθηκε σημαντική αύξηση των εγχώριων αποταμιεύσεων κατά 24 δισ ευρώ ( 10 δισ απο τις επιχειρήσεις και 14 δισ ευρώ απο τα νοικοκυριά)

Τα στοιχεία αυτά μας δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι την επόμενη μέρα θα έχουμε σημαντική ανάκαμψη που θα περιλαμβάνει και την αναβαλλόμενη κατανάλωση των νοικοκυριών και τις επενδύσεις δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Σκυλακάκης επισημαίνοντας την σημαντική συμβολή της οικονομικής πολιτικής η οποία έχει ως στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα.2.0 έκανε λόγο για “γενναία απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών” για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, στην οποία πολύ σημαντικό ρόλο είχε η Γερμανία. Ο στόχος, είπε, είναι να δικαιώσουμε αυτήν την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών αξιοποιώντας τους πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά το μεγάλο παραγωγικό κενό που είχε η Ελλάδα την περασμένη δεκαετία.

Όπως εξήγησε από το 2011 έως το 2019 η Ελλάδα είχε ένα μεγάλο έλλειμμα επενδύσεων με αποτέλεσμα να περιορίζεται η παραγωγική της δυνατότητα. Αρνητικό ρόλο έπαιξε και η μετανάστευση των νέων επιστημόνων. Στη διάρκεια της δεκαετίας το κενό επενδύσεων εκτιμάται σε 162 δισ ευρώ ή 9% του ΑΕΠ συγκριτικά με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Αυτό το παραγωγικό και επενδυτικό κενό πρέπει να το αναστρέψουμε τόνισε ο Θ.Σκυλακάκης σημειώνοντας ότι αιχμή του δόρατος στη μάχη αυτή είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. “Θέλουμε να αλλάξουμε την ελκυστικότητα των επενδύσεων στην Ελλάδα” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης σε τρία μεγάλα προβλήματα που είχε η ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων. Όπως είπε την περασμένη δεκαετία υπήρχε υψηλός «κίνδυνος χώρας», πολύ μεγάλο φορολογικό και ασφαλιστικό κόστος, και μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια για τη διενέργεια επενδύσεων. Αυτά τα τρία εμπόδια έχουμε αρχίσει και τα αντιμετωπίζουμε ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο χώρας από το 2019 έως σήμερα παρατηρείται μια μεγάλη μείωση των επιτοκίων των ομολόγων του Δημοσίου που δείχνει την βελτίωση. Σε ό,τι αφορά το φορολογικό και ασφαλιστικό βάρος, όπως είπε, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 4 μονάδες, ενώ μειώθηκε και η φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 22% ενώ ο φόρος των μερισμάτων έπεσε απο το 15% στο 5%. Σε ό,τι αφορά τη γραφεικρατία, αναφέρθηκε στην πολύ σοβαρή προσπάθεια που γίνεται με την ψηφιοποίηση του κράτους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Θ. Σκυλακάκης εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης. Είπε οτι:

– Σε οτι αφορά τα δάνεια μεταφέρουμε το σύνολο τους στον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις. Προϋπόθεση είναι η συγχρηματοδότηση όχι μόνο από τους ίδιους τους επενδυτές αλλά και από το τραπεζικό σύστημα. Πρόκειται για 12,5 δισ δάνεια που θα δοθούν με καθαρά κριτήρια αγοράς.

-Σχετικά με τις επιδοτήσεις δίνονται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και για πράσινες ή εμβληματικές και στρατηγικές επενδύσεις. Στο σημείο αυτό ανέφερε τη δυνατότητα για off shore ΑΠΕ στο Αιγαίο, τη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση και την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε επίσης σε άλλες μεγάλες παρεμβάσεις κινητοποίησης επενδύσεων που αφορούν τον τουρισμό (π.χ. τουρισμός υγείας & αποκατάστασης, ορεινός τουρισμός, μαρίνες κτλ), την έρευνα και ανάπτυξη με έμφαση στη συγχρηματοδότηση της πανεπιστημιακής έρευνας από τον ιδιωτικό τομέα και τον αγροτοδιατροφικό τομέα.

“Είμαστε πολύ ευτυχείς που σε όλη αυτή την προσπάθεια βλέπουμε τους εταίρους μας να συμβάλουν με επενδύσεις” ανέφερε ο υπουργός σημειώνοντας ειδικότερα το ρόλο της Γερμανίας.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ