don't even ask

don't even ask

spot_img

Η χειραψία Σι-Μπάιντεν, “για μια χούφτα δολάρια”, οι predator-ιανοί, χρόνος εκλογών-τα στοιχήματά σας, ο Μωάμεθ το βουνό και τα σαΐνια, Attica Συμμετοχών πρόσω ολοταχώς, υψηλό για Motor Oil και η ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων- έρχεται σημαντική εκδήλωση μέσα Δεκεμβρίου

*Με χαμόγελα η τρίωρη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον ομόλογο του της Κίνας, Σι Τζινπινγκ, όπως ανακοίνωσαν (παράλληλα) ο Λευκός Οίκος και η κινεζική κρατική τηλεόραση. Εθιμοτυπική μεν, θερμή ωστόσο, η χειραψία των 2 ανδρών μπροστά στις εθνικές σημαίες τους. “Πρέπει να χαράξουμε τη σωστή πορεία προς τα εμπρός και να ανυψώσουμε τις διμερείς σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ”, σημείωσε ο Κινέζος πρόεδρος. Follow the money.

*“Εξωθεσμικά κέντρα θα ήθελαν πιεσμένο πρωθυπουργό…”, το χθεσινό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κράτησα το “…ο δραστικός εκσυγχρονισμός της χώρας έχει ενοχλήσει πολλούς. Έχει στερήσει ισχύ από ιδιωτικά συμφέροντα που επηρέαζαν εξωθεσμικά την πορεία της. Αυτά τα κέντρα θα ήθελαν πολύ έναν πιεσμένο πρωθυπουργό. Κάποιοι μας δείχνουν τα δόντια τους. Εμείς της ΝΔ δεν μασάμε…”. Τρία τινά: ιδιωτικά συμφέροντα που είχαν την ισχύ να επηρεάζουν (σε παρελθόντα χρόνο, όχι επί ημερών Μητσοτάκη) εξωθεσμικά την πορεία της χώρας δεν μπορεί να είναι πολλά και γνωστά-άγνωστα. ΟΚ, επίθετα δεν είπε ο Κυριάκος, αλλά “μικρό χωριό” η χώρα. Το περιεχόμενο της ομιλίας παρέπεμπε (οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται) σε ημέρες “ανένδοτου” Κώστα Καραμανλή κατά “εργολάβων της διαπλοκής”. Ο Μπαϊρακτάρης έλειπε-αλλά ΟΚ Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ήταν. Και τέλος το… ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ… αρέσει στο πόπολο, είναι αψύ και (αυτό) θέτει αυτόν που το δηλώνει σε όρθια θέση μάχης. Λίγο ακόμα και θα νόμιζα, πως παρακολουθώ σκηνές από το Per qualche dollaro in piu (του 1965) ή το Soleil Rouge (του 1971) για τους πιο νέους. Φαντάζεστε: Clint Eastwood ή Charles Bronson…

*Επικοινώνησε και πάλι ο παράγων, ο οποίος την Κυριακή ισχυριζόταν πως στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη ένα σενάριο, για εκλογές τον Ιανουάριο. Πάντως, σύμφωνα με το inside story, η ΕΥΠ είχε αγοράσει το Predator το 2019 (έναντι 7 εκατ.). ΟΚ έτσι θα είναι αλλά γιατί όλο το σύστημα να έχει στηθεί από τον πρωθυπουργό-λέω εγώ- και όχι από κάποιον της απολύτου εμπιστοσύνης του, ο οποίος για συγκεκριμένους λόγους είχε στήσει τον μηχανισμό. Βέβαια αυτό φέρνει προς Σημίτη, ο οποίος “ουδέν γνώριζε” για Τσουκάτους κ.λ.π. Μύλος…

*Αλλά και τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα (ονόματα δεν λέγονται-υπολήψεις δεν θίγονται) θα πρέπει να επιλέξουν συνεκτιμώντας το ενδεχόμενο ο “λαός” να αποφασίσει σε λύσεις χειρότερες των υφιστάμενων ισορροπιών.

*Κατά τ’ άλλα κλιμάκιο του ΤΑΙΠΕΔ επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη, είδε τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, αλλά ειλικρινά δεν το κατάλαβα. Τι πήγε να κάνει ο Δημήτρης Πολίτης στην ακριτική πόλη; Σαν να ξεφύλλιζα το παλιό καλό “Ο Τόπος του Εγκλήματος” του Milech Titus (του 2013, Εκδόσεις Πολιτεία, για όποιον ενδιαφέρεται). 

*Πολύ στην… κουλτούρα το ρίχνει σήμερα η DeA και θα πρέπει να το ψάξω.

*Morgan Stanley: Οι ΗΠΑ μπορεί να γλυτώσουν μία ύφεση το 2023, αλλά η Ευρώπη δεν θα είναι τόσο τυχερή. Και UBS: Ισχυρή η ελληνική οικονομία, με ρυθμούς ανάπτυξης 6,4% φέτος, στο 2,5% το 2023 και στο 3,2% το 2024. Επίσης: σημαντική πτώση του χρέους στο 152% του ΑΕΠ το 2024 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ τον ίδιο χρόνο. Γιατί τα αναφέρω, ε, εάν είναι να γίνουν εκλογές νωρίτερα να γνωρίζετε τι παίζει και τι διακυβεύεται. Έτσι κι αλλιώς η DeA “πράσινη” και εξωκοινοβουλευτική είναι.

*Και στην τελική, εκτίμηση δικού μου ανθρώπου (με αλάθητο κριτήριο) είναι πως ο Μητσοτάκης θα το τραβήξει. Για να δούμε, your bets please.   

*“Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό…” το γνωρίζετε.. : Είδαν και αποείδαν στην ΕΚΤ πως ο πληθωρισμός ούτε προσωρινός είναι, ούτε ελεγχόμενος και στο όριο του 2% για να υποχωρήσει θα πρέπει να ερημωθεί η Ευρώπη. Οπότε σου λένε, το 2% δεν το πιάνουμε, που δεν… οπότε ας το αναθεωρήσουμε, μπας και… Σαΐνια…

*Με μηνύματα στην άτρακτο του αεροσκάφους και άλλα παρόμοια αποχαιρέτησε το προσωπικό της AEGEAN το τελευταίο αεροσκάφος τύπου Q400. Συγκινητικός ο Δημήτρης Γερογιάννης αναφέρθηκε και στην ανανέωση του στόλου, που συνεχίζεται το 2022 (με 12 νέα Airbus 321/320 neo) και επιπλέον 9 το 2023. Ενημερωθήκαμε και για νέους χειμερινούς προορισμούς για Φλωρεντία, Αϊντχόφεν, Ποτγκόριτσα, Κρακοβία και Όσλο. Παρεμπιπτόντως εάν ταξιδέψετε Φλωρεντία η στήλη σας προτείνει το palazzoridolfi.com. Διέμεινε δικός μου άνθρωπος, εγγύηση. Και από το “Μακεδονία”/Θεσσαλονίκη επιπλέον για Βρυξέλες, Ζυρίχη, Μιλάνο, Ρώμη, Βερολίνο και Αμβούργο.

*Πρόσω Attica Συμμετοχών, μεγέθη super στο 9μηνο: ενοποιημένες πωλήσεις 421,6 εκατ. (στα 220,2 το Q3), στα 60,7 εκατ. τα μετά από φόρους. “Ταμείο” στα 75,7 εκατ. (από 97,4 εκατ. το αντίστοιχο του 2021). Στα 1,055 ευρώ με άνοδο 2,43% (και συναλλαγές 79.520 μτχ) το χαρτί. Αποτίμηση στα 227,7 εκατ., ακόμη έχει μίλια να γράψει προς τα 300 εκατ. Για υπομονετικούς.

*Στη Νέα Υόρκη το team της Intralot για τα της εισαγωγής της θυγατρικής US σε χρηματιστήριο του NYSE. Και στην περίπτωσή της υπομονή χρειάζεται.

*Με το περιθώριο διύλισης στα ύψη και το (ξανά) άνοιγμα της κινεζικής αγοράς να “τραβά” το πετρέλαιο για πάνω από τα 100$/βαρέλι η Motor Oil “χτυπά” το υψηλό των 18,98 ευρώ. Στα 18,15 που ήταν και υψηλό συνεδρίασης στην χθεσινή συνεδρίαση.

*Αναβλήθηκε η έκτακτη γ.σ της Intrakat μετά από αίτημα του Δημήτρη Κούτρα. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

*Οι διαγωνισμοί που προωθούν Περιφέρεια Αττικής- ΕΔΣΝΑ για την κατασκευή νέων μονάδων αποβλήτων σε Αττική-Σχιστό/Πειραιά και Γραμματικό φθάνουν το 1 δισ. Όλοι οι ισχυροί ενδιαφερόμενοι (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΗΛΕΚΤΩΡ(ΕΛΛΑΚΤΩΡ), Mytilineos, Intrakat, Motor Oil), αλλά το ναυάγιο του διαγωνισμού για το Γραμματικό (ύψους 140 εκατ.) προβλημάτισε. Θα τα λέμε, εν καιρώ, για τον συγκεκριμένο κλάδο, καθώς κάτι καλό και ουσιαστικό διοργανώνεται για μέσα Δεκεμβρίου.

*Με νέα άνοδο η μετοχή της ΔΕΗ στα 6,51 ευρώ (3,04%) με αυξημένο τζίρο 605.000 μτχ. Να αγοράζει και μέσω ταμπλό η Covalis ή θα εμφανιστεί κι άλλο fund με ποσοστό μεγαλύτερο από 5% του μ.κ.

*Τα άντλησε τα 200 εκατ. ο ΟΔΔΗΧ μέσω επανέκδοσης 10ετούς. Είχε αντλήσει άλλα 950 εκατ. (μέσω 5ετούς) τέλος Οκτωβρίου, μια χαρά το πάει ο Οργανισμός. Αφορμής δοθείσης βγαίνει και η Εθνική με 5ετές (για ενίσχυση των MREL). Ανάδοχοι έκδοσης οι: Goldman Sachs, BofA Sec., IMI-Intesa SanPaolo, Nomura και UBS Investment.

*Τα mezzeδάκια τα είδατε και χθες, πρώτο τραπέζι: SunriseMezz με 5,37% και GalaxyCosmosMezz με 5,23%.

*Από τα σημαίνοντα υψηλόβαθμα στελέχη της Fed η Lael Brainard δήλωσε χθες στο Bloomberg πως “…πιθανότατα θα ήταν σκόπιμο σύντομα να προχωρήσουμε σε πιο αργό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων…”. Η Αντιπρόεδρος της Fed καλλίπυγος οικονομολόγος (ξεκίνησε από την McKinsey & Co) ήταν σαφής: Brainard Says Fed Should ProbablySoonSlow Pace of Rate Hikes. Και έχω πει στη διεύθυνση να υπάρχει δυνατότητα να “ανεβάζουμε” και ΦΩΤΟ κυριών, όπως η Vice της Fed. Έως τις 16 Νοεμβρίου, αύριο Τετάρτη, η Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας στο Ωδείο Αθηνών. Καλεσμένη γνωστή influencer της στήλης, όλο και κάτι θα ακούσει στην ομήγυρη. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε (10/11) στο ΝΥΧ Rooftop του Academias Hotel, από την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο του Athens Fashion Week, Τόνια Φουσέκη. Αν μη τι άλλο οι άνθρωποι της στήλης κυκλοφορούν μέρα-νύχτα για να σας έχει κάθε πρωί τα καλύτερα. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask