don't even ask

don't even ask

spot_img

Η “Δίκη Τραμπ” και η Fed, τα… ζάρια στην οικονομία, που θα φτάσει η βενζίνη, η ενημέρωση του Εξάρχου, το ΧΑ και ο… δρόμος για τις ανεπτυγμένες αγορές, Mytilineos και Motor Oil, κινητικότητα στην ασφαλιστική αγορά και οι καλύτεροι baristες διεθνώς

*Η “Δίκη Τραμπ” και η Fed τα 2 κύρια θέματα επικαιρότητας στις ΗΠΑ. Για το μεν πρώτο, θα παραπέμψω- και πάλι- στο άρθρο του Joshua Chaffin (Financial Times/ 1η Απριλίου) για το πως η παραπομπή του πρώην προέδρου οδηγεί τις ΗΠΑ σε χάος. Για το δε δεύτερο, η προειδοποίηση του Mohamed A. El-Erian ότι η Fed (Jerom Powell) κάνει λάθη που θα γραφτούν στην ιστορία…

*Greeks, εκτός συνόρων: 6 με 16,6 δισ.$ στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους στον πλανήτη. Νέα είσοδος: η Μαρία Αγγελικούση με 5,6 δισ.$ πρώτη των 6 με Αριστοτέλη Μυστακίδη (3,2 δισ.$), Φίλιππο Νιάρχο (2,8 δισ), Βαρδή Βαρδινογιάννη (1,9 δισ.$) Μαριάννα Λάτση (1,6 δισ$) και Σπύρος (με τις αδελφές του Μαριάννα και Μαργαρίτα) με 1,5 δισ.$ να έπονται.

*Εντός, σε ρυθμό προεκλογικό η χθεσινή ημέρα. Ενθαρρυντικό το γεγονός πως Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας πρόταξαν την οικονομία. Με τον αέρα του “εντός έδρας” ο πρωθυπουργός έθεσε ως προϋπόθεση για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας την ισχυρή κυβέρνηση, ενώ ανακοίνωσε αύξηση 8% στα αναπηρικά επιδόματα. Με την δυσκολία του “εκτός έδρας” ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά με βοήθειες από τον πάγκο (Γ. Χουλιαράκης) εστίασε σε “κόκκινα δάνεια”, “πρώτη κατοικία” γενικότερα “λαϊκά-καθημερινής οικονομίας”. Απ’ όσα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ έχω δει (και μελετήσει), κατά την άποψη μου, το πιο ρεαλιστικό, με διακριτή την “έξωθεν” τεχνοκρατική συνδρομή. Τουλάχιστον δίχως κορώνες Δραγασάκη, Τζάκρη κ.α

*Θέμα πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του κόσμου- μέρες που έρχονται- το που θα φτάσει η βενζίνη το Πάσχα. Ήδη, πάνω από τα 2 ευρώ σε νησιά.

*Θέμα ενδιαφέροντος μου, το 1ο Ελληνο-Ινδικό Φόρουμ, χθες στο Wyndham. Για λόγους που έχουν εξηγηθεί πλειστάκις.

*Εκδήλωση που συγκέντρωσε κόσμο, η συνάντηση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Intrakat, Αλέξανδρου Εξάρχου με δημοσιογράφους χθες το μεσημέρι. Που αλλού; πιο ιδανικά από τον εξαιρετικό Mylos, στο Ξενοδοχείο της Κολοκοτρώνη. Αρκετά τα ενδιαφέροντα και για ΑΚΤΩΡ και για κόστη κ.λ.π. Χρήσιμη ενημέρωση.

*Σήμερα ενημέρωση από τον διευθύνοντα της ΕΧΑΕ, Γιάννο Κοντόπουλο (στα κεντρικά της Λεωφόρου Αθηνών) για τον ένα χρόνο θητείας του, αλλά κυρίως για τον σχεδιασμό της “επόμενης ημέρας” στην προοπτική της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας συνακόλουθα της επανόδου του ελληνικού χρηματιστηρίου/κεφαλαιαγοράς στην κατηγορία των αναπτυγμένων. Πρέπει να γίνουν πολλά, καθώς δεν νοείται αναπτυγμένο ένα χρηματιστήριο όπου το 50% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται σε μόλις 5 μετοχές και το 90% plus στις 25 του FTSELarge Cap και το 10% minus σε όλες τις υπόλοιπες. Όπως δεν νοείται αναπτυγμένη μία κεφαλαιαγορά και να κινδυνεύει με παραγραφή το σκάνδαλο της “παλιάς Folli-Follie” των Κουτσολιούτσων και των κάθε MLS/Καματάκηδων. Και μιας ο λόγος: οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις γερμανικές αρχές στην ΕΥ είναι άκρως υποτιμητικές, καθώς για 2 χρόνια δεν θα μπορεί να αναλαμβάνει συμβάσεις από γερμανικές εταιρείες, για τον ρόλο του ορκωτού λογιστή. Τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος- περισσότερο οι εκατοντάδες παθόντες από το σκάνδαλο- την περίπτωση της Ecovis (Γιώργος Βαρθαλίτης) που υπέγραφε τα ψευδή στοιχεία της θυγατρικής της FFGroup στην Ασία; Τι ποινές επέβαλε η ΕΛΤΕ; ή μήπως τι έγινε με την-τότε- ως Ernst & Young (νυν ΕΥ) που βράβευε ως “επιχειρηματία της χρονιάς” τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο; Για αυτό κατ’ εμέ- όπως και για κάθε εχέφρονα άνθρωπο της αγοράς- η επάνοδος στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια προϋποθέτει ουσιαστική αναβάθμιση- και όχι στα λόγια- σημαίνει αξιοπιστία- που δεν έχει το ΧΑ. Και πως να έχει όταν οι της ΕΧΑΕ κάνουν “μασάζ” στα στοιχεία ισολογισμού προκειμένου να εμφανίσουν μεγαλύτερα κέρδη, δηλαδή περισσότερα μπόνους και extra αμοιβές. Για αυτό, είμαι περίεργος για το τι θα ακούσω σήμερα από τον Γιάννο Κοντόπουλο και το team του.

*Πάντως πιο ουσιαστική βρίσκω την επίσκεψη/περιήγηση που διοργανώνουν οι άνθρωποι της Viohalco, στις εγκαταστάσεις της Hellenic Cables, στο Σουσάκι/Κόρινθο. Άνθρωπος της DeA θα είναι στην αποστολή, θα μας ενημερώσει αναλυτικά το βράδυ. Αύριο η στήλη θα έχει αναλυτικά νεότερα & ενδιαφέροντα και από τα 2 μέτωπα.

*Όχι, μη με ξανά ρωτάτε τι έκανε χθες η Mytilineos. Νέο ιστορικό υψηλό η μετοχή έως τα 27,32 (τελική 27,18) και στα 3,88 δισ. η αποτίμηση. Στα 310 εκατ. η διαφορά σε όρους χρηματιστηριακής αξίας από την 5η στη σχετική κατάταξη Εθνική. Τα bets της στήλης γνωστά, Mytilineos πάνω από 4 δισ. και Motor Oil περισσότερα των 3 δισ. Ένα από τα στοιχήματα της αγοράς η 2η θέση, με τον ΟΤΕ στα 5,92 δισ. και απειλητικό με 5,39 δισ. τον ΟΠΑΠ.

*Motor Oil: άλλη περίπτωση αυτό το “χαρτί”, ότι έχασε σε 2-3 εβδομάδες τον Μάρτιο, το ανέκτησε σε 4 συνεδριάσεις. Σε χρόνο d.t η επαναφορά, έως τα 24,80 (τελική 24,60) με αποτίμηση 2,73 δισ. Την προσεχή Τρίτη η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2022. Σύμφωνα με τους αναλυτές, θα κάνουν αίσθηση. Μία μέρα μετά- Μεγάλη Τετάρτη- η ενημέρωση των αναλυτών από τον Πέτρο Τζαννετάκη. Θα’ χει πολλά να πει ο αναπληρωτής διευθύνων, για την ever καλύτερη χρονιά (2022) στην ιστορία του ομίλου.

*Την Δευτέρα ήταν η AVAX που υπεραπέδωσε από τις “κατασκευές”. Χθες ήταν η ΕΚΤΕΡ, με 11,86% στα 1,65 ευρώ. Ειδική περίπτωση, καθώς αποτιμάται στα 18,56 εκατ., εξασφάλισε χρηματοδότηση 45 εκατ. από Ταμείο Ανάκαμψης και Τράπεζα Πειραιώς για την κατασκευή 5άστερου στην Πάρο (Κολυμπήθρες) προϋπολογισμού 50 εκατ. Η “μικρή” των κατασκευών έχει την τεχνογνωσία στην Πάρο, από το Summer Senses (Μάρπησσα).

*Κινητικότητα στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, μαθαίνω (και το ψάχνω για επιβεβαίωση) πως η Generali ενδιαφέρεται για την Groupama, στην Ελλάδα πάντα. Ενδεχομένως και μέσα στον Απρίλιο θα κλείσει η πώληση της Prime Insurnace (δηλαδή του 85% της κυπριακής ασφαλιστικής). Από αρχικά 4 οι ενδιαφερόμενοι περιορίστηκαν σε 2 -από το εξωτερικό- Τον λόγο τον έχει η Eurobank στην οποία περιήλθαν οι μετοχές του εκλιπόντος Δημήτρη Κοντομηνά.

*Ανοίγουν το ένα μετά το άλλο τα ξενοδοχεία ανά την επικράτεια. Από 26 Μαρτίου ξεκίνησε το Amanzoe, το μοναδικό 7άστερο ultras luxurius της χώρας και από τα μετρημένα στην Ευρώπη. Μαθαίνω ότι αρχή της εβδομάδας είχε πληρότητα 40% κυρίως από ΗΠΑ. Ανοίγουν τον Απρίλιο τα resorts της Brown hotels.

*SKY Express: παρέλαβε το πρώτο Α321neo. AirBaltic: νέες πτήσεις το καλοκαίρι σε Ηράκλειο, Ρόδο. BlueBird: η έτερη κρητική αεροπορική με απ’ ευθείας από Ηράκλειο-Τελ-Αβίβ. Και η κυπριακή TUS από Λάρνακα σε Ηράκλειο. 

*Διαζύγιο Coca Cola 3E με Campari. Τέλος του χρόνου οι Ιταλοί του Gruppo Campari, θα αυτονομηθούν εντελώς στην ελληνική αγορά, μία από τις καλύτερες -εκτός Ιταλίας- αναλογικά πάντα.

*Ελληνικό brand στον καφέ δημιουργείται στο Λονδίνο, μετά τα 4 Carpo που πηγαίνουν εξαιρετικά και δεύτερο Coffee Island- στο Southgate- .Δεν είμαστε τυχαία από τους μεγαλύτερους καταναλωτές και καλύτερους baristες διεθνώς.     

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask