Γραμμή άμυνας στην σκληρή κριτική που ήδη ασκείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και για τους χειρισμούς στο θέμα αντιμετώπισης της ακρίβειας και για τον νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ προετοιμάζουν στο οικονομικό επιτελείο.
Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι «θυσιάζει» δημοσιονομικό χώρο για να μειώσει τον φόρο ακινήτων όσων έχουν τις μεγαλύτερες περιουσίες και την ίδια ώρα αρνείται πεισματικά να μειώσει τους φόρους κατανάλωσης ή τον ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να βοηθηθούν τα νοικοκυριά στο να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η δυσαρέσκεια του κόσμου θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, καθώς οι ανατιμήσεις στα πετρελαιοειδή φαίνονται σχεδόν αυτόματα στην τιμή της αντλίας.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση αυτή τη στιγμή καθώς το μήνυμα ότι «η οικονομία πηγαίνει καλά» θολώνει από τις πολύ υψηλές τιμές, ενώ αν αρχίσουν να ανεβαίνουν τα επιτόκια, στους δυσαρεστημένους θα προστεθούν και εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Ποιες κινήσεις αναμένονται; Την πρώτη… ρελάνς η κυβέρνηση την ετοιμάζει στον ΕΝΦΙΑ. Το τελικό νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει δύο επιβαρύνσεις για τους έχοντες μεγάλη περιουσία. Οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για περιουσίες ακόμη και άνω του ενός εκατ. ευρώ, θα αντιστραφούν και θα γίνουν επιβαρύνσεις. Επίσης, θα θεσπιστεί ο πρόσθετος φόρος για τα μεμονωμένα ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
Στο πιο κρίσιμο θέμα που είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας, ήδη στο τραπέζι υπάρχει, εκτός από τις μειώσεις των έμμεσων φόρων (για τις οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου) και η χορήγηση εισοδηματικών ενισχύσεων στις πιο ευπαθείς ομάδες (άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι κλπ) με το επιχείρημα ότι σε αυτό το μέτρο είναι σίγουρο ότι τα χρήματα θα φτάσουν εκεί που πρέπει.
Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι καθοριστικές καθώς η κυβέρνηση πιέζεται όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Οι αγορές καραδοκούν, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν και το «στραβοπάτημα» όσον αφορά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού θα εκληφθεί αρνητικά από τους χρηματοδότες της χώρας που αυτή τη φορά δεν είναι οι επίσημοι θεσμοί αλλά τα funds ανά τον κόσμο.