Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ… διαδρομή του Ελλάδα 2.0 από την Αρχαία Αγορά στη Βουλή

Η… διαδρομή του Ελλάδα 2.0 από την Αρχαία Αγορά στη Βουλή

Ως… μοντέλο άσκησης πολιτικής αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση η χθεσινή διαδικασία ψήφισης του νόμου (πλέον) για τα εργασιακά. Η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε η κυβερνώσα παράταξη, είχε ως αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίσει δεκάδες άρθρα -περίπου τα μισά- όπως αναφέρει και σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς σήμερα το πρωί ο υπουργός Εργασίας.

Πολύ σύντομα θα δούμε το σκηνικό να επαναλαμβάνεται και με το «Ελλάδα 2.0». Ενώ λοιπόν σήμερα γίνεται η επίσημη «γιορτή» για την εξασφάλιση της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το σχέδιο που φέρνει περισσότερα από 32 δις. ευρώ στην Ελλάδα. Το αν η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αυτό το κείμενο θα κατατεθεί) θα λάβει τη μορφή κύρωσης ή όχι, θα φανεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Σε πολιτικό επίπεδο, το δίλημμα που θα θελήσει να θέσει η κυβέρνηση στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, είναι το εξής: «θέλουμε ή όχι τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης;»

Σήμερα στην, Αρχαία Αγορά με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, κλειδώνει η είσοδος της Ελλάδας στο πρώτο κλαμπ χωρών που παίρνουν το πράσινο φως για το ελληνικό σχέδιο αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, το γνωστό πλέον Ελλάδα 2.0. Μάλιστα, προκειμένου να γίνει πιο εύληπτο το τι σημαίνει «Ελλάδα 2.0» θα παρουσιαστούν από τους αρμόδιους υπουργούς ή επικεφαλής οργανισμών και έξι έργα που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα:

Θα παρουσιαστούν:

-Η δράση των Υποθαλάσσιων διασυνδέσεων από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

-Η δράση των Αναδασώσεων από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά.

-Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

-Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

-Η δράση της Αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη. 

-Η δράση της Αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος από τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Με την εξασφάλιση της έγκρισης της Κομισιόν, ουσιαστικά αρχίζει να μετράει αντίστροφα προθεσμία ενός μηνός εντός της οποίας θα πρέπει να δοθεί έγκριση και από το Συμβούλιο (πιθανότατα το Ecofin). Το βασικό σενάριο είναι ότι αυτό θα γίνει μέχρι τις 13 Ιουλίου. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα ολοκληρώνει τις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ολοκληρώσει την επιχειρησιακή σύμβαση η οποία θα προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες και τα χρονικά ορόσημα του Ελλάδα 2.0. Εκεί θα περιλαμβάνονται και όλες οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η χώρα προκειμένου να εκταμιεύσει τους πόρους. Αυτό είναι και το κείμενο που θα κατατεθεί στην ελληνική Βουλή. Από εκεί και πέρα, μέχρι το τέλος Ιουλίου ή, στη χειρότερη περίπτωση, τον Σεπτέμβριο, θα γίνει η εκταμίευση των πρώτων πόρων. Τα χρήματα θα φτάσουν συνολικά στα 7,9 δις. ευρώ για το 2021. 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ