Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΘα πέσει κι άλλο η τιμή του bitcoin;

Θα πέσει κι άλλο η τιμή του bitcoin;

Είναι το ερώτημα του… ενός τρισεκατομμυρίου. Ενώ πολλοί προέβλεψαν ότι το ράλλυ του bitcoin θα συνεχιστεί σε τρελά επίπεδα, η πτωτική πορεία που πήρε αυτό το μήνα και κάποια… παρατράγουδα, έχουν προκαλέσει προβληματισμό. Πού μπορεί, λοιπόν, να πάει η τιμή του βασικού κρυπτονομίσματος;

Σε ένα νέο σημείωμά της προς τους επενδυτές, την εβδομάδα που πέρασε, η αμερικανική JPMorgan μάλλον αποδομεί το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι crypto-ευαγγελιστές, σχετικά με τους θεσμικούς επενδυτές. Η JPMorgan λέει ότι οι θεσμικοί επενδυτές δεν τοποθετούνται στο bitcoin, ενώ προεξοφλεί ότι η τιμή του κρυπτονομίσματος έχει ακόμα περιθώρια για να πέσει κι άλλο.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά η συζήτηση επιστρέφει εκεί όπου άρχισε: Οι φαν του κρυπτονομίσματος το βλέπουν ως το ψηφιακό νόμισμα του αύριο και ένα μέσο αποθήκευσης αξίας παρόμοιο με τον χρυσό, απέναντι στον πληθωρισμό που φέρνουν τα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης για την κρίση του κορωνοϊού, ενώ οι σκεπτικιστές το χαρακτηρίζουν μια φούσκα έτοιμη να σκάσει.

Ο πρόεδρος της ρωσικής τράπεζας VTB Bank, Andrey Kostin, έχει τη δική του άποψη: “Νομίζω ότι τα κρυπτονομίσματα είναι απλά ψεύτικα λεφτά. Κάποιος κάθεται κάπου κάνοντας mining όπως το Μεσαίωνα και μετά τα χρησιμοποιεί. Καμία κυβέρνηση δεν θα τα δεχτεί επειδή ακριβώς δεν υπόκεινται υπό κανένα κυβερνητικό κανόνα. Δεν μπορούν να τα ελέγξουν”.

Ο Kostin λέει πάντως ότι είναι “αναπόφευκτη” η μετάβαση σε ψηφιακά χρήματα. Πώς θα γίνει αυτή; Όχι με ψηφιακά νομίσματα, λέει ο Ρώσος τραπεζίτης. Ήδη, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσουν ψηφιακά νομίσματα. Η ΕΚΤ έχει έτοιμο το σχέδιο για το ψηφιακό ευρώ με το οποίο θα μπορείς να πληρώσεις και offline, η κινεζική κυβέρνηση ήδη δοκιμάζει σε πραγματικές συνθήκες το ψηφιακό γουάν, η Fed σκέφτεται το ψηφιακό δολάριο, ενώ ο Kostin ανέφερε ότι και η Ρωσία σκέφτεται το ψηφιακό ρούβλι.

Το ερώτημα είναι, εάν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου εκδώσουν ψηφιακά νομίσματα, αυτά θα ανταγωνίζονται τα κρυπτονομίσματα, ή θα έχουν διαφορετική χρήση και θα λειτουργούν σε δικά τους “χωράφια”; Αυτό, είναι κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει τις τιμές τους…

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ