Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΗ "τραγωδία" του Χίλσμπορο

Η “τραγωδία” του Χίλσμπορο

Σαν σήμερα πριν 32 χρόνια, στις 15 Απριλίου του 1989, συνέβη η μεγαλύτερη αθλητική τραγωδία στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας.

Όλα ξεκίνησαν έξι λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα, όταν ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο σε 2.000 φιλάθλους της Λίβερπουλ που είχαν εισιτήριο, αλλά δεν είχαν προλάβει να μπουν στο γήπεδο λόγω των αυξημένων ελέγχων. Η άτακτη είσοδός τους, όμως, προκάλεσε πανικό στην ήδη υπερπλήρη εξέδρα ορθίων, με αποτέλεσμα πολλοί φίλαθλοι να στριμωχτούν στα κάγκελα και να πεθάνουν από ασφυξία.

Ο αγώνας διακόπηκε αμέσως και ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε πρόχειρο νοσοκομείο. Όσοι πρόλαβαν να πηδήξουν εντός αγωνιστικού χώρου (εκμεταλλευόμενοι ένα μικρό κενό στα προστατευτικά) σώθηκαν, πολλοί ήταν όμως εκείνοι που δεν τα κατάφεραν και συνεθλίβησαν, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγη ώρα το γήπεδο να γεμίζει από τραυματίες αλλά και ανθρώπους που είχαν αφήσει ή επρόκειτο να αφήσουν εκεί την τελευταία τους πνοή.

Οι διαφημιστικές πινακίδες μετατράπηκαν σε φορεία για τη μεταφορά των τραυματιών στα ασθενοφόρα. 94 φίλαθλοι έχασαν επί τόπου τη ζωή τους, ανάμεσά τους και αρκετοί ανήλικοι, ενώ δύο ακόμη εξέπνευσαν τις επόμενες ημέρες σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν βαρύτατα τραυματισμένοι.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ