don't even ask

don't even ask

spot_img

Η… μάχη του πλαφόν και το Βερολίνο, οι προειδοποιήσεις Μυτιληναίου, τα “γεράκια” της ΕΚΤ, οι προτάσεις Rothschild, η επενδυτική βαθμίδα και οι κάλπες, OMG: Motor Oil και (τι να πει κανείς) οι ζημιές της Lamda

*Το Βερολίνο δεν ήθελε να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για αυτό και-σχεδόν- 10 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας, η απόφαση της Κομισιόν ήταν απλά προσχηματική. Μόλις μία μέρα πριν τη νέα έκτακτη συνεδρίαση για το ενεργειακό (σήμερα Πέμπτη) και ορίζοντας το στα ύψη ακριβώς για να την παρακάμψει. Μια χαρά τα λέει ο Εμμ Νότης για την ευρωπαϊκή (σ.σ. γερμανική θα έλεγα) υποκρισία με το πλαφόν.

*Έντονη αναμένεται να είναι η αντιπαράθεση στο σημερινό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες. Από ελληνικής πλευράς ο Κώστας Σκρέκας και ομόλογοι του από-τουλάχιστον- έξι χώρες θα υποστηρίξουν πρόταση για ορισμό του πλαφόν χαμηλότερα των 200 ευρώ. Σε αυτή την γραμμή και υπουργοί Ενέργειας από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία)

*Προειδοποιεί ο Ευάγγελος Μυτιληναίος: Άνοιξη του 2023 η επόμενη… έκρηξη στην αγορά φυσικού αερίου. Θυμίζω, πως η εκτίμηση του (Οκτώβριος) για πτωτικό κύκλο με το TTF προς τα 100 ευρώ/MWh, όπως και η στη συνέχεια επάνοδος επιβεβαιώνεται μέχρι κεραίας. Το κρίσιμο σημείο είναι ο Μάρτιος, τότε θα φανεί αν οι αποθηκευτικοί χώροι θα στερέψουν πολύ λίγο, σημείωσε ο ίδιος. Επίσης απορρίπτει τα 275 ευρώ, που εισηγείται η Κομισιόν καθώς είναι δώρο-άδωρον.  

*Επιμένουν στην σκληρή γραμμή τους τα “γεράκια” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δημιουργώντας το ανάλογο κλίμα εν όψει της συνεδρίασης της 15ης Δεκεμβρίου. Η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων για να πείσει το κοινό ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι σοβαροί όσον αφορά στην συγκράτηση του πληθωρισμού, ήταν από τις τελευταίες τοποθετήσεις ενός από τα σκληρά μέλη του δ.σ του Αυστριακού Robert Holzmann. Πόνο και νέα μεγάλη αύξηση ζητά ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, ήταν ο τίτλος σχετικού θέματος στο Bloomberg, ενδεικτικός μίας λογικής που κυριαρχεί στην Φρανκφούρτη. Μονοδιάστατη- καθότι νομισματική, χωρίς δημοσιονομική, ενεργειακή συνδρομή- όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Γιάννης Στουρνάρας, με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος να υποστηρίζει σταθερά μία περισσότερο κοινωνικού χαρακτήρα πολιτική. 

*Ένας πιο αργός ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα έδινε στη FOMC μεγαλύτερη ευχέρεια να αξιολογήσει την πρόοδο προς τους στόχους της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών σημειωνόταν στα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed (της 1-2 Νοεμβρίου) που έγιναν γνωστά αργά χθες βράδυ. 

*Σήμερα Πέμπτη αργία στην Wall Street (Ευχαριστιών) και αύριο ημί λόγω Black Friday. 

*Στα χέρια του υπ. Οικονομικών οι προτάσεις της Rothschild για τη διαδικασία απο-επένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις συστημικές τράπεζες. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου (την προσεχή Τετάρτη), το πολύ αρχές Δεκεμβρίου το υπ.Οικ θα έχει συντάξει τη δική του έκθεση- με τις όποιες παρατηρήσεις, εάν έχει- και θα τη μεταβιβάσει στο ΤΧΣ για να εγκριθούν. Στη συνέχεια θα πρέπει να λάβουν το ΟΚ και του Επόπτη (του SSM)-πιθανόν πριν τις Εορτές- προκειμένου ώστε από αρχές-μέσα Ιανουαρίου να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.

*Πολύ καλό το Podcast BABEΛ του Οικονομικού Ταχυδρόμου με τον Νίκο Φιλιππίδη στην εκ βαθέων συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα. Πολλά τα ενδιαφέροντα και ανθρώπινα από το παρελθόν, που εκμυστηρεύθηκε ο Κεντρικός- θα περιοριστώ σε 2 επισημάνσεις του, πως ο πληθωρισμός της Ευρώπης δεν είναι ζήτησης, αλλά κόστους και ακόμα χειρότερα εισαγόμενου κόστους λόγω της ενέργειας. Και στην εξόφθαλμη καθυστέρηση να ληφθούν έγκαιρα μέτρα για την διαχείριση της ενεργειακής κρίσης. Παρεμπιπτόντως τα εύσημα στον συνάδελφο Νίκο, ο οποίος κάνει-ομολογουμένως- καλή δουλειά. 

*Στην πολιτική/εκλογική παράμετρο εστιάζει η JP Morgan και βλέπει την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προς το τέλος 2023-αρχές 2024, αρκετά μετά τις εκλογές και σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα και την κυβέρνηση που θα σχηματισθεί. Η βασική υπόθεση του οίκου είναι ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην κυβέρνηση και θυμίζοντας πως θα είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά από χρόνια χωρίς το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Ενδιαφέρουσα η εκτίμηση πως τα ελληνικά ομόλογα θα δεχθούν πιέσεις με την είσοδο της χώρας στο εκλογικό σκηνικό, εξέλιξη που θα μπορούσε να αποτελέσει ελκυστική ευκαιρία για αγορές. 

*Σε υψηλά 7μηνών το ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη στις 906,40 μονάδες. Το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 922,43 μονάδες, στη συνεδρίαση της 29ης Απριλίου. Σε υψηλά 7 μηνών ο τραπεζικός κλάδος στις 649,86 με το αμέσως υψηλότερο στις 655,11 στη συνεδρίαση της 27ης Απριλίου. Τεχνικά, για σήμερα-αύριο ενδεχόμενη υπέρβαση των 910 θα ενίσχυε το ενδεχόμενο συνέχισης της κίνησης προς την περιοχή του πτωτικού gap των 937 μονάδων.   

*OMG: κύκλος εργασιών 12,66 δισ., κέρδη 1 δισ. στο 9μηνο ανακοίνωσε η Motor Oil. Κοιτάζω το τρίτο 3μηνο: τζίρος 4,76 δισ. κέρδη 321,34 εκατ. Θα βρω χρόνο-οπωσδήποτε- να παρακολουθήσω σήμερα την ενημέρωση των αναλυτών. Δεν χάνονται αυτές οι ενημερώσεις. Στα 2 δισ. η αποτίμηση του Ομίλου. 

*Ζημιές 55,2 εκατ. για την Lamda Development στο 9μηνο. Δεν έχω να πω τίποτε. Το ταμπλό μιλάει καλύτερα.

*ΕΧΑΕ: Είχα πει, πως θα δω αναλυτικά τα αποτελέσματα και δη τα λειτουργικά κόστη. Τη δουλειά την έκανε ο Δημήτρης Κόκκορης (mononews) και με το παραπάνω, οπότε απλά μεταφέρω. Tα μισθοδοτικά δεδομένα και ο Κοντόπουλος Άλμα 24,8% έκαναν και οι μισθοί διευθυντικών στελεχών και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, που από τα 1,379 εκατ. ευρώ πέρσι, πήγαν τώρα στα 1,721 εκατ. ευρώ. Χωρίς να διευκρινίζεται από τα παρατιθέμενα στοιχεία, πόθεν και για ποιους προέκυψαν οι αναβαθμισμένες μικτές αποδοχές… Στον Γιάννο Κοντόπουλο και για την ανάληψη της νέας του θέσης, συμφωνήθηκε εκτός από τις μικτές ετήσιες αποδοχές (από τις οποίες οι καθαρές απολαβές είναι περίπου οι μισές) να λάβει κι ένα εφάπαξ ποσό 150.000 ευρώ. Ως… μπόνους υπογραφής, από το οποίο το μισό καταβλήθηκε τον Ιούνιο και το άλλο μισό θα δοθεί το Δεκέμβριο…. Αυτά είναι…

*Συνεχίστηκαν και χθες- για δεύτερη σερί συνεδρίαση- οι μεγάλες αγορές μετοχών στην Alpha Bank. Σχεδόν 12 εκατ. την Τετάρτη διπλάσια από της Τρίτης. Συνολικά περί τα 18,5 εκατ. σε 2 συνεδριάσεις. Προφανώς δεν αγόραζαν Έλληνες θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές. Μεγάλα παιδιά είναι στο παιχνίδι, μην τα ξανά λέμε. Όταν έπρεπε και πρώτοι από τους άλλους. 

*Συνεχίστηκε η άνοδος για Viohalco (στα 4,10), Elvalhalcor (1,63). Σήμερα ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα η Elvalhalcor. Στην Ελληνικά Καλώδια (Cenergy Holdings) η υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση Λαύριο-Σέριφος και Σέριφος-Μήλος.

*Νεότερα από τον γνωστό-γνώστη της Wall Street. Βγήκε μία πρώτη αντίδραση για τη μετοχή της TSLA, προς τα 180$ αλλά απαιτείται διάσπαση των 200$ για να γίνει πειστική η αντίδραση. Δυνατό “τίναγμα” στην ΝΑΤ, μετά τα τελευταία υψηλά στα 3,94$. Σε… αστρονομικά επίπεδα τα κέρδη από τις τιμές των δεξαμενοπλοίων. Το Bloomberg έδινε (την Τρίτη) στα 100.000$/ημερήσιο.

*Ήταν θέμα rotation από την στιγμή, που έκλεισε (όπως έκλεισε) η συμφωνία εξαγοράς του 7,5% της Epsilon Net από την Εθνική σε τιμές αντίστοιχες του 12% της χρηματιστηριακής αξίας του τραπεζικού ομίλου. Έτσι τη μία μέρα αντέδρασαν ανοδικά Qual και Ιλυδα, την άλλη Space Hellas και χθες η Entersoft, μια χαρά γυρίζει το… γαϊτανάκι.

*Μέσα σε μία 5ετία η Fairfax πήρε πίσω-μέσω μερισμάτων και επιστροφής κεφαλαίου- το κόστος εξαγοράς της Eurolife (του 80% του μ.κ). Η επιτυχία έχει ονοματεπώνυμο και επιβραβεύεται. Για αυτό: Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Η γενική συνέλευση της Insurnace Europe- της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας των ενώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών- τον εξέλεξε την Δευτέρα Αντιπρόεδρο της με θητεία μέχρι το 2025. Τον Οκτώβριο ο Prem Watsa (Fairfax) επιβράβευσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurolife με αύξηση των αποδοχών του και μετατροπή της σύμβασης του σε αορίστου χρόνου. Και δεν θέλω συγκρίσεις με άλλες βραβεύσεις άλλων…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask