Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ μνημειώδης αποβιομηχάνιση της χώρας και η Παπαστράτος

Η μνημειώδης αποβιομηχάνιση της χώρας και η Παπαστράτος

Σε μια χώρα που έχει υποστεί τόσο μνημειώδη αποβιομηχάνιση όπως η Ελλάδα, ασφαλώς ειδήσεις όπως η χθεσινή της Παπαστράτος, που ανακοίνωσε πως προχωρά σε νέα επένδυση στον Ασπρόπυργο αξίας 125 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, ασφαλώς και είναι ένα εξαιρετικά ευχάριστο γεγονός.

Πρόκειται για μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας και στην ελκυστικότητά της ως επενδυτικό προορισμό, κόντρα σε ό,τι ίσχυε έως προ λίγων ετών, όταν η Ελλάδα έβλεπε τις εταιρείες να κλείνουν, τα εργοστάσια να βάζουν λουκέτο και τις ξένες αλυσίδες να αποχωρούν.

Η επένδυση της Παπαστράτος μπορεί να μην είναι στη «βαριά» βιομηχανία, όμως είναι στην τεχνολογία και τη μεταποίηση, με την Ελλάδα να καθίσταται κεντρικό hub και αιχμή του δόρατος για τη διάδοση του IQOS σε όλη την Ευρώπη και ευρύτερα, από έναν όμιλο παγκόσμιου βεληνεκούς όπως είναι η Philip Morris International

Θυμίζουμε πως τις τελευταίες δεκαετίες έχουν κλείσει ή αναστείλει την παραγωγή τους στην Ελλάδα εταιρείες όπως Softex, ΒΙΣ, ΙΖΟΛΑ, Πίτσος, Χρωπεί, Πυρκάλ, Κλωστές, Πειραϊκή Πατραϊκή, ΒΕΛΚΑ, Ναυπηγία Σκαραμαγκά, Nissan στο Βόλο, Pirelli, Lee Cooper (κατασκευή blue jeans στην Πρέβεζα), Grunding (TV), DIANA, ΑΙΓΑΙΟΝ και εκατοντάδες άλλες μικρότερες και λιγότερο γνωστές. Ο κατάλογος, μακρύς και ασήκωτος. Η χώρα έχει… ιστορικό αποβιομηχάνισης καθώς έχει δει τα εργοστάσια να κλείνουν και τις πολυεθνικές να απομακρύνονται.

Κλωστοϋφαντουργίες, μεταλλουργικές, χαρτοβιομηχανίες, ναυπηγία, βιομηχανίες ελαστικών, εργοστάσια κατασκευής λευκών και ηλεκτρικών συσκευών και μια σειρά μονάδων από πλήθος άλλων κλάδων, έχουν σταματήσει τις… μηχανές στην Ελλάδα!

Άρα, η νέα επένδυση της Παπαστράτος στη χώρα μας, λαμβάνει τεράστια ουσιαστική αλλά και σημειολογική αξία, ειδικά σε μια συγκυρία που η κουβέντα για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας ώστε να υπάρξει αντίβαρο στη «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού είναι στην επικαιρότητα.

Έχοντας πραγματοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη χώρα μας αξίας 300 εκατ. ευρώ, με 400 νέες θέσεις εργασίας, αλλάζοντας συνάμα το status quo σ’ όλη τη βιομηχανία καπνικών μέσω της μετάβασης στη νέα γενιά εναλλακτικών μορφών, η νέα επένδυση της Παπαστράτος θα «κουμπώσει» με την προηγούμενη.

Πρόκειται για επένδυση αξίας 125 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, που θα αποφέρει και 115 νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένων υπαλλήλων, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο που πλέον γίνεται κέντρο επιχειρήσεων για τη Philip Morris International για όλη την Ευρώπη.

Συνάμα, οι νέες επενδύσεις της Παπαστράτος και η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στα νέας γενιάς καπνικά προϊόντα, ενισχύει περαιτέρω την εγχώρια καπνοκαλλιέργεια, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας απορροφά η εταιρεία, μέσω της συμβολαιακής γεωργίας.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ