Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ ιστορία των... πράσινων πέναλτι

Η ιστορία των… πράσινων πέναλτι

Η Super League θα είναι διαφορετική εφέτος, από πολλές προηγούμενες. Όλες οι αγωνιστικές παράμετροι συνηγορούν ότι η αγωνία θα “χτυπήσει κόκκινο” έως το τέλος της διαδρομής των αγώνων, ασφαλώς και στα play off. Η 18η αγωνιστική επιβεβαίωσε ξανά πως ο χαρακτήρας των παιχνιδιών θυμίζει Αγγλία, περισσότερο από ποτέ.

Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός… απέδρασε από τα Γιάννινα στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Σπόραρ. Μία ιστορία που τον βάζει στο κάδρο της κριτικής από τους άλλους διεκδικητές, καθώς αυτό ήταν το 7ο πέναλτι που σφυρίζεται υπέρ του.

Οι “πράσινοι” προχωρούν έως τώρα με εκατό τοις εκατό ευστοχία στις εκτελέσεις πέναλτι, καθώς σε τέσσερα ευστόχησε ο Αϊτόρ και σε τρία Σπόραρ, σε αγώνες που όλα έκριναν αποτελέσματα και έδωσαν κρίσιμους βαθμούς.

Έξι αποτελέσματα με επτά πέναλτι “αποφασίστηκαν” έως τώρα για τον Παναθηναϊκό.

Από την πρώτη αγωνιστική κιόλας, με το 1-0 επί του Ιωνικού στη Λεωφόρο. Ακολούθησε το 2-1 επί της ΑΕΚ την 4η αγωνιστική, ξανά στη Λεωφόρο και με τα δύο γκολ να επιτυγχάνονται από εκτελέσεις πέναλτι. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς πήρε το τρίποντο στη Θεσσαλονίκη με 2-1 επί του ΠΑΟΚ, με το νικητήριο γκολ να πετυχαίνει από την άσπρη βούλα ο Αϊτόρ, την 6η αγωνιστική. Στην αμέσως επόμενη, την 7η, έτσι ήλθε και η εντός έδρας νίκη 1-0 επί του Αστέρα Τρίπολης, ενώ το 1-1 κόντρα στον Ολυμπιακό έγινε με πέναλτι στο δραματικό φινάλε της Λεωφόρου στην 11η αγωνιστική. Στα Γιάννινα ο Σπόραρ χάρισε τους τρεις βαθμούς, 1-0, με νέα εκτέλεση, στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

Μπορεί λοιπόν κάποιος να κατηγορήσει τον Παναθηναϊκό ότι από τους 45 βαθμούς που έχει συγκεντρώσει, οι 16 έχουν προκύψει από εκτελέσεις πέναλτι.

Το πέναλτι ωστόσο, στην περίπτωση της εικόνας που παρουσιάζουν οι “πράσινοι” εφέτος, είναι το αποτέλεσμα της συνέπειας στο πλάνο της τακτικής και της κυριαρχίας, έναντι του αντιπάλου.

Με εξαιρέσεις ασφαλώς, όπως στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό όπου οι “ερυθρόλευκοι” ήταν καλύτεροι, ενώ και στο παιχνίδι με την ΑΕΚ μπορεί να γίνει συζήτηση για την ορθότητα των δύο εκτελέσεων που πήραν οι “πράσινοι”. Σε αγώνα ωστόσο που ήταν φανερά καλύτεροι από την Ένωση και άξιζαν τη νίκη.

Στα Γιάννινα, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρουσίασε έναν θεαματικά βελτιωμένο Παναθηναϊκό, ο οποίος άντεξε στην πίεση, αν και γνώριζε όταν ξεκινούσε το παιχνίδι ότι η ΑΕΚ νίκησε τον Παναιτωλικό και είχε προσωρινά πλησιάσει στον ένα βαθμό.

Το πρώτο ημίχρονο στους Ζωσιμάδες ήταν πιθανότατα το καλύτερο εφέτος, σίγουρα από όλα τα εκτός έδρας, με τον Τσιντώτα να σώζει με τις αποκρούσεις του τον ΠΑΣ.

Η προσήλωση στο πλάνο, του ισχυρού πνευματικά άρα και πειστικού προς τους παίκτες του προπονητή του “τριφυλλιού”, κράτησε σταθερή την επιμονή των παικτών του έως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Η ιστορία του αγώνα τους επιβεβαίωσε όλους.

Χρειάστηκε πάντως ο διαιτητής να εξετάσει – περιέργως- τη φάση στο VAR, για μία περίπτωση ξεκάθαρου πέναλτι, οδηγώντας την ΠΑΕ σε ανακοίνωση με την οποία αναρωτήθηκε εύλογα, ποια θα ήταν τα αποτελέσματα του Παναθηναϊκού εάν δεν υπήρχε η βοήθεια της τεχνολογίας προς τους διαιτητές.

Η ΑΕΚ πάντως δείχνει απολύτως ικανή να εκμεταλλευτεί όλα τα στοιχεία που διαθέτει στο εφετινό της “οπλοστάσιο”. Αυτά είναι το κοουτσάρισμα του Ματίας Αλμέϊδα, η πληρότητα του ρόστερ και η δυνατή της έδρα. Κόντρα στον Παναιτωλικό οι παίκτες της Ένωσης έδωσαν…μαθήματα περιοχής (!), καταγράφοντας ρεκόρ “επισκεψιμότητας” στο κουτί. Έτσι βγήκαν άλλωστε σχεδόν όλες οι καθοριστικές τελικές, που οδήγησαν στη συντριβή της ομάδας του Αγρινίου.

Η Αγιά Σοφιά είναι πολύ σημαντική, καθώς δεν ήταν λίγοι οι αγώνες στα προηγούμενα χρόνια όπου η ΑΕΚ ήταν καλύτερη στο Ολυμπιακό στάδιο από πολλούς αντιπάλους και κέρδιζε οριακά, ή έκανε και γκέλα.

Εάν αναρωτηθεί κανείς για τα μεγαλύτερα όπλα των δύο μονομάχων, όπως αυτά φαίνονται έως τώρα, για τον Παναθηναϊκό είναι η έδρα, ο προπονητής, η συνέπεια στο πλάνο και η υπομονή που χρειάζεται γι’ αυτό. Για την ΑΕΚ ισχύουν τα ίδια, μοιάζει ωστόσο να παίζει ρόλο σημαντικό και η πληρότητα του ρόστερ της.

Οι δύο μεταγραφές που περιμένει να αξιοποιήσει ο Παναθηναϊκός, με τη μία να έχει ήδη ντυθεί στα “πράσινα”, θα κρίνουν την αναμέτρηση για τον τίτλο με την ΑΕΚ.

Ο Ολυμπιακός σχηματοποιήθηκε από τον Μίτσελ, βρήκε λύσεις σε σοβαρά ζητήματα όπως η άμυνα, δεν μπορεί όμως να εκτιμήσει κανείς εύκολα εάν προλαβαίνει.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ