don't even ask

don't even ask

spot_img

Η FED και τα “γεράκια”, το… ποιοτικό ΑΕΠ, αρκετά ιστορικά υψηλά, ο στόχος του Ψάλτη, η παρέμβαση Βαρδινογιάννη, Ηράκλειο και… Βενιζέλος, η ομάδα ανάλυσης της Optima Bank και οι εκτιμήσεις της Depolas Investment Services

*Συνεδρίαση αναμονής στην Wall Street. Ενόψει της συνεδρίασης της FOMC την προσεχή Τρίτη-Τετάρτη. Το πως θα ενεργήσει η Fed, το guidance που θα δώσει ο Τζέρομ Πάουελ, θα διαμορφώσουν την τάση. Στη Νέα Υόρκη πιθανολογούν (σε ποσοστό 77%) ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα προχωρήσει σε αύξηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την συνεδρίαση του Ιουλίου.

*Εάν η Fed δεν αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ πως θα ακολουθήσει- μία μέρα αργότερα (Πέμπτη 15 Ιουνίου)- ενδεχομένως με ακόμη μία αύξηση των 25 μ.β, στο 3,50%; Σε μία τέτοια περίπτωση “γεράκια” λ.χ. ο Γενς Βάϊτμαν της Bundesbank- και οι συν αυτώ- πως θα αντιδράσουν (εάν αντιδράσουν). Ενδιαφέρουσα προοιωνίζεται η επόμενη εβδομάδα.

*Την τρέχουσα ξεχωρίζει η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών, λ.χ. για το ΑΕΠ πρώτου 3μηνου, χθες από την ΕΛΣΤΑΤ. Το περιμέναμε λίγο καλύτερο, ωστόσο έχουν ενδιαφέρον τα ποιοτικά επί μέρους στοιχεία. Συγκεκριμένα: αύξηση εξαγωγών (αγαθών & υπηρεσιών) κατά 5,7% σε σχέση με το τέταρτο του 2022. Μείωση εισαγωγών κατά 5,1%. Ειδικότερα από τις εξαγωγές, ενδιαφέρον είναι το συν 9,5% για τα αγαθά (με 4,5% των υπηρεσιών). Επίσης ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 8,9% σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο 3μηνο του 2022. Με φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Πελαγίδη. ΟΚ… Υπηρεσιακός είναι, να το χαρεί και αυτός λίγο.

*Σήμερα, Πέμπτη, ανακοινώνεται το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

*Μεστή η χθεσινή μέρα για την αγορά. Συνέχεια στην άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, νέο υψηλό 9 ετίας plus για τον Γενικό Δείκτη, αρκετά ιστορικά υψηλά για εισηγμένες μεγέθους λ.χ. Mytilineos, Jumbo, Cenergy Holdings κ.α.

*Investors Day από την διοίκηση της Alpha Bank, με τον Βασίλη Ψάλτη να θέτει ως στόχο απόδοσης κεφαλαίων 12% το 2025. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου αναφέρθηκε και σε πρόγραμμα ποσοτικής επέκτασης (τουλάχιστον) 5 δισ. σε ορίζοντα 3ετίας. Ενθαρρυντικό, με σχεδόν βέβαιο πως ανάλογα θα υλοποιήσουν και οι Eurobank, Εθνική, Πειραιώς.

*Εντύπωση όμως προκάλεσε η παρέμβαση του Γιάννη Βαρδινογιάννη- στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης μετόχων-χθες Τετάρτη-. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, επεσήμανε ότι ο σωστός όρος είναι απρόσμενα κέρδη και όχι υπερκέρδη, απαντώντας στην “πολεμική” της αντιπολίτευσης και δη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει…σηκώσει πολύ ψηλά τη “σημαία” της προστασίας των λαϊκών συμφερόντων. Θα παραπέμψω στην χθεσινή αναφορά της DeA αναφορικά με τα μερίσματα και την ανάγκη ταχύρρυθμης εκπαίδευσης των στελεχών που ομιλούν επί παντός του επιστητού. Γιατί το λέω; με αφορμή την (αυτονόητη) υπενθύμιση του Γιάννη Βαρδινογιάννη πως η υψηλή κερδοφορία δεν συνεπάγεται αισχροκέρδεια, καθώς και ότι το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων (σ.σ. της Motor Oil) πραγματοποιείται εκτός συνόρων και μάλιστα σε αγορές εκτός και της ΕΕ, ενώ τα κέρδη μεταφέρονται στην Ελλάδα. Θυμίζω την επισήμανση της στήλης (επίσης χθες) για τα κέρδη θυγατρικών πολυεθνικών που φορολογούνται με 5% στο πλαίσιο συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολόγησης. Και δεν θα ενδώσω στην ευκολία αναφοράς 2-3 ονομάτων, καθώς πλειάδα είναι οι ανάλογες περιπτώσεις. Την κρατώ την παρέμβαση του Γιάννη Βαρδινογιάννη, όπως και το μήνυμα της με πολιτικό “χρώμα”. Θα συμπληρώσω επίσης ανάλογου περιεχομένου τοποθέτηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου, ως προς τις αιτιάσεις για υπερκέρδη και άλλα όσα καταμαρτυρά η αντιπολίτευση στην “εγχώρια πλουτοκρατία”. Να μην το σχολιάσω, γιατί είναι σχετικά νωπές ΦΩΤΟ εγκάρδιων εναγκαλισμών μεγαλόσχημων της αντιπολίτευσης με την εν λόγω (εγχώρια πλουτοκρατία).

*Παρακολούθησα και την γ.σ του ΟΤΕ, ενδιαφέροντα όσα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Μιχάλης Τσαμάζ. Σταχυολόγησα: ο ΟΤΕ θα διατηρήσει την κυρίαρχη θέση του στην ελληνική αγορά, καθώς θα συνεχίσει να υλοποιεί το επενδυτικό του πρόγραμμα. Σχέδιο για οπτική ίνα σε 1,4 εκατ. σπίτια, μέρισμα αυξημένο κατά 3% (συνολικά 250 εκατ. ευρώ) αλλά και πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών. Για το αν θα ανανεώσει την θητεία του στον Οργανισμό και όσα κατά καιρούς φημολογούνται για την στάση της Deutsche Telekom, δεν άκουσα κάτι.

*Τα είχε πει η DeA για τον διαγωνισμό διάθεσης του (τουλάχιστον) 67% του μ.κ του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Μικρή παράταση ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, με σχεδόν βέβαιη την θέση του Ταμείου για βελτιωμένες προτάσεις- ούτως ή άλλως- με την όλη διαδικασία να κρατά μέχρι να οριστεί ο επόμενος αρμόδιος Υπουργός. Μέχρι τότε το διάστημα που μεσολαβεί και μακρύ είναι και ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει το αποτέλεσμα των “καυτών” διεργασιών στο “βαθύ” παρασκήνιο. Και ο νοών νοείτω, με την στήλη να επιφυλάσσεται για το αν έστω το 10% όσων κυκλοφορούν πέριξ των “Λιονταριών” έχουν ψήγματα έστω εγκυρότητας. Αυτονόητο ότι, αμφότεροι οι διεκδικητές επιθυμούν διακαώς να “πατήσουν πόδι” στο λιμάνι, να υψώσουν τα λάβαρα τους στην Φορτέτσα. Και το σταματώ εδώ, με την φιλική συμβουλή στους επιτελείς του Ταμείου να έχουν κατά νου το θυμόσοφο…μεγάλη μπουκιά φάε…κ.λ.π, κ.λ.π. Να τους προφυλάξω θέλω.

*Όπως και την διοίκηση των ΕΧΑΕ στο θέμα του ΙΡΟ για το 20%+10% του μ.κ του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Επί της ουσίας για το 20%, αφού το 10% το έχουν “κλειδώσει” οι Καναδοί. Και η πλευρά Κοπελούζου…; ένα-ένα, όταν έρθει η ώρα.

*Στα του ΧΑ, σε νέο υψηλό 9ετίας plus ο Γενικός Δείκτης, στις 1.250,61 μονάδες. Σε νέο υψηλό 6ετίας παρά κάτι ο Δείκτης Τραπεζών, στις 1.020,13 μονάδες. Με essence Alpha Bank η χθεσινή άνοδος. Υποθέτω στα “πάνω” του το team Ψάλτη, σχεδόν 35 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια σε εύρος 1,50-1,57 ευρώ. Έγινε και ένα πακέτο για 5 εκατ. τμχ στα 1,55 ευρώ, συνολικής αξίας 7,75 ευρώ. Δεν επιβεβαιώνεται πληροφορία ότι έγινε μέσω Goldman Sachs. Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή άνοδος γράφτηκε με Alpha (Bank)

*Για τα πακέτα στην μετοχή του ΟΠΑΠ (την Τρίτη) και τα θαύματα με το χαρτί, τα γράφαμε από νωρίς χθες Τετάρτη. Για τα περαιτέρω τα αναλύει ο Απόστολος Σκουμπούρης

*Μου κάνει εντύπωση ο διαφορετικός χρονισμός που εκτιμούν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα ξένα σπίτια. Πρώτο 6μηνο του 2024, βλέπει η Morgan Stanley vs από Σεπτέμβριο (2023) η JPMC. Τι να υποθέσω, ότι το πρώτο “κολλάει” με το δίλημμα ( ; ) Μητσοτάκη ή ισχυρή αυτοδυναμία (στις 25 Ιουνίου) ή “τρίτη κάλπη” Αυγουστιάτικα. Πάντως 15 Αύγουστος είναι Τρίτη, …μεγάλη η Χάρις Της. Τι τραβάμε και εμείς οι ένθεοι…

*Στα 182 εκατ. ο τζίρος, χθες. Ο μεγαλύτερος των τελευταίων 4 συνεδριάσεων. Σε μόλις 2 μετοχές το 40% της αξίας συναλλαγών, κάθε χθες και καλύτερα. Συνέχεια του θετικού momentum “βλέπει” η ομάδα ανάλυσης της Optima Bank.

*Σύμφωνα με την ΚΥΚΛΟΣ χρηματιστηριακή, σημαντική εξέλιξη είναι η υπέρβαση των 1.240 μονάδων. Η διάθεση για ρίσκο στο ΧΑ θα συνεχιστεί μεν, θα μετριάζεται όμως όσο πλησιάζουν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου, εκτιμά η Depolas Investment Services. By the Book η διαδικασία απορρόφησης/συγχώνευσης της Πήγασος χρηματιστηριακής. 

*Βήμα-βήμα η διαδρομή για την μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ προς τα 2,80 και 3,05 ευρώ. Λίγη υπομονή είχε συστήσει η στήλη. Όπως και για την περίπτωση της Ideal Holdings, όπου το “σκούπισμα” (πέριξ των 5 συνεχίζεται μεθοδικά). Θα πάρουν την σειρά τους, όπως έγινε λ.χ. με Alumil, ΕΛΑΣΤΡΟΝ, Loulis Mills e.t.c

*Για Revoil, είπαμε πως, όλα είναι θέμα τιμής-δηλαδή προσφοράς προς τον βασικό μέτοχο-.

*Εγκρίθηκε, χθες, η επιστροφή κεφαλαίου της Loulis Mills. Μία απλή ματιά- και μόνο- στην σύνθεση του ΔΣ θα πείσει και τον πλέον παραδόπιστο για το τι…μέλλει γενέσθαι στον όμιλο. Ανατρέξτε στο Loulismills.gr… μην τα θέλετε όλα “στο πιάτο”.

*Σε ιστορικά χαμηλά η τουρκική λίρα, ποιος αμφιβάλλει ότι αν “σκάσει” κάνα… τσουνάμι από τα παράλια δεν θα περάσει το Αιγαίο. Το διάγραμμα της ισοτιμίας/δολάριο και ευρώ…φοβίζει.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask