Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ Costamare ανοίγει το δρόμο για την ποντοπόρο ναυτιλία στο Χ.Α.

Η Costamare ανοίγει το δρόμο για την ποντοπόρο ναυτιλία στο Χ.Α.

Ο κύβος ερρίφθη για το μεγάλο ομόλογο της Costamare Shipping Co S.A. που θα αλλάξει τα δεδομένα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς χθες πήρε το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις δημόσιες εγγραφές, οι οποίες θα ξεκινήσουν την επόμενη Τετάρτη 19 Μαΐου στις 10:00 το πρωί και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 21/5 στις 16:00 το απόγευμα.

Πρόκειται για μεγάλη ομολογιακή έκδοση ύψους 100 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που μια ναυτιλιακή εταιρεία και μάλιστα παγκόσμιου εκτοπίσματος έρχεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, είτε για εισαγωγή, είτε για έκδοση ομολόγου.

Η μεγάλη ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Costamare Shipping Co S.A., συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου (Costa Navarino, Hilton Athens κ.α.), εισηγμένη στο New York Stock Exchange (NYSE) είναι ηγέτιδα στην ποντοπόρο ναυτιλία με 78 πλοία συνολικής χωρητικότητας 559.000 TEUs.

Μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά που μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες έλκυσης της ναυτιλίας στην αγορά, καταφέρνει – έστω και μέσω ομολόγου – να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την πιο διεθνοποιημένη και πιο μεγάλη ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό το ομόλογο είναι το επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών, όπου εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει το προφίλ του Χ.Α. σε μια συγκυρία κοσμογονικών εξελίξεων σε πολλά επίπεδα και σε όλους τους κλάδους.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του FinUpNews.gr μετά την Costamare, σειρά θα πάρει μια ακόμη μεγάλη – ελληνικών συμφερόντων – ναυτιλιακή εταιρεία επίσης εισηγμένη στη Wall Street. Οι διαδικασίες προετοιμασίας του δεύτερου ομολόγου έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ ο σχεδιασμός είναι να πραγματοποιηθεί μετά το καλοκαίρι, γύρω στον Οκτώβριο του 2021. Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι πλέον σταδιακά δημιουργείται μια νέα «αγορά για το Χ.Α., που αποκτά «επικοινωνία», με την ελληνική ναυτιλία, η οποία είναι ηγέτιδα δύναμη στην υφήλιο, ελέγχοντας περίπου το 20% της παγκόσμιας αγοράς.

Αναφορικά με την έκδοση της Costamare Shipping Co S.A. αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ο βαθμός υπερκάλυψης αλλά και η εν γένει υποδοχή που θα έχει από τους επενδυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό, το οποίο θα αποτελεί πρόκριμα για τις μελλοντικές κινήσεις. Η έκδοση θα γίνει από την κυπριακή θυγατρική της Costamare με την επωνυμία Costamare Participations PLC, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες.

Η ίδρυση, η επέκταση και η γιγάντωση

Η Costamare Shipping Co S.A. ιδρύθηκε το 1975 από τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο. Το πρώτο καράβι του στόλου ήταν ένα μικρό cargo το οποίο μετονόμασε σε CARMEN, προς τιμής της συζύγου του Κάρμεν Κυρίτση με την οποία απέκτησαν τρεις γιους, τον Κωστή, τον Αχιλλέα και το Χρήστο.

Με τα χρόνια η εταιρεία αναπτύχθηκε σημαντικά, φτάνοντας σήμερα να κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παγκόσμια, καθώς διαθέτει έναν στόλο από 78 πλοία. Επικεφαλής είναι ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην 61η θέση του Top 100 του καταλόγου της Lloyd’s με τις ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Από τον Νοέμβριο του 2010, η Costamare Shipping Co S.A. είναι εισηγμένη στη μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά του κόσμου, τη Wall Street, ενώ η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου ελέγχει περίπου το 58% της εταιρείας.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2020 διαμορφώθηκε στα 460,3 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 3,7% έναντι του 2019 που ήταν στα 478,1 εκατ. δολάρια, τα προσαρμοσμένα κέρδη για τους κοινούς μετόχους (προ αποσβέσεων) έφτασαν στα 123,7 εκατ. δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν στα 8,9 εκατ. δολάρια. Στο 4ο τρίμηνο του 2020, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 119,1 εκατ. δολάρια έναντι 124,5 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ τα καθαρά κέρδη τριμήνου κατήλθαν στα 27,1 εκατ. δολάρια έναντι 35,9 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Η Costamare Shipping Co S.A. έχει ενεργητικό πάνω από 3 δισ. δολάρια με ρευστότητα 209,8 εκατ. δολάρια, ενώ δεν επίκεινται σημαντικές αποπληρωμές δανειακών απαιτήσεων έως το 2024.

Οι λεπτομέρειες της έκδοσης

Όπως προαναφέρθηκε, το ομόλογο θα είναι 100 εκατ. ευρώ, με την έκδοση να είναι πενταετούς διάρκειας, ενώ θα εκδοθούν 100.000 άυλες κοινές ομολογίες ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ εκάστη. Το εύρος απόδοσης θα οριστεί από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους και θα δημοσιευθεί στο Η.Δ.Τ. του Χ.Α. και στην ιστοσελίδα της Εκδότριας το αργότερο την προτεραία της έναρξης της περιόδου της Δημόσιας Προσφοράς, ώστε να γνωστοποιηθεί στο επενδυτικό κοινό.

Κάθε επενδυτής μπορεί να εγγράφεται και υποβάλλει Αίτηση Κάλυψης για την αγορά Ομολογιών, μέσω της διαδικασίας Η.ΒΙ.Π. για μία τουλάχιστον προσφερόμενη Ομολογία ή για ακέραιο αριθμό Ομολογιών. Ανώτατο όριο εγγραφής για κάθε επενδυτή είναι το σύνολο της Δημόσιας Προσφοράς, δηλαδή έως 100 χιλιάδες ομολογίες.

Ποσοστό τουλάχιστον 30% των Ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι τουλάχιστον 30.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 100.000 Ομολογιών) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών. Ποσοστό έως και 70% των Ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι έως και 70.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 100.000 Ομολογιών) θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ