Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ επιστροφή των αγορών και το στοίχημα των 900 μονάδων για το...

Η επιστροφή των αγορών και το στοίχημα των 900 μονάδων για το Χ.Α.

Την ακόμη πιο εμφατική επιστροφή των χρηματιστηριακών αγορών σήμανε η εβδομάδα που παρήλθε, καθώς κορυφαίοι διεθνείς δείκτες κάλυψαν περαιτέρω τις απώλειες των προηγούμενων μηνών και μολονότι στο έτος κινούνται ακόμη πτωτικά, εντούτοις η ζημιά έχει μετριαστεί σημαντικά.

Η ανακοίνωση για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που κατήλθε σε χαμηλά εννέα μηνών, λειτούργησε ως «φιτίλι» για γενικευμένο ξέσπασμα στη συνεδρίαση της Πέμπτης, οδηγώντας τους δείκτες της Wall Street στη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο του 2020, όταν οι δείκτες είχαν… λιώσει λόγω του σοκ του Covid-19.

Οι αγορές, με την κίνησή τους όλο το τελευταίο διάστημα αλλά και με τη «σφραγίδα» των ανακοινώσεων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, έδειξαν ότι η ανοδική πορεία τους δεν είναι απλώς ένα bear market ράλι, αλλά κάτι πιο σημαντικό και ουσιαστικότερο. Όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι οι αγορές ποντάρουν στη σταδιακή επιβράδυνση της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Ως γνωστόν οι αγορές προηγούνται των εξελίξεων και είναι αυτές που προεξοφλούν πράγματα και καταστάσεις έξι, οκτώ ή και δέκα μήνες προτού λάβουν χώρα.

Αυτό, όσο «μυστήριο» η… συνωμοσιολογικό κι αν φαντάζει σε ορισμένους αδαείς, είναι ένας πάγιος νόμος των αγορών, όπως επίσης είναι μια αρχή ότι οι αγορές άγονται και φέρονται ανάλογα με την ψυχολογία, που αποτελεί το 80% του εκάστοτε momentum. Την ώρα λοιπόν που την Τετάρτη οι επενδυτές στη Wall Street ξεπουλούσαν δίχως αύριο, την Πέμπτη αγόρασαν με τρομακτική φρενίτιδα.

Βεβαίως, ρόλο στην ένταση της ανόδου της Πέμπτης έπαιξε το γεγονός ότι υπήρξε μαζικό γύρισμα των short θέσεων («προίκα» από τη συνεδρίαση της Τετάρτης), οπότε καταγράφηκε ανατροφοδοτούμενη δυναμική, που έφερε το δείκτη Nasdaq σε άνοδο άνω του 7% και τον Dow Jones σε κέρδη άνω των 1.200 μονάδων!

Τη σκυτάλη πήραν την Παρασκευή οι ασιατικές αγορές που επίσης ξέσπασαν ανοδικά, με τον Hang Seng να κερδίζει 1.244 μονάδες ή ποσοστό 7,74%, τον Nikkei 225 να κερδίζει 817 μονάδες ή ποσοστό 2,98% και τον Asia Dow στο +5,82%!

Στη Wall Street ο Dow Jones έκλεισε την Παρασκευή στις 33.747,86 μονάδες με άνοδο 0,10%, ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.992,92 μονάδες με κέρδη 0,92% και ο Nasdaq στις 11.323,33 μονάδες με νέο άλμα 1,88%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Nasdaq πέτυχε την καλύτερη επίδοση των τελευταίων εφτά μηνών, σημειώνοντας συνολικά κέρδη 8,1%, ο Dow Jones ενισχύθηκε το πενθήμερο κατά 4,2%, ενώ ο S&P 500 έκλεισε την εβδομάδα με συνολική άνοδο 5,9%.

«Μάχη» για την ανάκτηση των 900 μονάδων στο Χ.Α.

Εντός αυτού του ευνοϊκού διεθνούς κλίματος, το ελληνικό χρηματιστήριο συμπλήρωσε την έκτη διαδοχική ανοδική εβδομάδα, γυρνώντας θετικά το έτος, κάτι που ελάχιστες αγορές σε όλο τον κόσμο έχουν καταφέρει.

Ξέχωρα από το διεθνές κλίμα, σε εγχώριο επίπεδο οι ειδήσεις ήταν θετικές, καθώς η επάνοδος στο προσκήνιο της υπόθεσης των υποκλοπών και η διαφαινόμενη (νέα) πολιτική και κυβερνητική κρίση, ελάχιστα απασχόλησαν την αγορά. Ο πρωθυπουργός απέκλεισε για ακόμη μια φορά οποιοδήποτε ενδεχόμενο αλλαγής πλάνων στο θέμα των εκλογών, που έχουν «κλειδώσει» για την άνοιξη – καλοκαίρι του 2023, ενώ και τα ποικίλα δημοσιεύματα δεν επηρέασαν το χρηματιστήριο.

Συνάμα, τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου των εταιρειών ήταν εξαιρετικά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια χρήση – ρεκόρ, κάτι που φέρνει στην επιφάνεια το θέμα των αποτιμήσεων για πολλές μετοχές του Χ.Α. Παράλληλα, μια ακόμη μετοχή, η Τέρνα Ενεργειακή, πήρε το «χρίσμα» για είσοδο στο δείκτη MSCI Standard Greece, αυξάνοντας τη στάθμιση της χώρας μας στους συγκεκριμένους δείκτες που αποτελούν μπούσουλα για πολλά παθητικά χαρτοφυλάκια.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 2,12%, ο FTSE 25 έκλεισε στο +2,09%, o Mid Cap είχε άνοδο 2,69%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε ξανά με κέρδη 4,12%. Σε επίπεδο έτος, πλέον ο Γ.Δ. κερδίζει 0,50%, ο FTSE 25 είναι στο +1,68%, με τον τραπεζικό δείκτη να ηγείται της ανόδου με +11,59%.

Συνάμα, ένα ακόμη θετικό στοιχείο της εβδομάδας που παρήλθε ήταν η ενίσχυση της μέσης αξίας συναλλαγών που ανήλθε στα 62,9 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 6,7% έναντι της πρώτης εβδομάδας του Νοέμβρη, ενώ υπολείπεται ακόμη έναντι των 75 εκατ. ευρώ που είναι ο μέσος τζίρος του 2022 για το Χ.Α.

Επίσης, είναι πολύ θετική εξέλιξη η είσοδος της Τέρνα Ενεργειακής στο δείκτη MSCI Standard Greece, ανεβάζοντας τη στάθμιση του Χ.Α. στους διεθνείς δείκτες του οίκου καθώς πλέον οι μετοχές από την Ελλάδα στο δείκτη – βιτρίνα είναι εννέα. Η επίσημη είσοδος στο δείκτη θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου, όμως ήδη από χθες Παρασκευή υπήρξαν σημαντικές εισροές στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή που διακίνησε μακράν τον κορυφαίο τζίρο στην αγορά με 15 εκατ. ευρώ, μέσω 781.583 τεμαχίων. Η μετοχή μάλιστα έκλεισε με άνοδο 3,27% στα 19,25 ευρώ που είναι νέα ιστορικά υψηλά σε κλείσιμο, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση στα 2,23 δισ. ευρώ!

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ