Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ Ελλάδα γίνεται hub επενδύσεων στη φαρμακευτική κάνναβη

Η Ελλάδα γίνεται hub επενδύσεων στη φαρμακευτική κάνναβη

Σημαντικές προοπτικές ώστε να καταστεί ένας διεθνής κόμβος μεγάλων επενδύσεων στη φαρμακευτική κάνναβη εμφανίζει σταδιακά η Ελλάδα, με όπλο τις ιδιαίτερες κλιματικές και γεωφυσικές συνθήκες, που δημιουργούν ένα ξεχωριστό οικοσύστημα ελκυστικό για καλλιέργειες… boutique, σε όλο το φάσμα της αγροτοκαλλιέργειας.

Πρόκειται για μια νέα με εξαιρετικές προοπτικές αγορά που ανοίγει έναν ακόμη τομέα επενδύσεων για τη χώρα μας, η οποία «διψά» για διεύρυνση του παραγωγικού της μοντέλου, τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και τη μεταποίηση.

Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ 1 μιλώντας για τις εξελίξεις γύρω από τις επενδύσεις στη φαρμακευτική κάνναβη, τόνισε πως «πιστεύω ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε πάνω από δέκα μεγάλα εργοστάσια φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα. Η κάθε μία από αυτές τις επενδύσεις είναι της τάξης των 25 – 30 εκατομμυρίων».

Για το νομοσχέδιο και τις προσαρμογές που έγιναν ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «λύσαμε έναν γόρδιο δεσμό. Διορθώσαμε όλα αυτά τα σημεία τα οποία καθιστούσαν τις επενδύσεις αδύνατες, δώσαμε τα αναγκαία κίνητρα και τώρα φτιάχνεται το αναγκαίο περιβάλλον για να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως το 2028 η αγορά προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη θα έχει ανέλθει στα 56 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στην Ελλάδα 94 άδειες εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης και περίπου 90 καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης.

Παγκοσμίως, ο κλάδος της φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης εξελίσσεται ραγδαία, καθώς πρόκειται για μια αγορά που η ζήτηση είναι συνεχώς αυξανόμενη. Κάποιοι μάλιστα λένε πως ο συγκεκριμένος κλάδος θα θεωρείται σύντομα ο πιο ραγδαία αναπτυσσόμενος, ακμάζων και επικερδής κλάδος στην παγκόσμια βιομηχανία.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο διευκολύνει τις επενδύσεις

Η πρόσφατη τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την καλλιέργεια και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης επιτρέπει να ξεκινήσει πρακτικά η παραγωγή τους με σκοπό την εξαγωγή, ακόμη και αν δεν έχουν διασφαλίσει έγκριση κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να διευκολυνθούν οι καλλιεργητές κάνναβης, οι οποίοι έχουν λάβει σχετική άδεια στη χώρα μας, ώστε να εξάγουν το προϊόν τους στο εξωτερικό, τη στιγμή που στην Ελλάδα θεωρείται (ακόμη) παράνομο.

Για την κυκλοφορία των προϊόντων στη χώρα μας παραμένει σε ισχύ το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς, που προβλέπει έκδοση ειδικής έγκρισης κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ πριν από τη διάθεσή του σε ασθενείς. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η καταβολή ανταποδοτικού τέλους υπέρ του ΕΟΦ, ποσού 2.500 ευρώ, συν 400 ευρώ ανά μορφή και περιεκτικότητα με δυνατότητα αναπροσαρμογής του, για τη χορήγηση άδειας παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης αποκλειστικά για εξαγωγή.

Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ελληνικής κάνναβης στην Κόρινθο

Η πρώτη εταιρεία που θα κυκλοφορήσει στην αγορά φαρμακευτική κάνναβη made in Greece είναι η Tikun Europe που διατηρεί εγκαταστάσεις στην Κόρινθο. Πρόκειται για θυγατρική της ισραηλινής Tikun Olam (κορυφαίο όνομα στο Ισραήλ και των κορυφαίων παγκοσμίως) και ιδρύθηκε στη χώρα μας το 2018. Η εταιρεία έχει λάβει άδεια εγκατάστασης πενταετούς διάρκειας για καλλιέργεια, εμπορία και μεταποίηση βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης, με στόχο να εγκαταστήσει στην Ελλάδα την κεντρική διαχείριση της αγοράς της Ευρώπης.

Η επένδυση της Tikun στην Ελλάδα αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής σε έκταση 56.000m2 στα Εξαμίλια της Κορίνθου. Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2021 και θα περιλαμβάνει την καλλιέργεια θερμοκηπίων και τη βιομηχανική επεξεργασία ανθών κάνναβης για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.

Ποια είναι η Tikun Olam

Η Tikun Olam είναι πρωτοπόρος εταιρεία στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης παγκοσμίως. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στο Ισραήλ το 2005 με την ίδρυση της Tikun Olam Israel και σήμερα θεωρείται εταιρεία ηγέτης στα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης με προϊόντα που έχουν βραβευθεί διεθνώς, ενώ θωρείται ένα από τα πιο δυνατά brand στη βιομηχανία φαρμακευτικής κάνναβης παγκοσμίως.

Με πάνω από 15 χρόνια κλινικών και εργαστηριακών μελετών και μεγάλη βάση δεδομένων με περισσότερους από 30.000 ασθενείς παγκοσμίως, τα προϊόντα της Tikun Olam χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση και θεραπεία από σοβαρές παθήσεις όπως καρκίνος, πάρκινσον, νόσο του Crohn, αυτισμός, κ.α.

Πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές στα εργαστήριά της, ενώ ασχολείται και με τη συλλογή δεδομένων σχετικών με τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης. Είναι η πρώτη που έχει ιδρύσει και νοσοκομείο στο οποίο παρέχει στους ασθενείς εξατομικευμένη θεραπεία με φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης. Μέχρι σήμερα έχει παράσχει φαρμακευτική αγωγή σε περισσότερους από 30.000 ασθενείς. Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι υπάρχουν περί τα 70 εκατομμύρια ασθενείς που λαμβάνουν τη φαρμακευτική κάνναβη ως θεραπεία.

Το Ισραήλ θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτομίας στον χώρο της φαρμακευτικής κάνναβης με πρωτοποριακές μεθόδους άρδευσης, στηριγμένες στη γεωργία ακριβείας, εξοικονόμηση νερού και λιπασμάτων και τη μεγαλύτερη απόδοση των φυτών.

Επένδυση 6 εκατ. στην Επανομή

Επένδυση συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ, για την παραγωγή αρχικά βιομηχανικής και ακολούθως φαρμακευτικής κάνναβης πραγματοποιεί στην παραθαλάσσια περιοχή της Επανομής Θεσσαλονίκης έτερο επιχειρηματικό σχήμα Ισραηλινών.

Η πρώτη φάση της επένδυσης, ύψους 1 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε ήδη και περιλαμβάνει την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης σε έκταση 40.000 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων χώρων ξήρανσης της πρώτης ύλης και αποθηκών), με προοπτική η πρώτη συγκομιδή να γίνει το φθινόπωρο του 2021.

Η δεύτερη φάση ύψους 5 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσει το 2022 και προβλέπει τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας ιατρικής/ φαρμακευτικής κάνναβης. Σ’ αυτή τη φάση, το σχήμα των επενδυτών θα αξιοποιήσει τις πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την πώληση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, περιεκτικότητας THC άνω του 0,2%.

Στο αγρόκτημα της Επανομής έχει ήδη γίνει η σπορά για την καλλιέργεια δεκάδων στρεμμάτων βιομηχανικής κάνναβης, με περιεκτικότητα τετραϋδροκανναβινόλης (THC) κάτω του 0,2% και υψηλά επίπεδα κανναβιδιόλης (CBD), συνδυασμός που υποστηρίζεται πως μπορεί να συμβάλει θεραπευτικά ή ανακουφιστικά σε διάφορεςπαθήσεις, όπως η αϋπνία, η επιληψία κι ο αυτισμός. Στην τελική της φάση, η επένδυση θα απασχολεί περί τους μόνιμους 40 εργαζομένους, πλην τους εποχιακούς.

Άδειες

Μεταξύ των αδειών που έχουν δοθεί στη χώρα μας είναι οι εξής:

Cannatec Greece στο Κιλκίς, με ύψους επένδυσης 10 εκατ. ευρώ και 64 εργαζομένους

Aegean Pharmaceutical Cannabis Production ΙΚΕ στη Σπάρτη σε έκταση
100.647 τ.μ., μια επένδυση 2,3 εκατ. και 21 εργαζόμενους.

Πέντε ΑΕ στη Χαλκιδική, με ύψους επένδυσης 40 εκατ. ευρώ και 200 εργαζομένους

WCM Cannamedica στον Ωρωπό, με εκτιμώμενη επένδυση 2,6 εκατ. ευρώ, και 32 εργαζομένους

Pharma Essenza Cannabis, στην Ηλεία και στο Δήμο Ανδραβίδας σε έκταση 85.331 τ.μ. με ύψος επένδυσης 8 εκατ. ευρώ και 60 εργαζόμενους

Biomacann στη Λάρισα, με εκτιμώμενη επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ και 51 εργαζόμενους    

Bioprocann AE στην Κόρινθο, σε έκταση 46.558 τ.μ., με εκτιμώμενη επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ και 66 εργαζόμενους

Hexo Med στη ΒΙΠΕ Λάρισας με επενδυτικά σχέδια 40 εκατ. ευρώ και 220 εργαζόμενους

Greencann Μονοπροσωπη ΙΚΕ στην Πρέβεζα, με επένδυση κατά την εκτίμηση του επενδυτή 10,1 εκατ. ευρώ και 38 εργαζόμενους

Green Leaf Medical Μονοπροσωπη ΙΚΕ στο Κιλκίς, σε έκταση 38.203 τ.μ., με ύψος επένδυσης 5,2 εκατ. ευρώ και 30 εργαζόμενους

K B Energy ΕΠΕ στον Δήμο Μεσολογγίου, έκταση 16.088 τ.μ. με ύψος επένδυσης 7 εκατ. και 30 εργαζόμενους

Ninety Nine Per Cent Development A.E. στην Πάτρα, έκταση 42.611 τ.μ., με εκτιμώμενη επένδυση 8,43 εκατ. ευρώ και 108 εργαζόμενους

HellasCann A.E. στη Θήβα, σε έκταση 59.692 τ.μ., με ύψος επένδυσης 15 εκατ. και 109 εργαζόμενους.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ